Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liga expanduje. Dva maďarské kluby nie sú strop, tvrdí Lintner

Slovenská hokejová liga sa - minimálne na jednu sezónu - mení na nadnárodnú. Pribudnú do nej dva maďarské kluby DVTK Miškovec a MAC Budapešť.

14.06.2018 14:05 , aktualizované: 18:49
SR Hokej TL rozšírenie MAC Miškovec Lintner BAX Foto: ,
Riaditeľ Tipsport ligy Richard Lintner a športový riaditeľ Maďarského zväzu ľadového hokeja (MJSZ) Egri Gergely.
debata (37)

V play off Tipsport Ligy sa tak budúci rok bude hrať o dve trofeje – pre víťaza ligy a pre slovenského šampióna, ten získa Pohár Vladimíra Dzurillu. Postup do Ligy majstrov si zabezpečí najlepší slovenský tím. Okrem dvanástich regulárnych účastníkov súťaže by mala v lige formou vložených stretnutí pokračovať aj reprezentačná dvadsiatka.

Súťaž sa bude hrať na 55 kôl, do play off postúpi priamo šesť najlepších tímov a ďalšie štyri si zahrajú o zvyšné dve miestenky v predkole. Najhoršie postavený slovenský celok zabojuje o udržanie sa v najvyššej súťaži v baráži s víťazom prvej ligy.

„O angažovaní zahraničných tímov sme v rámci Tipsport Ligy debatovali už dva roky a názory jednotlivých klubov sa postupne vyvíjali. Vďaka Vyšehradskému poháru sme si overili, o aký produkt ide, ako reagovali fanúšikovia a či bude rozšírenie súťaže pre nás prínosom,“ tvrdí šéf Tipsport Ligy Richard Lintner.

Zároveň verí, že spolupráca sa po roku ukáže ako správny krok a expanzia bude pokračovať.

„Finančné benefity sú, pochopiteľne, dôležitá téma. Formálne sme sa dohodli na jeden rok, no je to iba prvý krok a verím, že v rozširovaní budeme ďalej pokračovať. Naša ambícia je smelšia a budeme sa snažiť rozširovať v rámci regiónu aj do ďalších krajín,“ prezradil Lintner.

Najpravdepodob­nejšie sa ukazuje prípadné rozšírenie na sever o klub(y) z Poľska. Z účasti maďarských tímov v TL má veľkú radosť aj Levente Sipos, generálny sekretár Maďarskej hokejovej federácie.

„Pred dvadsiatimi rokmi bolo čosi také pre nás absolútne nemysliteľné. Pred desiatimi sme dostali šancu štartoval v nadnárodnej EBEL a teraz spolupracujeme so Slovákmi ako partneri na jednej úrovni. Verím, že sa nám vďaka tomuto kroku podarí výrazne zvýšiť počet maďarských hráčov pôsobiacich v top európskych ligách,“ vysvetlil Sipos.

Maďarským klubom výrazne pomohol finančnou injekciou maďarský premiér Viktor Orbán. Odsúhlasil im dotáciu vo výške takmer 2 miliónov eur na podporu hokeja. Oba tímy splnili finančné aj administratívne podmienky na vstup do súťaže.

Najbližší ročník extraligy odštartuje o týždeň neskôr než pred rokom – 14. septembra, no základná časť sa skončí už koncom februára. Jej program tak bude výrazne zhustený.

„Aj preto sa veľa zápasov bude hrať počas týždňa. Nie je to ideálne smerom k návykom, ktoré sme sa snažili vybudovať, aby sa gro stretnutí odohrávalo v piatok a v nedeľu, ale rozhodli sme sa ísť touto cestou. Maďarské kluby budú hrať vždy jeden doma a jeden vonku, čo nahráva televíznemu pokrytiu. Na Slovensku bude vysielať zápasy RTVS,“ doplnil Lintner.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #MAC Budapešť #DVTK Jegesmedvék Miškovec