Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster raboval v Košiciach. Zvolen prehral po jedenástich dueloch

Hokejová Tipsport Liga mala v nedeľu na programe päť zápasov 17. kola a jednu predohrávku 28. kola.

28.10.2018 18:53 , aktualizované: 20:44
SR Hokej TL 17.kolo Košice Banská Bystrica KEX Foto: ,
Martin Krajňák a Tomáš Hričina (HC Košice) v súboji o puk s dvojicou Branislav Kubka, Guillaume Asselin z Banskej Bystrice.
debata

Hostia rozhodli v druhej tretine

HC Košice – HC '05 iClinic Banská Bystrica 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
Góly: 13. Nagy (Spilar, Brophey) – 24. Higgs (Sýkora), 34. Marshall (Higgs, Asselin), 38. Kabáč (Gabor, Češík).
Rozhodovali: Baluška, Konc – Výleta, Gajan, vylúčení: 7:8 na 2 min., navyše: Dudáš (Koš.) a Selleck (B. Bystr.) nešp. správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4916 divákov.
HC Košice: Habal – Pretnar, Koch, Čížek, Pulli, Dudáš, Šedivý, Lenďák – Haščák, Brophey, Nagy – Netík, Klíma, Kafka – Spilar, Galamboš, Šoltés – Krajňák – Hričina, Suja, Žitný
HC '05 iClinic Banská Bystrica: Williams – Marshall, Miller, Mihálik, Sloboda, Ďatelinka, Kubka, Nemčík – Selleck, Faille, Asselin – Török, Higgs, Sýkora – Gabor, Češík, Kabáč – Lichanec, Buc, Bartánus – Varga

Roman Šimíček, tréner HC Košice: „My nie sme s výsledkom spokojní, ale samotný hokej bol kvalitný. Bolo veľa šancí, hralo sa hore – dole. Fanúšik si určite prišiel na svoje. My sme, žiaľ, boli slabší v produktivite. Mali sme viacero vyložených šancí, keď sme boli sami pred bránkou, žiaľ, nepremenili sme ich. Napokon rozhodol gól po nahodení od modrej čiary, keď sme si to asi my tečovali do vlastnej bránky. Zápas bol kvalitný, naši hráči do toho dali všetko, žiaľ, rozhodli nepremenené šance.“

Ivan Droppa, asistent trénera HC '05 iClinic Banská Bystrica: „Videli sme skvelý zápas. Počas celých 60 minút boli šance, malo to aj náboj. My sme veľmi spokojní s výsledkom.“

Už v úvodných minútach mali oba tímy možnosť presilovej hry, pozorne brániace štvorice na oboch stranách však nedopustili vážnejšiu šancu. Už v 5. minúte sa zápas skončil pre domáceho útočníka Šoltésa, ktorý pri pokuse o bránenie Vargu dostal zásah hokejkou, po ktorom sa už do hry nevrátil.

Divákov zaujala potýčka Pulliho so Selleckom a aj sľubná príležitosť Šedivého v 8. minúte, ktorý však pokusom bez prípravy neprekvapil Williamsa. Košičania išli do vedenia v 13. minúte, keď Nagy v presilovke namieril nad Williamsovu vyrážačku – 1:0. Krátko na to mohlo byť už 2:0, chybu hostí v rozohrávke však nepotrestal Kafka.

Presilovka Banskobystričanov v 18. minúte priniesla protiútok domácej dvojice Nagy – Haščák a strelu druhého menovaného do hornej žŕdky. Rušnú prvú tretinu uzavrela pästná výmena medzi Dudášom a Selleckom.

Dôrazný hokej vo vysokom nasadení sa hral aj v druhej časti, v ktorej pribudlo gólových príležitostí. Krátko po prestávke sa do úniku dostala dvojica Haščák – Nagy, strelu domáceho kapitána však zmaril výborným zákrokom Williams. V 24. minúte si hosťujúci Higgs vytvoril šancu, ktorú ešte Habal zmaril, no banskobystrický útočník si všetko vynahradil po následnom buly v útočnom pásme – 1:1.

