Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mágia siedmeho zápasu. Akú odmenu vypíše Gáborík?

Trenčín alebo Banská Bystrica? Opravné termíny sa už minuli. Finálová séria najvyššej slovenskej hokejovej súťaže zamotala hlavy aj bookmakerom - a to už je čo povedať. Do histórie vojde ako najnepredvídateľnejšia, aj keď sa spočiatku zdalo, že chytí rýchly koniec.

24.04.2018 05:00
Juraj Cebák, Dalibor Bortňák Foto: ,
Kto sa bude tešiť z majstrovskej trofeje? Trenčan Juraj Cebák (vľavo) alebo Dalibor Bortňák z Banskej Bystrice?
debata (1)

Banskobystrickí obhajcovia viedli 3:0 na zápasy, v treťom, prvom pod Urpínom, uštedrili Dukle latu 6:1.

Kto by vtedy povedal, že o zlate sa rozhodne v poslednom siedmom zápase na jej ľade?

Kapitáni si veria

Hoci trenčianska zadržiavaná eufória v kabíne v nedeľu ostro kontrastovala s banskobystrickou skľúčenosťou, kapitáni oboch tímov netajili optimizmus.

„Je to 3:3, súper je vo výhode. Posledný zápas sezóny musíme jednoducho vyhrať. Vždy sme sa tlačili do bránky, pokúsime sa k tomu vrátiť, síl máme dosť,“ burcuje Tomáš Surový.

„Prinavrátili sme si šancu vyhrať rozhodujúce siedme stretnutie. Zdolať Banskú Bystricu štyrikrát po sebe by bolo fantastické,“ motivuje Branko Radivojevič.

„Neostáva nám nič iné, len vyhrať ďalšie štyri duely,“ vravel po troch prehrách pre RTVS zadumaný tréner Trenčína Peter Oremus. Zverenci trénera Vladimíra Országha mali na dosah repete majstrovských osláv, biele obrusy i trblietavé konfety už boli pripravené.

Lenže: „…náš prápor nie je handra, náš prápor nie je onuca,“ hrmel v trenčianskej šatni bojový refrén, keď sa Dukla tešila z federálneho i slovenských titulov. Z posledného pred štrnástimi rokmi. Akoby sa ozvena chorálu vrátila – v nepoddajnosti súčasného tímu. Aj preto sa s napätím čaká, ktorý z tímov lepšie zvládne posledný krok.

Tomko: Miernu výhodu má Trenčín

Zohrá v ňom kľúčovú úlohu domáce prostredie?

Z doterajších piatich sedemzápasových finálových vyvrcholení v histórii slovenskej extraligy sa trikrát tešili hostia: Slovan vo Zvolene (2005), Žilina v Poprade (2006), Slovan v Košiciach (2012). Zatiaľ v poslednej však oslavovali domáci: Košice na vlastnom ľade vyprášili Nitru 6:0 a stali sa majstrami v sezóne 2013/2014.

„Ocitli sme sa v neľahkej situácii, no v druhej tretine sme zlomili súpera štyrmi gólmi a už pred koncom sme sa chystali na to, ako zdvihneme trofej nad hlavy. Hráčom som pred zápasom kládol na srdce, aby nedali zadarmo ani centimeter štvorcový ľadu, dodržali osobnú i hernú disciplínu,“ spomína vtedajší tréner Košíc Anton Tomko.

Podľa neho je domáci ľad miernou výhodou: „Hráči majú komfort svojej kabíny, pocitovo je to pre nich príjemnejšie, môžu si v pohode dodržať vžité rituály. Napriek tomu si netrúfnem tipnúť majstra. Klobúk dolu, čo zvládol Trenčín, keď sa zdvihol za nepriaznivého stavu. Teším sa, že si finále pozriem z pohodlia obývačky, v oboch mužstvách sú hráči, ktorých som niekedy viedol.“

Staňa: Hiadlovský má sebavedomie

V spomenutom víťaznom finále proti Nitre získal brankár Rastislav Staňa svoj prvý slovenský titul.

„V play off sú strážcovia svätýň pod väčším tlakom, aj ja som ho pociťoval. Siedmy zápas sme však zvládli najjednoznačnejšie z celej série,“ pripomína.

Trenčan Peter Sojčík pred bystrickým brankárom... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Trenčín hokej EL finále 1. play off B. Bystrica TNX Trenčan Peter Sojčík pred bystrickým brankárom Janom Lukášom.

Jedným z rozhodujúcich faktorov bývajú výkony brankárov. Ako ich vidí v tímoch finalistov majster sveta z Göteborgu 2002? Kto má v ňom väčšiu oporu?

„Momentálne vyzerá lepšie Trenčan Tomáš Hiadlovský. Dozrel, posilnil si sebavedomie, chytá moderným štýlom, neopúšťa zbytočne bránkový priestor. Ako dvojka využil šancu, ktorú dostal. Verí si, verí mu mužstvo, čo je tiež veľmi dôležité. Na 99 percent som si istý, že banskobystrický tréner Országh dá dôveru Janovi Lukášovi. Vo štvrťfinálovej i semifinálovej sérii chytal s prehľadom, tiež je to kvalitný brankár. Trenčania za stavu 0:3 už nemali čo stratiť, vyrovnali, no teraz môžu. Postarali sa o nevídanú zápletku, záver je napínavý, zaujímavý i atraktívny.“

Trenčania pred očami hviezdnych odchovancov Dukly – Mariánov Hossu a Gáboríka – sa budú chcieť vytiahnuť. Gáborík vypísal tímu za titul aj motivačnú odmenu.

„Skasírujeme ho,“ tvrdí Radivojevič.

Kto v utorok zhorí v trenčianskom pekle?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC 05 Banská Bystrica