Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďatelinka: Bolo by skvelé zažiť zlatú obhajobu

Skúsený obranca Ivan Ďatelinka (35) patrí k lídrom hokejistov Banskej Bystrice. "Opäť hráme o titul - podobne ako vlani. Dúfam, že znovu budeme úspešní," vyslovil želanie asistent kapitána.

13.04.2018 08:00
Ivan Ďatelinka Foto: ,
Ivan Ďatelinka.
debata

Už vás svrbia ruky po hladkom postupe cez Nitru do finále?

Postup cez Nitru nebol až taký hladký, ako by sa mohlo zdať podľa výsledku štyri nula na zápasy. Je pravda, že sme mali dosť času na oddych i cieľavedomú prípravu na Trenčín. Predchádzajúce tréningy už boli zamerané na nášho finálového súpera so všetkým, čo s tým súvisí. Pozeráme sa však viac na seba, chceme sa víťazne naladiť.

Ako sa to dá dosiahnuť?

Tímovou hrou a maximálnym nasadením, čo nás charakterizovalo aj v dvoch predchádzajúcich sériách. Banská Bystrica je súper s iným herným štýlom než Košice či Nitra, čakajú nás najnáročnejšie stretnutia. Do Trenčína ideme s pokorou, vedomí si svojich kvalít a s odhodlaním vyhrať aspoň jeden zápas. Prvé dva v Trenčíne udajú tón, sú veľmi dôležité. Ak chceme obhájiť titul, iný cieľ nemáme, musíme vyhrať aj na ľade súpera.

zväčšiť Foto: Pravda
Finále Tipsport Ligy 2017/2018

Je lepšie začínať sériu doma lebo vonku?

To je špecifické, niekedy je to výhoda, inokedy nie – zažil som už všeličo. S bratislavským Slovanom sme pred šiestimi rokmi vyhrali titul v rozhodujúcom siedmom zápase v Košiciach. Nám teraz nevyšiel záver základnej časti, Trenčín po nej skončil pred nami, preto začína doma. Na ľade Nitry, víťaza základnej časti, sme v semifinále dvakrát vyhrali a utvorili sme si tak sľubnú pozíciu pred odvetami. Ak vyhráme v Trenčíne aspoň raz, výhoda prejde na našu stranu.

V základnej časti Trenčín i Banská Bystrica vyhrali domáce zápasy, čo svedčí o veľkej vyrovnanosti. Čím je Dukla nepríjemná?

Má prepracovanú obranu, výborného brankára, v základnej časti inkasovala najmenej gólov, hrá veľmi účelne, je nebezpečná v protiútokoch. Na tie si musíme dať veľký pozor. Dukla má údernú prvú formáciu, ťahá ju Branko Radivojevič, no ustrážiť potrebujeme aj jej ďalších šikovných hráčov. Recept na úspech je jednoduchý i zložitý zároveň: dať viac gólov než súper. Rozhodnúť môže i hra v presilovkách a oslabeniach.

Banská Bystrica je známa fyzickým hokejom. Našli ste sa v ňom?

Vyhovuje mi štýl, akým hráme. Dohrávame súboje, no nestačí sa len zrážať. Dnešný hokej si vyžaduje korčuliarsku vyspelosť. Aj my máme technických hráčov, ktorí sa vedia dostať do šancí a premieňať ich.

Čo prežíva hokejista pred začiatkom finálovej série? Radosť? Zodpovednosť? O­bavy?

Pre účasť vo finále sme dreli a trénovali celý čas. Je to vrchol, sviatok pre nás i fanúšikov, druhé miesto nikoho neuspokojí. Prvý raz som v pozícii, že ma čaká obhajoba titulu. Keď som ho získal so Slovanom, v nasledujúcej sezóne prešiel do Kontinentálnej hokejovej ligy, takže zlato neobhajoval. Bolo by skvelé zažiť aj takúto skúsenosť. Sme pre ňu odhodlaní urobiť všetko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC 05 Banská Bystrica #Ivan Ďatelinka