Hostia boli herne na koni, schladiť ich však mohol Žitný, no jeho pokus skončil na žŕdke. Veľkú šancu krátko na to nevyužil Banskobystričan Faille a konštrukcia Williamsovej bránky zvonila aj po strele Netíka.

V 34. minúte hostia využili presilovku, keď Marshallova strela zmenila smer tesne pred Habalom – 1:2. V 38. minúte bol náskok hostí už dvojgólový, keď odrazený puk poslal za košického brankára nekrytý Kabáč – 1:3.

Tretia tretina priniesla pokojnejšie dianie a najmä košickú snahu o kontaktný gól. Hostia sa sústredili na defenzívu, ktorú podporovali aktívnou hrou v strednom i obrannom pásme a Košičanom veľa nedovoľovali. Do sľubných príležitostí sa dostali Košičania Pretnar i Haščák, ale Williamsa neprekonali.

Poprad otočil proti HKM

HKM Zvolen – HK Poprad 3:4 (2:1, 0:1, 1:2)
Góly: 15. Vandas (Petráš, Špirko), 16. Šišovský (Lušňák, Zeleňák), 41. Vandane (Špirko, Chovan) – 9. Mlynarovič (Kozák, Belluš), 28. Petran (Mlynarovič), 42. Paukovček (Heizer), 48. Zagrapan.
Rozhodovali Adamec, Rencz – Šefčík, Muzsik, vylúčení 3:5, presilovky 1:1, oslabenia 0:1, 2086 divákov.
HKM Zvolen: Skapski – Vandane, Ulrych, Růžička, Zeleňák, Drgoň, Pöyhönen – Vandas, Petráš, Špirko – Lušňák, M. Halama, Šišovský – Zuzin, Kytnár, Mich. Chovan – Marcinek, P. Halama, Andrisík
HK Poprad: Gračnar – Petran, Brejčák, Salija, Ťavoda, Kozák, Erving, Fabian – Václav, Mlynarovič, Takáč – Koyš, Zagrapan, Miškovec – Svitana, Heizer, Bondra – Macík, Paukovček, Belluš

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: „Musím poďakovať chalanom za výborný výkon, aj keď sme prehrali. Dali do hry všetko, dve tretiny sme boli lepším tímom, no bohužiaľ sme nedali góly. Rozhodol asi moment, keď sme hrali presilovky päť na tri, inkasovali sme, mohli sme gól streliť my a navýšiť skóre. Bohužiaľ, aj takéto zápasy sú, no ideme ďalej. Našu prerušenú víťaznú sériu neriešim, Poprad je kvalitný tím, hral veľmi dobre zozadu, z protiútokov nám utekal a dával góly. V druhej tretine sme trochu prestali hrať náš hokej, no tá celá séria bola parádna a potešila.“

František Štolc, asistent trénera Popradu: „Sme veľmi spokojní s výsledkom, pretože zo Zvolena sa ľahko body nenosia. Síce sme mali zlý začiatok, dostali sme sa pod tlak, ale ustáli sme to a z presilovky strelili gól. Zvolen síce otočil skóre, no my sme sa nevzdávali, aj nejaké šťastné góly nám pomohli a záver sme už ubojovali.“

Domáci sa schuti pustili do súpera, vytvorili si tlak, ktorému chýbalo jediné, góly. Šance nepremenili postupne Chovan i Špirko, tú najväčšiu spálil v 14. min navrátilec do zostavy Marcinek. Hosťom prospela presilovka a gólový teč Mlynaroviča v 9. min po strele Kozáka. Tabuľkový líder si divácky dojem z hry zlepšil v rozpätí 63 sekúnd a vždy po šikovnom tečovaní puku.

Najskôr 15. min Vandas doslova preloboval Gračnara v bránke a onedlho po strele Lušňáka nastavil Šišovský hokejku tým správnym smerom a Gračnar opäť nestačil správne zareagovať. V druhej tretine mohli nepremenené príležitosti domácich mrzieť, pretože v 28. min Petran pomedzi betóny Skapského vyrovnal. Aj v 27. min mal blízko ku gólu, dokonca v oslabení, Takáč po chybe Vandaneho, v 28. min ešte domáci Chovan nastrelil v presilovke žŕdku. Na ľade pribudlo vzruchu, aj šancí na oboch stranách, no skóre sa nemenilo.

