Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prezident Bystrice: Zlatý hetrik? Zatiaľ o ňom nehovoríme

Hokejistov Banskej Bystrice povedie k obhajobe majstrovského titulu nový realizačný tím. Trénerom bude 44-ročný Kanaďan Dan Ceman.

06.06.2018 10:00
SR Hokej Finále Muži TL Trenčín B. Bystrica TNX Foto: ,
Mužstvo HC'05 iClinic Banská Bystrica oslavuje obhajobu majstrovského titulu.
debata

„Pozvali sme ho k nám na štvrtý zápas finálovej série proti Trenčínu. Oboznámil sa s mestom, zimným štadiónom, hokejom,“ vraví Juraj Koval, prezident HC '05 iClinic Banská Bystrica.

Sympatickej postupke – bronz, striebro, dvakrát titul – by pristal zlatý hetrik. Chystáte sa naň?

Zlatý hetrik je pekné pomenovanie. Pri určovaní cieľov do nadchádzajúcej sezóny vychádzame z reality. V tejto chvíli o zlatom hetriku nehovoríme, dôležitá je stabilizácia a sformovanie konkurencieschop­ného kádra. Vývoj v súťaži ukáže, na čo si môžeme trúfať. Iste, každý športovec túži vyhrávať, nás nevynímajúc, čo sme potvrdili v predchádzajúcich sezónach.

Neskúšali ste udržať úspešného trénera Vladimíra Országha aj možnosťou získať zlato do tretice?

Vlado je banskobystrický rodák, dobrý priateľ, v klube odviedol kvalitnú prácu. Ak hráči i tréneri dostanú lepšiu ponuku z iných klubov, nebránime im v rozvíjaní ich kariér. Berieme to ako bežnú prax. Po čase sa niektorí zvyknú vrátiť domov, nadobudnuté skúsenosti opäť zúročia u nás. Vlado dostal ponuku viesť bratislavský Slovan v Kontinentálnej hokejovej lige. Nechceli sme ho citovo vydierať prípadným zlatým hetrikom.

Ako ste sa dopracovali ku kanadskému trénerovi Danovi Cemanovi?

Syn Július je športový manažér. Dostal za úlohu nájsť nových trénerov. Zo širšieho okruhu kandidátov oslovil aj pána Cemana, ktorý pôsobil v Dánsku. Mali sme o ňom dobré referencie. Pozvali sme ho do Banskej Bystrice na štvrtý zápas finálovej série proti Trenčínu. Videl mesto, zimný štadión, hokejové zázemie. Priblížili sme mu našu hokejovú filozofiu. Rozhovory pokračovali aj na nedávnom svetovom šampionáte v Dánsku. S Vladom Országhom absolvoval trojhodinový rozhovor, majú podobné hokejové videnie, zhodli sa na viacerých veciach v súvislosti s fungovaním mužstva a štýlom jeho hry. Veríme, že kontinuita bude zachovaná. Z našej strany tam bol aj riaditeľ klubu Michal Longauer a Ivan Droppa, asistent trénera.

Neobávate sa opakovania situácie spred roka, keď ste sa s kanadským asistentom trénera Davom Hunchakom rozlúčili po dvoch mesiacoch?

Vôbec nie, ide o dva rôzne príbehy. Dave Hunchak je vynikajúci chlap, u nás mal možnosť na reštart trénerskej kariéry, ale z jeho zdravotných a osobných dôvodov sme spoluprácu ukončili. Dan Ceman dlhodobo trénoval v Dánsku, s Vojensom získal dva tituly. K tímu príde v polovici júla, keď hráči pôjdu na ľad. Druhým asistentom je Matúš Kostúr, bude mať na starosti brankárov. Rasťo Paľov, ktorý asistoval Vladovi Országhovi, sa vrátil k mládeži.

Mal nový tréner možnosť vybrať si hráčov?

V Banskej Bystrici je vžitý systém, že konzultujeme s trénermi, akých hráčov – vzhľadom na naše možnosti – si môžeme dovoliť, o akých mužstvo doplníme. Podobnosť s vlaňajškom je aj v tom, že z majstrovského tímu odišlo pätnásť hráčov. O nových sme hovorili s trénerom, má poznatky o každom.

Ako vyzerá mužstvo na nadchádzajúcu sezónu? Je už kompletné?

Mužstvo je hotové na deväťdesiat percent. Hľadáme ešte jedného obrancu a riešime brankársku otázku. Z dvojice Lukáš, Lasilla neostal ani jeden.

Hokejisti Banskej Bystrice prichádzajú na... Foto: SITA, Peter Rusko
Banská Bystrica, hokej, oslavy Hokejisti Banskej Bystrice prichádzajú na majstrovské oslavy na Námestie SNP.

Banská Bystrica si po roku opäť zahrá v Lige majstrov. Čo jej dala minuloročná skúsenosť? Na čo si trúfa teraz?

Podobne ako vlani je to pre nás užitočná konfrontácia s atraktívnymi mužstvami: fínskym JYP Jyväskylä, obhajcom prvenstva, českou Plzňou a švajčiarskym Luganom – a pre našich fanúšikov ďalší hokejový sviatok. Pre nový realizačný tím to bude prvá vážna herná previerka. Vzhľadom na úvod sezóny nemožno čakať, že mužstvo bude v optimálnej forme. Pre nás ostáva prioritou najvyššia domáca súťaž, no to nemení nič na tom, že chceme dobre reprezentovať slovenský hokej. Verím, že proti súperom s vyššími rozpočtami si hanbu nerobíme.

Aký rozpočet má Banská Bystrica?

Jeden a pol milióna eur – približne ako vlani.

S odstupom času – boli ste optimista pred rozhodujúcim siedmym zápasom finálovej série v Trenčíne? Nevyrušil vás incident s pár výtržníkmi, ktorí po prehre v šiestom zápase nadávali mužstvu?

Bol by som zlý prezident, keby som neveril, že rozhodujúci siedmy zápas vyhráme. Incident so siedmimi podnapitými výtržníkmi, ktorým sme vzápätí doživotne zakázali vstup na štadión, sme považovali za nepodstatnú záležitosť. Do Trenčína nás prišlo povzbudiť veľa našich priaznivcov. Dočkali sa vytúženej odmeny, spolu s hráčmi si vychutnali majstrovské oslavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Juraj Koval #Tipsport Liga