Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilina už nemá problém. Lintner: Splnila kritériá

Po turbulentných týždňoch začali prípravu na novú sezónu. Aj s niekoľkými zaujímavými menami. Káder hokejistov Žiliny by mali vystužiť Richard Jenčík, Rudolf Huna či Lukáš Hvila.

25.07.2018 11:00
Žilina, radosť, archív Foto: ,
Radosť hokejistov Žiliny.
debata

Najpodstatnejší pre klub je však fakt, že by mu už nič nemalo brániť štartovať v budúcom ročníku Tipsport Ligy. Vedenie Pro-Hokeja sa už počas minulého týždňa rozhodlo odporučiť Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH), aby žilinskému klubu udelil licenciu.

„Licenčné konanie je u nás nastavené jednoznačne. Keď sme skúmali podklady od jednotlivých klubov, zistili sme, že Žilina nesplnila stanovené kritériá. Klub však následne promptne vyriešil vzniknuté problémy a vyrovnal svoje záväzky voči hráčom. Potvrdilo sa, že nami nastavený systém je správny a kluby musia splniť jasne stanovené parametre, aby mohli štartovať v súťaži,“ tvrdí šéf Pro-Hokeja Richard Lintner.

Žilinčania vo svojom pôvodnom čestnom vyhlásení neuviedli nedoplatky voči hráčom v hodnote až 60 000 eur.

„Klub prešiel viacerými zmenami vo vedení, prišlo k pochybeniam. Žilina vnímala svoje záväzky ako vyrovnané, ale ešte pred verejným otvorením témy nám oznámila, že situáciu prehodnocuje a analyzuje. Vzájomná komunikácia bola jednoduchá, klub reagoval v priebehu niekoľkých dní a pôvodné podklady doplnil,“ vysvetľuje Lintner.

Minulý štvrtok informovala Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA), že okrem Žiliny má voči hráčom dlhy aj Detva, hoci vraj ide len o nízku sumu. Lintner však s týmto tvrdením nesúhlasí.

„Všetky ostatné kluby počas prvého sedenia predstavenstva Pro-Hokeja prešli, len Žilina dostala týždeň navyše na doplnenie podkladov. Momentálne odporúčame, aby SZĽH udelila licenciu všetkým desiatim klubom Tipsport Ligy,“ hovorí Lintner a k postaveniu SIHPA dodáva:

„SIHPA nie je účastníkom licenčného konania či zmlúv a vzťahov medzi hráčmi a klubmi. Informácie, ktoré má riadiaci orgán súťaže, sú oveľa relevantnejšie ako informácie niekoho, koho sa to vôbec netýka. Tvrdenia SIHPA nie sú založené na pravde.“

Šéf TL vraví, že nový zákon o športe stále nevytvára profesionálnym športovým klubom ideálne prostredie, v ktorom by si vlastnou aktivitou mohli zarobiť peniaze. Zároveň však tvrdí, že v hokeji nehrozí katastrofický scenár, ktorý avizujú viacerí funkcionári z iných kolektívnych športov – krach klubov po prechode športovcov na zamestnanecký po­mer.

Vedenie Pro-Hokeja totiž nepovažuje uzatváranie zamestnaneckých zmlúv za povinnosť, ale len jednu z možností – naďalej nevidí problém, ak budú vystupovať hokejisti ako samostatne zárobkovo činné osoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MsHK Žilina #Tipsport Liga