V 36. min puk v prečíslení dobre netrafil Kytnár a brankár Gračnar stačil zasiahnuť. Domáca obrana pôsobila často nekompaktne, v 37. i v 38. min umožnila dostať sa do šancí Svitanovi a Václavovi, no bez gólového efektu. Na prelome tretín si zahrali Zvolenčania presilovku piatich na troch, mala trvať 59 sekúnd, jej časť si preniesli aj do tretej a Vandaneho bomba po 19 sekundách neminula cieľ.

Popradčania sa nechali onedlho opäť vylúčiť, tentoraz sa však 33-sekundovej presilovke o dvoch hráčov ubránili. Po tom, čo naskočil na ľad z trestnej lavice Paukovček, dostal puk v 42. min do brejku od Heizera a aj keď mu puk pri samostatnom nájazde skĺzol z hokejky, dokĺzal sa do bránky.

V 44. min spálil rovnakú šancu v nájazde opäť Paukovček, čo len potvrdzovalo, že zvolenská obrana si vybrala slabší deň. Dlhú sériu 11 víťazstiev od 7. kola sa Zvolenčanom napokon natiahnuť nepodarilo, keď v 48. min inkasovali kuriózne smoliarsky gól spoza bránky od Zagrapana.

Power play domácich sa bez brankára začala 1:39 min pred klaksónom, no vyrovnanie nepriniesla. Zaujímavo zapôsobil fakt, že predtým prehrali Zvolenčania práve na ľade Popradu v 6. kole po sam. nájazdoch 2:3.

V Žiline rozhodol jediný gól

MsHK DOXXbet Žilina – HK Dukla Trenčín 1:0 pp a sn (0:0 – 0:0, 1:0)
Rozhodujúci nájazd: Rudolf Huna v 5. nájazde. Rozhodovali: Jonák, T. Orolín – Stanzel, D. Konc ml, vylúčení: 3:5 na 2 minúty, presilovky a oslabenia 0:0, 1329 divákov.
Žilina: Mikoláš – Bagin, Kučný, Žilin, Piegl, Matejka, Pastor, Mendrej – Milý, Podešva, Bárta – Rud. Huna, Surovka, Jenčík – Hvila, J. Ručkay, Beránek – Danielčak, Dom. Rehák, Hrazdíra
Trenčín: Valent – Luža, Rýgl, Holenda, Bohunický, Frühauf, Kovář, Niko – Mikula, Sojčík, Radivojevič – Hecl, Ölvecký, Bartovič – Sádecký, Bližňák, T. Varga – Pardavý, J. Švec, Hudec

Aleš Bachánek, asistent trénera Žiliny: „Sme spokojní s dvoma bodmi a radi, že sme zápas nakoniec vyhrali. Chceli sme nadviazať na výkon z Banskej Bystrice, kde sme dobre bránili. Dnes sme v tom pokračovali. Sme spokojní aj preto, že sme zápas dohrávali bez ďalších dvoch zranených hráčov.“

Peter Oremus, tréner Trenčína: „Od spokojnosti je na našej strane veľmi ďaleko. Jeden bod je pre nás zo zápasu veľmi málo, cieľ bol iný, ale musíme si to rozobrať medzi sebou. Bez streleného gólu sa vyhrať nikdy nedá.“

Prvá tretina priniesla zaujímavý a vyrovnaný hokej, hoci spočiatku mali prevahu hráči vicemajstra z Trenčína. Z mierneho tlaku ani z úvodnej presilovky v polovici prvej časti však nevyužili nič, a tak sa postupne začali presadzovať aj domáci.

Ich tlak ku koncu tretiny silnel, ale nevedeli ho pretaviť do gólu. Najbližšie k nemu mal Hrazdíra, ktorý sa v 19. minúte po chybe hostí na útočnej modrej dostal do brejku, Valent však jeho príležitosť zneškodnil.

