Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartovič: Odchovanci sú dobrým vysvedčením pre klub

Pred rokom sa do Dukly vrátil Branko Radivojevič, toto leto ho domov nasledoval ďalší z úspešných odchovancov trenčianskeho klubu Milan Bartovič.

14.09.2018 09:00
HOKEJ-MS: Slovensko - Dánsko Bartovič Foto: ,
Milan Bartovič v reprezentačnom drese SR.
debata

Vicemajster sveta z Helsínk 2012 so skúsenosťami z NHL má pomôcť vlaňajšiemu neúspešnému finalistovi Tipsport Ligy k návratu na domáci hokejový trón.

Špeciálne pocity

Dlhoročný slovenský reprezentant si dnes proti Popradu oblečie dres seniorského tímu Dukly v ostrom súťažnom zápase po prvý raz. Z materského klubu vyletel priskoro, ešte ako 18-ročný ucháň, ktorý sa po úspešnom drafte (druhé kolo, Buffalo) vybral skúsiť šťastie za more.

„Nervózny nebudem, hoci zdravé napätie pred prvým zápasom, či už v novom alebo starom tíme, je vždy. Každý chce do súťaže vstúpiť úspešne. Skôr ide o nadšenie a očakávanie, aké to bude. Teším sa, že budem hrať v rodnom meste po dlhej dobe. Nejaké zápasy som tu odohral v reprezentačnom tíme, ale v drese Dukly som naposledy nastúpil v roku 1999 a aj to v juniorskom,“ prezrádza 37-ročný útočník.

Čo ho po rokoch pritiahlo domov?

„Nosil som to v hlave dlhšie. Vravel som si, že by bolo pekné zahrať si za prvý tím Dukly. Človek chce klubu niečo vrátiť. Som Trenčan, vyrastal som tu a lákalo ma to. Boli aj náznaky, že ukončím kariéru v Liberci, ale teraz som v Trenčíne. Zatiaľ sa cítim dobre a uvidíme, ako to bude o rok,“ vysvetľuje.

Vlani sa Dukle štart do ročníka vydaril a ťažila z toho počas celej sezóny. Tá mala na konci strieborný lesk. „Máme v tíme veľa skúsených hráčov a všetci vieme, že je dôležité vytvoriť si psychickú výhodu a pohodu vyplývajúcu z postavenia v popredí tabuľky,“ priznáva Bartovič.

Správna cesta

Pochvaľuje si cestu, ktorú si v Trenčíne zvolili. Stavili na slovenských hráčov, najmä odchovancov. Momentálne sú v prvom tíme len dvaja legionári – Česi Radek Dlouhý a Martin Rýgl.

„Je výborné, že v tíme je veľa Trenčanov. Vážia si, že môžu hrať za áčko na štadióne, kde vyrastali. Každý z nás hrá pred rodinou, kamarátmi, známymi. Vplýva to na naše výkony, sú tu srdciari a partia je výborná,“ pritakáva.

Absencia legionárov mu neprekáža. „Hrať s odchovancami je dobré vysvedčenie pre celý klub. Mladí hokejisti majú veľkú motiváciu pracovať na sebe, aby sa časom dostali do prvého mužstva. Vlani sa Dukle nastúpená cesta osvedčila, malo by ňou ísť viacero klubov na Slovensku,“ myslí si.

Po druhom mieste v minulom ročníku sa v Trenčíne priam pýtajú najvyššie ambície. Dukla má kvalitu, aby miešala karty na čele tabuľky.

Milan Bartovič počas súboja zručností v rámci... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Bartovič hokej Milan Bartovič počas súboja zručností v rámci Zápasu hviezd KHL 2014.

„Ešte je príliš skoro hovoriť o cieľoch. Teraz si vravíme, že treba čo najlepšie odohrať základnú časť a do play off ísť z čo najlepšej pozície. Tam sa potom uvidí. V predošlej sezóne sme si nastavili vysokú latku, ale vieme, že každá sezóna je iná. Urobíme všetko, aby sme pre Trenčín dosiahli čo najlepší výsledok. Zišla sa dobrá partia, ktorá verí systému hry a dáva do toho srdiečko. Potrebujeme zdravé sebavedomie,“ dodáva Bartovič.

Vyrovnaná liga

V predošlej sezóne sa pätica Trenčín, Banská Bystrica, Košice, Zvolen a Nitra odpútala od prenasledovateľov. Mnohí fanúšikovia a odborníci očakávajú, že tentoraz bude liga vyrovnanejšia a k silnej päťke sa pridá minimálne jeden tím.

„Úroveň ide hore. Minulý rok sa zvýšila, vrátili sa skúsení hráči a prišli kvalitní legionári. Minimálne štyri-päť tímov je veľmi ambicióznych a pripravených víťaziť, čo je dobre pre fanúšikov. Liga bude zaujímavejšia,“ nepochybuje Bartovič.

Či budú mútiť vodu aj maďarské tímy z Budapešti a Miškovca si netrúfa odhadnúť.

„Rozprávali sme sa s chalanmi, že maďarské kluby majú vysoké rozpočty. Ich hráčov však nepoznám, takže sa mi ich sila ťažko hodnotí. Tréner Miškovca Glen Hanlon si istotne priviedol zopár overených Kanaďanov. Zápasy s nimi by mohli byť zaujímavé,“ verí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Milan Bartovič #Tipsport Liga