Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčín sa chce vrátiť k Hronu, obhajca pri Váhu na trón

Samá voda? Kdeže! Finálová séria najvyššej hokejovej súťaže dostáva príťažlivejšiu podobu. Nie že by bola v predchádzajúcom priebehu herne jednotvárna, na nulu sa však neskončí. Dramatická zápletka to ešte nie je, dnešok ukáže, či sa k nej schyľuje.

19.04.2018 16:43
debata
Matej Češík (Banská Bystrica) a Juraj Cebák... Foto: TASR, Branislav Račko
SR hokej TL 4. zápas finále B. Bystrica Trenčín BBX Matej Češík (Banská Bystrica) a Juraj Cebák (Trenčín) v súboji o puk.

Zlaté repete hokejového titulu sa v Banskej Bystrici odkladá, finálová séria sa sťahuje do Trenčína. V stredu v kabíne pre hostí prvý raz dunel víťazný pokrik hokejistov Dukly. Na siluetu víťaznej trofeje Vladimíra Dzurillu prilepili prvý dielik majstrovskej skladačky – a sú odhodlaní pridať k nej ďalší.

Za nepriaznivého stavu 0:3 na zápasy zverencov trénera Petra Oremusa poriadne omínal nôž na krku, no vo štvrtom stretnutí zabrali, vyhrali 4:2 a vynútili si piate, tretie na ich ľade. Zaplnené banskobystrické hľadisko i domácich, ktorí mali na dosah majstrovskú obhajobu, umlčali tromi gólmi za jedenásť minút.

Oba tábory sa zhodli: to bolo kľúčové pre ďalší vývoj stretnutia. Banskobystričanom akoby oťaželi nohy, potkli sa na ťaživom bremene posledného kroku, dovtedy neúspešným Trenčanom akoby narástli krídla. Tak to videli aj kapitáni.

Skúsený trenčiansky ťahúň Branko Radivojevič, ústredná postava Dukly, prihral na druhý gól a v dramatickej poslednej minúte namieril puk do prázdnej bránky.

„Začali sme fantasticky, domácich sme zaskočili. V poslednej tretine nás síce pritlačili, ich tlak sme však ustáli. Nôž na krku máme už v každom zápase. Verím, že nás to vyburcuje. Máme to v hlavách, už nemáme kam cúvnuť, musíme hrať zodpovednejšie. Jednu domácu stratu sme napravili, ďalší opravný termín máme v piatom zápase v piatok. Máme to v hlavách, musíme hrať zodpovednejšie. Doma nás poženie vypredaný štadión, a my sa chceme odvďačiť fanúšikom druhým víťazstvom. Prežili sme klinickú smrť, stále sme v hre a verím, že do Banskej Bystrice sa ešte vrátime,“ vyslovil v uvoľnenej pohode želanie za celý tím.

Trenčín zdramatizoval finále Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Útočník Trenčína Marcel Hossa sa snaží zastaviť...

Pozná recept, ako to dosiahnuť? „Pred štvrtým zápasom som povedal, že musíme ísť šťastiu naproti. To platí stále. Najťažší krok máme za sebou, verím, že k víťazstvu vonku pridáme aj prvé doma. Ak budeme premieňať šance ako v prvej tretine štvrtého zápasu, to je recept, tak sa ešte môžu udiať veľké veci,“ naznačil.

O poznanie smutnejšieho Tomáša Surového mrzel zbabraný úvod, prehru vzal s kritickým nadhľadom.

„Neboli sme mentálne nastavení tak, ako sme mali byť. Veľmi sme si želali finálovú sériu ukončiť na vlastnom ľade, žiaľ, nevyšlo to. Verím, že druhý pokus v Trenčíne využijeme. Dozadu sa už nemá zmysel dívať, poučíme sa z toho, vieme, aké chyby sme urobili, v Trenčíne ich nesmieme opakovať, sústredíme sa na to, čo nás čaká. V piatok budeme takí silní, aby sme vyhrali. Vieme, že bojujeme proti kvalitnému súperovi. Kto chytá v bránke Dukly, nás až tak nezaujíma. Pozeráme sa sami na seba, dôležité je vrátiť sa k našej hre,“ vravel odhodlane.

Zdôrazňuje to aj útočník Marek Bartánus: „Nemôžeme do ďalšieho zápasu nastúpiť tak nekoncentrovane ako v druhom doma. Neviem, či sme to mali v hlavách, že po predchádzajúcom víťazstve 6:1 bude taký aj nasledujúci duel. Zrazu sme nehrali to, čo nám prinášalo úspechy v celom play off. Za stavu 0:3 sa stretnutie už otáča veľmi ťažko. Usilovali sme sa o to, náš kontaktný gól prišiel až v tretej tretine – a to už bolo neskoro. Nemáme však byť prečo smutní, vedieme 3:1 na zápasy. Máme to vo svojich rukách, nik pred začiatkom finále zrejme nepredpokladal, že séria bude rýchla. V Trenčíne sa pokúsime vrátiť na víťaznú vlnu.“

Čo to znamená, načrtol útočník Pavol Skalický, autor prvého stredajšieho gólu domácich:

„Musíme zlepšiť všetko, najmä pohyb. Tlačiť sa do bránky, lepšie premieňať šance, nestačí len do súpera búšiť. Aj ja som mal pred svojím gólom prinajmenej dve sľubné, škoda, že som neskóroval skôr. Vynahradiť si to môžeme v piatok,“ uzavrel.