V druhej časti pokračovala hokejová bitka o to, kto dá prvý gól, ale brankári aj zakončujúci hráči boli proti. Hra mala dobré tempo, diváci sa nenudili, skóre sa však nemenilo ani v polovici zápasu počas niekoľkých vylúčení na oboch stranách.

O čosi viac práce v bráne mal domáci Mikoláš, ktorý v druhej tretine pochytal šance Pardavého, Hudeca, Bližňáka či Vargu. V záverečnej polminúte mohol po chybe hostí a prihrávke Beránka otvoriť skóre Hvila, ale bekhendové zakončenie mu nevyšlo.

Hokej s vysokým nasadením na oboch stranách, ale bez gólov, pokračoval aj v záverečnej tretine. Žilinčania vojakov pritlačili a postupne si vypracovali aj šance, najmä vďaka faulom hostí, ktorí tak v polovici tretiny museli čeliť trom veľmi dobrým presilovkám vlkov. Zmeniť skóre mohli Jenčík a po ňom Surovka v obrovskej šanci v 51. minúte, ale Valenta neprekonali, o pár minút nedostal puk do odkrytej brány ani Bárta.

Aktivita oboch tímov pokračovala až do konca riadneho hracieho času. Avšak počas 60 minút sa žiadny z tímov nevedel gólovo presadiť, preto nasledovalo predĺženie. Ani v ňom sa však diváci gólu nedočkali, hoci dobré šance mali domáci Ručkay aj hosťujúci Sojčík a Ölvecký.

O víťazovi duelu museli napokon rozhodnúť samostatné nájazdy. V nich sa až v poslednej piatej sérii ako jediný gólovo presadil Rudolf Huna a rozhodol tak o najtesnejšej výhre Žilinčanov.

Liptáci vyhrali v Maďarsku

DVTK Jégesmedvék Miškovec – MHK 32 Liptovský Mikuláš 2:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly: 58. Harrison (Milam), 59. Pance (Szirányi, Vas) – 21. Oško (Sukeľ, Uram), 23. Ri. Huna (Ró. Huna), 45. Sukeľ (Uram), 57. Lištiak (Ró. Huna, Ri. Huna).
Rozhodovali: Snášel, Kalina – Smrek, Šoltés, vylúčení: 8:6 na 2 minúty, presilovky: 0:1, oslabenia 0:0, 1125 divákov.

V prvej tretine domácim po videu neuznali gól pre vysokú hokejku a tak sa skončila bez gólov. V druhej dvadsaťminútovke Liptáci dali dva zlepené góly, najprv sa presadil Oško a o chvíľu aj Richard Huna, ktorý prepálil všetko, čo mu stálo v ceste.

Potom rozhodcovia opäť neuznali gól domácim. V tretej tretine hostia hrali stále svoju hru, dokázali zvýšiť na 4:0 vďaka Sukeľovi a Lištiakovi. Až potom sa maďarský tím presadil a v závere dvoma gólmi upravil na konečných 2:4.

Detva nestačila na Zámky

HC 07 Detva – MHC Mikron Nové Zámky 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly: 45. Ďaloga (Žilka, Král) – 2. Bajtek (Urban, Rogoň), 36. Štrauch (Andersons, Hruška), 60. Kudla (Štrauch). Rozhodovali: Korba, Kókai – Kollár, Vincze, vylúčení: 8:9, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.
Detva: Petrík, Chovan Mar., Kuklev, Ščurko, Yakutsenya, Puliš, Sládok, Hraško, Ďaloga, Murček, Žilka, Fekiač F., Gachulinec, Tibenský, Valent, Král, Hedera, Šimon, Chovan Mat., Fekiač Vikt., Surový
Nové Zámky: Košarišťan, Kudla, Andersons, Štrauch, Hruška, Nejezchleb, Juraško, Hain, Jurík, Zbořil, Ručkay, Novák, Ordzovenský, Rogoň, Urban, Bajtek, Hatala, Henderson, Slávik, Fábry, Jakúbek

