Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hanba na 100 rokov! Zvolenčania tĺkli maďarských fanúšikov. Boli pri tom deti

Piatkový duel 4. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi DVTK Jégesmedvék Miškovec a HKM Zvolen (0:5) poznačili nepokoje na tribúnach, pre ktoré sa výrazne oneskoril začiatok tretej tretiny. Po bitke, ktorá vypukla v sektore hostí, musela dokonca zasahovať polícia.

22.09.2018 11:02
debata (128)

„Nanešťastie, v prestávke sa udiala situácia, akú si aréna v Miškovci vo svojej 12-ročnej histórii nepamätá: v sektore hostí sa strhla bitka. Zamaskovaní chuligáni, ktorí si zakrývali šálmi tváre, vyprovokovali konflikt, udierali päsťami domácich fanúšikov a zhodili bariéru, ktorá oddeľovala sektor hostí od zvyšku hľadiska. Napokon musela zasiahnuť polícia,“ napísal reportér zápasu na portáli jegkorongblog.hu.

Domáci fanúšikovia odchádzali zo zápasu šokovaní a znechutení.

„Vo zvolenskom sektore bolo asi 200 fanúšikov vo veku približne 20 rokov odetých v čiernych tričkách. Niekoľko z nich – možno desať či pätnásť – sa začali biť s sbs-kármi, vbehli do susedného sektoru, kde boli aj deti, chlapci, ženy a starší ľudia, a kopali do nich. Bezpečnostná služba nezareagovala dostatočne, lebo takáto situácia tu nikdy predtým nebola. Museli sme čakať na príchod polície. Pokiaľ prišla, tak fanúšikovia hostí kopali a udierali každého, kto bol v ich blízkosti. Po krátkej prestávke polícia vyprázdnila sektor hostí. Teraz každého žiadajú o poskytnutie videozáznamu z celej udalosti, aby mohli začať korektné vyšetrovanie,“ opísal incident na sociálnej sieti jeden z divákov Olivér Bán.

„Bol som na štadióne s trojročnou dcérkou, tak si viete predstaviť, ako sa teraz cítim… Konečne som doma, ale boli tam ľudia, ktorí schytali kopance do hlavy, tiekla tam krv, všetko… To nebol hokejový zápas, ale vojna. Stalo sa to za stavu 4:0 pre hostí. Nechápem tomu.“

K incidentu sa vyjadril na pozápasovej tlačovej konferencii aj tréner Zvolena Andrej Podkonický. „Chcem sa ospravedlniť za to, čo sa udialo v hľadisku. Netuším presne, čo sa tam stalo, no také veci by sa nemali diať,“ uviedol kouč hostí.

Na udalosti na štadióne v Miškovci zareagovala fanúšikovská skupina Ultras Zvolen, ktorá sa vyjadrila k incidentu na svojej facebookovej stránke.

„Určite každého zastihla správa o tom, aké udalosti sa stali na hokejovom stretnutí v Miškovci. V prvom rade nechceme, aby si niekto myslel, že sa týmto vyhlásením chceme zbaviť všetkej viny. Avšak správy, ktoré obleteli internet a všetky médiá, neuvádzajú fakty ako také, ale len časť udalostí, ktoré nastali,“ uvzádza sa v stanovisku.

„Po dvoch tretinách, ktoré boli odfandené z našej strany vo veľmi slušnom duchu, si možno málokto všimol neustále provokácie zo strany domácich, ktoré boli situované hneď vedľa nášho sektora, ktorý bol predelený len labilnym zábradlím. Opäť chceme zopakovať, že nechceme ospravedlniť udalosti, ktoré sa stali následne po začatí tretej tretiny, chceme však upozorniť, že iniciatíva nebola od začiatku na našej strane, keďže počas zápasu sme ľudí z vlastných radov viackrát upozorňovali, aby nereagovali na skupinky domácich fanúšikov. Udalosti, ktoré sa stali, späť nevrátime, no prosíme ľudí, ktorí neboli účastníkmi zápasu, aby zbytočne nekomentovali veci, o ktorých nemajú dôveryhodné info a neodsudzovali ľudí len na základe domienky,“ uviedol fanklub.

Svoje stanovisko k udalostiam vydal neskôr aj maďarský klub. „Pred zápasom oba kluby (DVTK a HKM Zvolen) vzájomne koordinovali príchod fanúšikov a ich správanie. Fanúšikovia zo Zvolena ale ignorovali našu dohodu, pricestovali s členmi iných fanklubov a chuligánmi a vykonali svoj plánovaný výtržnícky čin. Po incidente bolo zatknutých viacero fanúšikov hostí. DVTK Jegesmedvék a HKM Zvolen hlboko ľutujú piatkové udalosti, ktoré nemajú nič spoločné s hokejom a Tipsport Ligou. Urobíme všetko pre to, aby sme zamedzili niečomu podobnému v budúcnosti. Zároveň žiadame našich fanúšikov, aby necestovali na nedeľňajší zápas do Detvy. Takisto žiadame detviansky klub, aby nepredával vstupenky fanúšikom hostí,“ uviedlo vedenie DVTK Jégesmedvék Miškovec na klubovom webe.

Stanovisko HKM Zvolen

Výjazd do Miškovca organizovala fanúšikovská skupina, ktorá nie je oficiálnym fanklubom HKM. Náš klub sa dôrazne dištancuje a odsudzuje chuligánske správanie a výtržnícke konanie tiežfanúšikov Zvolena, ktorí urobili hanbu nielen nášmu klubu, ale aj všetkým slušným fanúšikom na Slovensku.

Ospravedlňujeme sa fanúšikom Miškovca a ubezpečujeme všetkých, že z týchto udalostí vyvodíme dôsledky v podobe sprísnených podmienok pre vstup podobných osôb na podujatia organizované HKM a.s., na ktorých je nulová tolerancia násilia a diskriminácie.

Osoby, ktoré sú za vzniknutú situáciu zodpovedné, sa od zajtra na zvolenský štadión nedostanú. Mrzí nás, že v poslednom čase korektne a bezproblémovo sa vyvíjajúca spolupráca a vzťahy nášho klubu s týmto fanúšikovským zoskupením, dostali vážne trhliny. Sme však nútení prijať okamžité opatrenia, za ktorými si bez výnimky stojíme. Vinníci, z ktorých veľká časť ani nie je zo Zvolena, teraz svojím konaním vrhli zlé svetlo na náš klub, naše mesto i slovenskú hokejovú fanúšikovskú obec v očiach médii i verejnosti.

My, hráči, ostro odsudzujeme počínanie našich ‚fanúšikov‘, ktorým sa prezentovali na poslednom zápase v Miškovci. Touto cestou sa aj my chceme ospravedlniť fanúšikom Miškovca za nepríjemný incident, my o takúto ‚podporu‘ nestojíme. Tak, ako sa my snažíme hrať na ľade fair play, to isté očakávame od našich fanúšikov. Hokej je šport, ktorý hráme pre ľudí, má ich spájať, prinášať im radosť a eufóriu, a nie byť zdrojom nenávisti a násilia.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #DVTK Jegesmedvék Miškovec