Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Inšpirovali ho Hossa a Gáborík. Lantošiho pozvánka povzbudila

Hokejové ostrohy si v juniorskom veku štyri sezóny brúsil na švédskom ľade.

24.10.2018 15:45
Róbert Lantoši, Peter Lichanec Foto: ,
Róbert Lantoši z Nitry (vľavo) v súboji s Banskobystričanom Petrom Lichancom.
debata

„Naučil som sa tam veľa, zdokonalil som sa v korčuľovaní, v streľbe, hre v obrane, stal som sa zodpovednejší, zvykol som si na fyzickú hru. Rád by som sa tam vrátil, život v severskej krajine sa mi páčil,“ sumarizuje urastený krídelník Nitry Róbert Lantoši pozitíva z pôsobenia v piatich švédskych kluboch. Na Slovensko člena bronzovej dvadsiatky prinavrátili študijné povinnosti a maturita, ktorú úspešne zvládol.

S pätnástimi bodmi (7 gólov, 8 asistencií) aktuálne najproduktívnejší hráč Nitry dostal pozvánku do reprezentácie, premiéra medzi mužmi ho čaká v Krefelde na Nemeckom pohári.

„Keď mi zavolal generálny manažér Miroslav Šatan, veľmi ma to potešilo. Za svoj doterajší úspech považujem bronz zo svetového šampionátu hráčov do dvadsať rokov, v zápase oň sme zdolali favorizovaných Švédov. Keď reprezentujete v dvadsiatke, túžite sa posunúť ďalej. Máte to v hlave a len od vás závisí, či výkonmi zaujmete kompetentných. Pozvánku som nečakal, tým viac ma povzbudila. Dostal ju aj spoluhráč Samo Buček, z Nitry pôjdeme na Nemecký pohár dvaja, chlapci nám v kabíne gratulovali,“ vraví rodák z Prievidze.

Róbert Lantoši oslavuje gól. Foto: SITA, Martin Havran
Róbert Lantoši Róbert Lantoši oslavuje gól.

Obaja útočníci tak trochu kopírujú Michala Krištofa a Mateja Pauloviča, spoluhráčov z minulej sezóny. Produktivitou ťahali Nitru, dostali príležitosť v slovenskej reprezentácii – a Krištof dnes oblieka dres fínskeho majstra Kärpät Oulu, Paulovič zarezáva v českej extralige v tíme Hradca Králové. Napokon, všetci štyria sa zídu na najbližšom zraze národného tímu.

„Obaja hrali perfektne. Potvrdzujú, že kvalitnými výkonmi sa môžu hráči odraziť do kvalitnejších líg. Prvým predpokladom je však hrať zodpovedne v súčasnom klube. Snažím sa o to, za moju produktivitu vďačím spoluhráčom,“ podotkne.

Nitra je momentálne v tabuľke siedma, čo sa jej máli.

„Určite chceme ísť vyššie. Mrzí ma utorňajšia domáca prehra s Banskou Bystricou. Najmä preto, že za stavu 2:2 som sedem minút pred koncom zahodil čistú šancu. Marek Slovák ma po kombinácii nášho útoku našiel perfektnou prihrávkou pri žŕdke, no zblízka som netrafil odkrytú polovicu súperovej bránky, mieril som do brankára. Vzápätí sme inkasovali – a predĺžili tak neúspešnú sériu s obhajcom titulu. Neraz je to aj o šťastí, tentoraz sa od nás odklonilo,“ smútil dôrazný krídelník.

Podotkne, že jeho vzormi sú Mariánovia Hossa a Gáborík. „Rád som sa na nich díval v televízii, snažil som sa niečo odpozorovať, v NHL patrili na svojich postoch k najlepším. NHL je snom každého hokejistu, v kútiku duše aj mojím. Som však realista, najprv sa musím ukázať a presvedčiť doma.“

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Róbert Lantoši