Josef Turek, tréner Detvy: „Myslím, že to bol vyrovnaný zápas. Tie šance, ktoré sme mali, sme mali premeniť, bohužiaľ sa tak nestalo. Presilovka 5:3 mala byť využitá, preto nemáme žiadne body. Výborný Košarišťan likvidoval všetky naše gólovky. V závere pri powerplay mal Matúš Chovan na hokejke vyrovnanie na 2:2, bohužiaľ nedal a dostali sme rozhodujúci gól. Hráči dreli, rovnako by som ich chcel pochváliť, ale bohužiaľ, nie je to len o tom drieť, musíme mať samozrejme aj nejakú streleckú efektivitu, ktorá teraz momentálne nie je. Takže sme dnes bez bodu.“

Milan Jančuška, tréner Nových Zámkov: „Ťažšie sme sa rozbiehali. V prvej tretine bol súper veľmi nebezpečný a mal niekoľko šancí. Som rád, že sme to ustáli za pomoci Košarišťana. Potom sme sa dostali do tempa, viedli sme 2:0, mali sme šance zlomiť súpera, ale nepodarilo sa nám to. V poslednej tretine chcem pochváliť chalanov za nesmiernu obetavosť a chcenie. Za toľko presiloviek, čo sme ustáli, aj o dvoch hráčov, za to patrí pochvala pre celý tím aj za kolektívny výkon podporený výkonom Košarišťana.“

Do zápasu mohli lepšie vstúpiť domáci, keď už v 1. minúte Kuklevova strela zasiahla brvno bránky, ale gól z toho nebol. Z úvodného gólu sa však tešili hostia, keď v 2. minúte sa Bajtek dostal k puku, pohybom oklamal brankára domácich a otvoril skóre. Detvania mali niekoľko šancí na vyrovnanie, ale dobre chytajúceho Košarišťana sa im prekonať nepodarilo. Obrovskú príležitosť na zvýšenie skóre mali hostia v 5. minúte po chybe domácej obrany, Petrík však svoje mužstvo podržal.

S pribúdajúcimi minútami hostia preberali réžiu hry a mali aj viac streleckých príležitostí. V 9. minúte mohol vyrovnať Ďaloga, ale puk z jeho hokejky skončil v lapačke Košarišťana. O chvíľu neskôr bol vylúčený Rogoň a Detvania si zahrali prvú presilovú hru. V nej Chovan našiel Tibenského, ale puk skončil opäť v Košarišťanovej lapačke.

V závere 1. tretiny mohli hostia zvýšiť, keď sa po obrovských chybách Gachulinca a Hederu ocitli v prečíslení pred Petríkom, ani raz sa im ho však nepodarilo prekonať. Detvania sa v závere ubránili výraznému tlaku a do šatní sa odchádzalo za stavu 0:1 v prospech hostí.

V úvode 2. tretiny lietal puk zo strany na stranu. Na oboch stranách sa objavilo množstvo gólových príležitostí, ale ani jedna z nich gól nepriniesla. Veľmi nebezpečnou strelou ohrozil Petríka Zbořil, puk však napokon skončil v jeho lapačke. V 26. minúte sa pokúšal Ďaloga pretlačiť puk do brány, Košarišťan bol pozorný. Príležitosť vyrovnať skóre mala prvá útočná formácia Detvy.

Puliš prihrávkou našiel Martina Chovana a ten bez prípravy poslal puk na bránu hostí. Ani z tejto príležitosti však gól nepadol. Na domácej strane oslabil faulom svoj tím Murček a hostia si zahrali presilovú hru. Detvania si pozornou hrou s oslabovkou poradili a naďalej pokračovali v dobíjaní brány hostí. Druhá polovica tretiny bola veľmi vyrovnaná. V 32. minúte mal obrovskú príležitosť na vyrovnanie domáci Ščurko, ale puk zasiahol len Košarišťana.

Strelou z modrej čiary to vyskúšal Kuklev, puk však skončil na plexiskle. V závere 2. tretiny putoval na trestnú lavicu Martin Chovan a hostia na to okamžite reagovali, keď strelou od modrej vymietol pravý horný roh Petríkovej brány Štrauch a zvýšil náskok svojho tímu na 2:0.

