Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Surový: Titul patrí tým, ktorí za nami stáli, aj keď sa nám nedarilo

V play off nestrieľal víťazné góly a nepatrili mu ani popredné priečky v produktivite. Banskobystričania mali v kádri množstvo výborných hokejistov, ale práve kapitán Tomáš Surový (36) bol ich nespochybniteľným lídrom a najdôležitejším mužom.

25.04.2018 10:19
Surový Lintner hokej Bystrica Foto: ,
Šéf Tipsport Ligy Richard Lintner odovzdáva majstrovskú trofej kapitánovi Banskej Bystrice Tomášovi Surovému.
debata (1)

„Obhájiť titul je vždy náročnejšie ako ho získať. Klobúk dole pred Trenčínom, ako vyrovnal stav série z 0:3 na 3:3. Stál proti nám kvalitný súper a sme radi, že sme ho napokon pretlačili,“ vravel počas rozhovoru, ktorý prebiehal najprv priamo na ľade a pokračoval neskôr v šatni – už s víťaznou cigarou v ruke.

Čo bolo rozhodujúce v magickom zápase číslo sedem?

Zlomový moment bol, keď sme skórovali krátko po prvom inkasovanom góle. Rýchlo sme sa dostali aj do vedenia, čo nás upokojilo. Často sme v sérii prehrávali, teraz sme však skóre hneď otočili. Hrali sme umne – tak, ako sa má hrať na klzisku súpera. Nepúšťali sme domácich do šancí. Nebolo to jednoduché, tak ako ani v žiadnom predošlom zápase. V závere sme síce vďaka úspešným brejkom odskočili na vyšší rozdiel, ale dlho sme viedli len 2:1.

Ako ste prežívali predošlé dni, keď sa Dukle podarilo vyrovnať na 3:3?

Neboli ľahké. Sme radi, že sme sériu napokon zvládli. Obzvlášť, keď sa rozhodujúci siedmy duel hral v Trenčíne. Keď niekto vyrovná z 0:3 na 3:3 a ide domov, je jednoznačne vo výhode. Vraveli sme si, že sa musíme uvoľniť, nemôžeme hrať kŕčovito. Zvládli sme to. Som hrdý na tento tím.

Obhájiť ste titul. Cesta ku ktorému bola jednoduchšia?

Vlani i teraz bolo finále i celé play off veľmi náročné. Siedmy zápas je už najmä o psychike. Hovorí sa, že obhájiť titul je vždy ťažšie ako ho získať. Klobúk dole pred Trenčínom, ktorý vynikajúco ťahal Branko Radivojevič. Uspeli sme, lebo máme v kádri veľa lídrov, vďaka nim sme triumf pretlačili na našu stranu. Sme vďační všetkým, ktorí pri nás stáli, aj keď sa nám nedarilo. Titul patrí im.

V čom bola najväčšia sila mužstva?

V nepoddajnosti. Stál proti nám mentálne správne nastavený súper. Ustáli sme však turbulentné obdobie, keď sme prišli o náskok. Ukázali sme, že aj my sme mentálne silní.

7. zápas finále: Trenčín - Banská Bystrica Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Mužstvo HC'05 iClinic Banská Bystrica oslavuje...

Kedy ste prežívali najťažšie okamihy?

V sezóne sme mali viaceré ťažké chvíle, ale ustáli sme ich. Najťažšie prišli vo finále. Sezóna bola nesmierne vyrovnaná. Na čele tabuľky boli malé odstupy, kvalitatívne rozdiely medzi prvými piatimi tímami boli minimálne. Sme radi, že z piatich kandidátov na titul sme uspeli práve my.

V kádri ste mali viacero legionárov. V čom bol ich prínos?

V rozhodujúcom siedmom zápase boli kľúčovými postavami. No celé je to najmä o tíme. Je jedno, odkiaľ ste, musíte sa podriadiť tímu. Sme radi, že to fungovalo. Ukázali sme, že vynikajúca atmosféra a super kabína sa dá vytvoriť aj s viacerými legionármi.

Aký podiel na úspechu má tréner Vladimír Országh?

Je to výborný mladý tréner, ktorý bude pre slovenský hokej veľkým prínosom. Výborne číta hru súpera. Keď urobíte trikrát finále a dvakrát získate titul, je to skvelá vizitka. Pred siedmym duelom mal príhovor. Povedal nám, že zápas musíme odohrať umne vzadu a napádať súpera, keď sa dá. Stanovil účinnú taktiku.

Čo hovoríte na atmosféru posledného zápasu?

Takto to má vyzerať na všetkých štadiónoch, ale aj v Banskej Bystrici to bolo dobré. Dúfam, že v budúcej sezóne sa podobná atmosféra prenesie aj na ostatné štadióny. Skladám klobúk pred Duklou. Pre ligu by bolo skvelé, keby Branko, Marcel Hossa či Tomáš Starosta pokračovali v kariére a Trenčín by šliapal ako v tomto ročníku. To, čo Branko dokázal urobiť s tímom, je úžasné.

Predĺžite si sezónu na šampionáte?

Teraz to nebudem riešiť…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Surový #HC 05 Banská Bystrica #Kaufland play off