Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Lintner o hokejovom škandále: Neverím, že sa takýto incident zopakuje!

Zábery z násilníctva primitívov - časť z nich v kuklách na hlavách - ktorí vtrhli medzi divákov piatkového zápasu Tipsport ligy Miškovec - Zvolen (0:5) zo sektoru hostí, mrazili.

24.09.2018 18:34
Richard Lintner Foto: ,
Richard Lintner.
debata (26)

Dva maďarské hokejové kluby, ktoré Pro-Hokej, riadiaci orgán najvyššej slovenskej hokejovej súťaže prijal medzi elitu, určite očakávali import kvality, ale nie brutality. Tá našla usporiadateľskú službu miškoveckého klubu nepripravenú. Kým bezpečnostné sily zakročili, niektorí diváci dostali poriadnu nakladačku.

Stalo sa, čo sa stať nemalo a nesmelo. Generalita slovenského i maďarského hokeja v spoločnom vyhlásení incident jednoznačne odsúdila. „Urobíme všetko, aby sme v duchu slovensko-maďarského priateľstva neohrozovali fanúšikov na zápasoch našej najvyššej súťaže. Hokej nie je vojna,“ uvádza sa v stanovisku.

Čo rozumieť pod pojmom – urobíme všetko…, atď.- sme zisťovali u Richarda Lintnera, riaditeľa Pro-Hokeja.

„Koordinujeme s maďarskou stranou postup, aby sa už takýto incident nezopakoval. Prijali sa také opatrenia, že verím, že sa to už nestane! Som si istý, že tak, ako sme podobné situácie vyriešili na iných štadiónoch v ostatných sezónach, sa nám to spoločným úsilím podarí aj u našich zahraničných účastníkov,“ zdôraznil.

Čo obsahuje spoločný postup?

„Jeho súčasťou je komunikácia medzi predsedom bezpečnostnej komisie Slovenského zväzu ľadového hokeja a jeho maďarského kolegu. Miškovecká polícia z videozáznamu a vlastného vyšetrovania identifikovala páchateľov, niektorých zadržala. Vinníci budú potrestaní. Konkrétne – ak mám naznačiť následný postup, tak prišlo k dohode, že fanúšikovia hosťujúcich mužstiev budú mať podmienený prístup len po preukázaní totožnosti a lístky budú vydané len na konkrétne mená. Bezpečnostná služba bude posilnená a zároveň sčasti redukujeme kapacitu sektora fanúšikov hostí. Ortieľ nad incidentom z Miškovca vyriekne Disciplinárna komisia Slovenského zväzu ľadového hokeja, už sa ním zaoberá,“ informuje Lintner.

Rastislav Jakubovič, šéf disciplinárky, to potvrdzuje.

„V pondelok popoludní sme sa výtržnosťami z Miškovca zaoberali, rozdelili sme si prvé úlohy, vyhodnotíme vyjadrenia bezpečnostných manažérov oboch klubov. Začneme konanie proti Miškovcu za podozrenie z porušenia organizovania športového podujatia, ako je to definované v Disciplinárnom poriadku Slovenského zväzu ľadového hokeja. Oba maďarské kluby – DVTK Jegesmedvék Miškovec i MAC Budapešť sa pred vstupom do našej najvyššej súťaže zaviazali, že budú dodržiavať všetky všeobecne záväzné predpisy a nariadenia Disciplinárneho poriadku SZĽH. Pre všetkých účastníkov Tipsport ligy platia rovnako,“ podotýka Jakubovič.

Pripomína, že sankcie neminú ani Zvolen.

„Za skutkovú podstatu výtržností a fyzického násilia na osobách. Hosťujúci klub zodpovedá za fanúšikov v sektore hostí, mal by vedieť, kto si objednal vstupenky. Do sektoru hostí sa nik iný okrem ich priaznivcov nedostane. Okrem toho v rámci zachovania istej kultúry má klub pôsobiť aj osvetovo tak, aby sa jeho fanúšikovia doma i vonku správali v hľadiskách i mimo nich civilizovane.Ve­denie zvolenského klubu už avizovalo, že časť fanúšikov sa do vyšetrenia prípadu na zápasy nedostane. Ak stotožní surovcov z Miškovca, môže v samostatnom konaní voči nim vymáhať od nich pokutu.“

Kedy disciplinárka vysloví verdikt?

„Predpokladám, že do štvrtka budúceho týždňa.“

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Pro Hokej