Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bystrica predstavila nových trénerov i posily. Pred LM ju preverí Slovan

Hokejistov HC '05 iClinic Banská Bystrica povedie od nadchádzajúcej sezóny 44-ročný kanadský tréner Dan Ceman. Jeho asistentmi budú Slováci, konkrétne 46-ročný Ivan Droppa a 38-ročný Matúš Kostúr.

04.06.2018 17:23
HC 05 Banská Bystrica Foto: ,
Zľava kapitán Tomáš Surový, riaditeľ Michal Longauer, prezident Juraj Kovaľ, asistenti trénera Ivan Droppa a Matúš Kostúr počas tlačovej konferencie o zmenách v tíme HC´05 iClinic Banská Bystrica.
debata

Vedenie úradujúceho majstra HC '05 iClinic so všetkými troma uzavrelo dvojročné kontrakty.

"Chceli sme trénera, ktorý bude prezentovať podobný štýl hokeja, aký vštepil mužstvu predchodca Vladimír Országh. Keďže na Slovensku sú už kvalitní tréneri obsadení, teda pod zmluvou, navyše nemôžeme ešte načrieť do vlastných zdrojov, tak sme siahli po zahraničnom koučovi. Ceman pochádza z Kanady, ale pozná aj európske pomery. Vedeli sme o jeho výsledkoch, vybojoval v Dánsku dva majstrovské tituly, mali sme o ňom dobré referencie, takže veríme, že je dobrou voľbou pre nás,“ uviedol na margo angažovania hlavného kouča prezident HC '05 iClinic Juraj Koval.

Vedenie banskobystrického klubu na pondelňajšej tlačovej konferencii poďakovalo za odvedené služby trénerovi Vladimírovi Országhovi, ktorého uvoľnilo pre potreby Slovana Bratislava v KHL. Zároveň prezentovalo aj nové posily v kádri. Po odchode kľúčových útočníkov Patrika Lampera a Miloša Bubelu angažovalo späť do mužstva po ročnej pauze 26-ročných hokejistov do ofenzívy Brocka Higgsa a Tomáša Ziga.

"Tomášovi nevyšla pre zdravotné problémy uplynulá sezóna v Hradci Králové. Je pred ním teda nový cieľ zahrať si u nás dobrý hokej a odpichnúť sa k uzavretiu novej dobrej zmluvy. Tešíme sa aj z návratu Higgsa, ktorý bol v minuloročnom finále Tipsport ligy najproduktívnejším hráčom,“ netajil J. Koval.

V HC '05 v súčasnosti riešia otázku na brankárskom poste. K dispozícii majú nateraz dvoch mladých gólmanov, ktorí skončili v juniorke. Ide o Mária Lampera a Mateja Gajana. K nim pribudnú ešte dvaja kolegovia. V obrane sa predstaví ďalšia staronová tvár Marek Biro. Ten sa vrátil do Banskej Bystrice po troch rokoch pôsobenia v EBEL lige zo Znojma. Novou tvárou je skúsený 35-ročný bek s reprezentačnými skúsenosťami Karol Sloboda z bratislavského Slovana.

Karol Sloboda. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Karol Sloboda Karol Sloboda.

Zo zámoria prichádza o desať rokov mladší obranca Ben Marshall. Naposledy pôsobil v AHL a ECHL v mužstvách Providence Bruins a Atlanta Gladiators. Klub zazmluvnil i ďalších defenzívnych hokejistov Ivana Ďatelinku, Branislava Kubku, Vladimíra Mihálika či Olivera Košeckého.

Priestor dostane aj talentovaný slovenský mládežnícky reprezentant Martin Kupec. V útoku sa objaví 22-ročný martinský odchovanec Tomáš Török a z hosťovania z Detvy prichádza Martin Belluš. V majstrovskom kádri zostali Matej Češík, Gilbert Gabor, Michal Kabáč, Matej Giľák i Alex Tamáši. Banskobystričania sa predbežne dohodli na pokračovaní angažmánu s Marekom Bartánusom, ktorý je po náročnej operácii.

Rovnako absolvoval operáciu aj 36-ročný kapitán ‚baranov‘ Tomáš Surový. Ten sa zapojí do prípravy v septembri, k čomu uviedol: "Išlo o menší zákrok na kolene. Chce to teraz trošku viac času, aby som mohol stopercentne trénovať a hrať zápasy. Časový harmonogram môjho návratu si určíme po konzultáciách s trénermi. S Danom Cemanom som sa už predbežne bavil o mojich úlohách, teším sa na neho. Je to pre nás niečo nové, ale teším sa na spoluprácu s ním. Veľmi dobre sme si v rozhovore rozumeli. Verím, že nás posunie ďalej a prinesie nový impulz do mužstva.“

Tomáš Surový. Foto: SITA, Peter Rusko
Tomáš Surový Tomáš Surový.

Banskobystričania začnú prípravu na ľade 25. júla. V auguste sa predstavia na Memoriáli Pavla Zábojníka vo Zvolene, kde si 16. až 18. augusta zmerajú sily s aktuálnym majstrom Poľska a tiež účastníkom Ligy majstrov s GKS Tychy, ďalej s trojnásobným víťazom EBEL-ligy KAC Klagenfurt a s rakúskym Graz 99ers.

Generálkou na úvodný duel v Lige majstrov bude prípravný zápas so Slovanom Bratislava 24. augusta na štadióne pod Urpínom. Slovenský majster sa potom stretne s obhajcom najprestížnejšej európskej súťaže CHL s JYP Jyväskylä 30. augusta v Banskej Bystrici.

Kanadský kouč Dan Ceman dorazí na Slovensko 14. júla a oficiálne sa ujme kormidla mužstva. Na spoluprácu s ním sa teší i jeho prvý asistent Ivan Droppa, ktorý na pondelňajšej tlačovej konferencii uviedol:

"Je to pre mňa veľká výzva. Prichádzam do mužstva, ktoré je na špici v organizácii na Slovensku aj v Európe. Veľmi sa teším. Rozprávali sme sa s Danom Cemanom v Dánsku a je to príjemný človek, našli sme spoločný názor na hokej i hernú stránku mužstva. Je mi aj ľudsky blízky. Nevidím teda žiadny problém. Teším sa na spoluprácu s ním. Má iný štýl práce, takže môže ma obohatiť a posunúť vpred. Verím, že s bystrickým mužstvom uspejeme aj v nasledujúcej sezóne.“

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 05 Banská Bystrica #Matúš Kostúr #Ivan Droppa #Dan Ceman