Tretia tretina priniesla veľmi rýchly a divácky atraktívny hokej. Domáci do nej vstúpili odhodlaní čo najskôr streliť kontaktný gól. Bojovnou hrou si vytvárali tlak aj dobré strelecké príležitosti. Blízko ku gólu boli hneď v 42. minúte, po vylúčení Juríka, v presilovke sa však nevedeli usadiť v útočnom pásme a hostia oslabenie bez väčších problémov ubránili.

V 45. minúte sa dostal na ľavej strane k puku Ďaloga a nekompromisne strelou do ľavého horného rohu znížil na 1:2. Príležitosť na vyrovnanie si Detvania vypracovali na konci 48. minúty, keď na trestnú lavicu putoval najskôr Rogoň a o minútu neskôr za ním putoval ďalší spoluhráč po faule Košarišťana.

Novozámčania však veľmi pozorne bránili a domáci si nevypracovali žiadnu streleckú príležitosť. Záver stretnutia bol veľmi nervózny a plný šarvátok. Domáci naďalej pokračovali v aktívnej hre, vytvorili si tlak, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Pokúšali sa o to aj hrou bez brankára, tá však priniesla gól Novozámčanom a o zápase bolo rozhodnuté.

Gólové hody v Budapešti

MAC Budapešť – HK Nitra 2:8 (0:2, 1:3, 1:3)
Góly: 37. Langkow (Pozsgai, Orban), 47. Klempa (Dansereau) – 9. Blackwater, 17. Korím (Čaládi, Morrison), 21. Scheidl (Morrison), 32. Slovák (Blackwater, Korím), 39. Sloboda (Pupák), 54. Buček (Rapáč), 55. Buček (Rapáč), 60. Bortňák. Rozhodovali: Goga, Lokšík – Vyšný, Kacej, vylúčení: 7:7 na 2 min., presilovky: 2:2, oslabenia: 0:1, 620 divákov.
MAC Budapešť: Rajna – Macaulay, Pozsgai, Fejes, Burt, Dudás, Vokla – Bodó, Langkow, Orban – Dansereau, Brown, Klempa – Terbócs, Kreisz, Szabad – Szigeti, Majoross, Odnoga
HK Nitra: Šimboch – Rácz, Mezei, Morrison, Rais, Pupák, Sloboda, Hrušík, Korím – Blackwater, Slovák, Lantoši – Buček, Kerbashian, Scheidl – Rapáč, Bortňák, Richard – Majdan, Čaládi, Šiška

Nitrania v 2. min prežili bez ujmy šancu Terbócsa a potom sa pevne chopili dirigentskej taktovky. V 9. minúte ich poslal do vedenia Blackwater, ktorý sa popri pravom mantineli prešmykol cez súpera až pred Rajnu a šikovne zakončil. O osem minút neskôr viedli hostia už 2:0, keď sa presadil strelou švihom obranca Korím. V druhom dejstve pokračovala Nitra v aktivite.

Tretí gól pridal Scheidl, ktorý pohotovo tečoval Morrisonovo nahodenie od modrej. Domáci ohrozovali Šimbocha iba sporadicky, v 23. min trafil Bodó žŕdku. V 32. min hráči MAC prepadli vo vlastnej presilovke a hostia po rýchlej kontre zvýšili na 4:0, keď prihrávku Blackwatera využil Slovák. Vzápätí Rajnu zachránila od ďalšej pohromy žŕdka.

Domáci sa dočkali zníženia v 37. min, po strele Pozsgaia sa presadil Langkow. Do kabín ale išli Nitrania so štvorgólovým náskokom, po delovke Pupáka dorazil puk zblízka do siete Sloboda.

Sympatické na hre domácich bolo, že ani za tohto stavu zápas „nezabalili“ a snažili sa ho zdramatizovať. Tesne po vypršaní dvojnásobnej presilovky znížil skóre v hre 5 na 4 slovenský legionár v službách MAC Klempa. Definitívne k.o. zasadil domácim až útočník Nitry Buček.

V 54. min prekonal Rajnu strelou bez prípravy po prihrávke Rapáča a následne predviedol skvostnú individuálnu akciu po ľavej strane, po ktorej si vychutnal Rajnu. Záverečné slovo mal Rapáč, ktorý potrestal obrovskú chybu domáceho brankára – 2:8.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tipsport Liga