Banskobystričania majú majstrovskú mozaiku zloženú do troch štvrtín, chýba im posledná. Ktorý tím ju doplní v piatok

Brankár Tomáš Hiadlovský v drese HK Dukla Trenčín. Foto: SITA, Peter Rusko
Dukla Hiadlovský hokej Brankár Tomáš Hiadlovský v drese HK Dukla Trenčín.

Hiadlovský: Brankár musí byť pripravený vždy

V utorok inkasovala Dukla Trenčín v Banskej Bystrici poltucet, v stredu bol jej výraznou oporou vo štvrtom zápase finálovej série hokejovej TipsportLigy. Tomáš Hiadlovský (29) do nej naskočil po zranení Michala Valenta.

Na čo myslí brankár pred zápasom, ktorý môže byť posledný v sezóne, ale nesmie? Na zodpovednosť? Má vyššiu motiváciu?

Sústredil som sa na každý puk. Vedel som, že musím chytať tak, aby som dostal menej gólov ako kolega na druhej strane. Vtedy moje mužstvo vyhrá. Zo všetkých síl sme sa snažili vrátiť sériu k nám do Trenčína. Vyšlo to.

Aké náročné je naskočiť do finálovej série po zranení brankárskej jednotky bez dlhšej zápasovej praxe?

Máme trénera brankárov, ten nás pripravuje aj na takéto situácie – bez rozdielu, kto pôjde do bránky. Príprava bola kvalitná, brankár musí byť pripravený na všetko, nikdy neviete, čo sa môže stať. Žiaľ, Mišo (Valent) sa zranil, vyšlo to takto, za takýchto okolností som šiel do bránky. Nik nikomu nepraje, aby sa zranil.

Nevykoľajila vás vysoká prehra 1:6? Čo urobí s brankárom?

Stalo sa, treba ju rýchlo hodiť za hlavu a sústrediť sa na ďalší zápas. Čo iné brankárovi ostáva? Rozdiel medzi utorkom a stredou bol v tom, že v prvom zápase u súpera dali viac gólov domáci, v druhom sme im prehru vrátili. To bolo pre nás najdôležitejšie.

Čo spôsobilo, že Dukla na druhý deň vyhrala?

Už sme neraz ukázali, že sme dobrá skupina hráčov, ktorá sa nevzdáva za nijakých okolností. A v stredu sme to potvrdili. Máme dosť skúsené mužstvo na to, aby sme trojgólový náskok udržali.

Padol z mužstva Dukly po prvom víťazstve tlak?

To ukáže ďalší zápas. Pred ním je dôležité dobre zregenerovať. Potvrdili sme si, že sa dá vyhrať aj v Banskej Bystrici. Mali sme vynikajúcu prvú tretinu, potom sme veľmi dobrou hrou držali Banskú Bystricu od našej bránky. Ak to doma zopakujeme, ešte sa pod Urpín vrátime.

Brankár Trenčína Tomáš Hiadlovský (vpravo) a... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Hiadlovský Dukla Brankár Trenčína Tomáš Hiadlovský (vpravo) a jeho spoluhráč Ladislav Romančík v súboji proti HC'05 iClinic Banská Bystrica.

Môžete byť žolíkom, ktorý zlomí sériu v prospech Dukly?

Tak to neberiem, žolíkom môže byť hociktorý hráč z nášho tímu. Každý jeden je dôležitý, či je brankár, obranca alebo útočník. Hráme ako jeden tím.

Láka vás chytať pred vlastnými divákmi? Tešíte sa na piatkový zápas?

Nebudem klamať, videl som, aká úžasná atmosféra vládla na zimnom štadióne. Absolútna paráda, fanúšikovia sú fantastickí, veľmi sa teším. Kto by sa netešil hrať finále? Vedel som, že aj v Banskej Bystrici bude plný štadión. Snažím sa čo najviac pomôcť mužstvu a aj si zápas užiť. Veď teraz hráme najdôležitejšie zápasy sezóny.

Radili ste sa pred zápasmi aj s otcom?

Á – tak niečo mi poradil, ale už mám dosť odchytané. V Dukle máme svojho trénera, Banskú Bystricu máme naštudovanú.

Aký režim zvolíte pred piatym zápasom? Veríte nejakým rituálom?

Rituály nemám, režim je klasický – odpočinok, tréning a príprava na zápas.

Lasilla mal premiéru v play off

V stredu v tíme hokejistov Banskej Bystrice za stavu 0:3 nahradil dovtedajšiu jednotku Jana Lukáša Fín Teemu Lassila.

„Dlho som nechytal, ale cítil som sa dobre. Potrebovali sme niečo zmeniť, aby dostalo mužstvo impulz. Myslím si, že sa to aj podarilo. Keď som sa striedal s Janom, tak som mu hovoril, nech si nerobí starosti, že nabudúce to bude lepšie a aby sa sústredil na piatkový duel. Neviem, či budem chytať v Trenčíne ja alebo Honza, ktorý je vo veľmi dobrej forme. Rozhodne tréner,“ vravel 35-ročný brankár ‚baranov‘ so skúsenosťami z fínskej reprezentácie i z KHL.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC 05 Banská Bystrica #Kaufland play off