Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gregor čaká vyrovnanú sériu, Staš mierne favorizuje Banskú Bystricu

Veľký hlad po titule po štrnásťročnom pôste kontra pokračovanie zlatého maršu. A u oboch nesmierne odhodlanie zavŕšiť sezónu najkrajším spôsobom.

13.04.2018 06:00
Steven Delisle, Ondrej Mikula Foto: ,
Banskobystrický obranca Steven Delisle (vpravo) v súboji s útočníkom Banskej Bystrice Ondrejom Mikulom.
debata

Finálová séria najvyššej slovenskej hokejovej súťaže má premiérové obsadenie: Trenčín a Banská Bystrica sa o víťaznú trofej – Pohár Vladimíra Dzurillu – stretnú po prvý raz. Historicky je úspešnejšia Dukla – vo vitríne má jedno federálne (1992) a tri slovenské prvenstvá (1994, 1997, 2004), na ne však už sadol prach.

V tejto dekáde skončila najlepšie tretia v sezóne 2011/2012. Banská Bystrica má ligotavejšiu súčasnosť a výdatnejší medailový apetít: po bronze (2013/2014, predtým aj 2010/2011) nasledovali dve striebra – a vlani sa mužstvo dočkalo prvej korunovácie!

Gregor: Rozhodnú maličkosti

Zatiaľ k poslednému titulu v roku 2004 priviedol Duklu náročný tréner Dušan Gregor, člen zlatého tímu z federálnej ligy.

Dušan Gregor v časoch pôsobenia na lavičke... Foto: SITA
hokej Trenčín Gregor Dušan Gregor v časoch pôsobenia na lavičke Trenčína.

„Veľmi rád si na to spomínam, po troch rokoch systematickej práce sme sa dočkali majstrovských osláv. Hráči prijali moju filozofiu, mužstvo sa zomklo a šlo za vytúženým zlatom. Na Slovensku je to môj najväčší trénerský úspech,“ pripomína kouč, ktorý pôsobil aj vo viacerých ligách v zahraničí, KHL nevynímajúc. Vtedy mal v tíme aj Andrejov – Meszároša a Sekeru, Mariána Gáboríka i Tomáša Starostu – ten oblieka dres Dukly aj teraz.

V čom vidí Gregor paralelu so súčasnosťou?

„Trenčín je hokejové mesto, má bohatú tradíciu. Dukla opäť útočí na titul, čo je v porovnaní s minulou sezónou poriadny krok vpred. Finálovú sériu rozhodnú maličkosti, očakávam, že bude vyrovnaná i kvalitná. Povedal by som, že je to päťdesiat na päťdesiat, no kto sa bude tešiť, si netrúfam predpovedať,“ podotkne.

Foto: Pravda
Finále Tipsport Ligy 2017/2018

Môže byť z jeho skúseností výhodou pre obhajcu, že mal viac času na oddych?

„Banská Bystrica prešla cez Nitru v najkratšom možnom čase, no ja by som prijal radšej postup po víťazstve štyri dva na zápasy – ako Trenčín v semifinále proti Zvolenu. Postupujúci tím si udrží zápasový rytmus, ak ste desať dní bez neho, môže sa to prejaviť. Tréneri finalistov však už majú skúsenosti s dôležitými zápasmi v play off, vedia, ako mužstvo pripraviť na vrchol sezóny, majú zásadný podiel na doterajšom úspešnom ťažení svojich zverencov.“

Čo charakterizuje finalistov?

„Banská Bystrica si drží vysokú výkonnosť, má svoj pevný systém, silnú obranu, hrá disciplinovane. Má vyrovnanejší tím, Dukla je zasa ofenzívnejšia. Obe mužstvá sa môžu spoľahnúť na kvalitných brankárov, takže sa črtá zaujímavá finálová séria. Rád si ju pozriem.“

Trenčín – Banská Bystrica

Zápasy v základnej časti: 3:2 pp (doma), 2:5 (vonku), 4:2 (d), 2:3 (v), 1:0 (d), 0:2 (v).

Staš: Jazýčkom štvrté útoky

Milan Staš bol pri začiatkoch napredovania Banskej Bystrice po jej opätovnom postupe do extraligy. Viedol ju štyri sezóny, získal s ňou prvý bronz, istý čas trénoval aj Duklu.

„Pri všetkej úcte k Trenčínu – v porovnaní s minulou sezónou, keď sa zachraňoval, dokázal husársky kúsok – mierne favorizujem Banskú Bystricu. Má výborne poskladané mužstvo, ako šité na play off. Dlhodobo pracuje koncepčne, orientuje sa na silový hokej – a z toho profituje. Bol som pri začiatkoch tejto cesty, pamätám si na posledný zápas Vlada Országha v Košiciach, neskôr sa na istý čas stal mojím asistentom. Je to pohodový chlapík, k trénerstvu prišiel prirodzene, vidieť, že ho hokej baví, uplatňuje moderné trendy,“ vraví bývalý čs. reprezentant.

Zľava: Milan Staš, Alpo Suhonen a Vladimír... Foto: SITA, Branislav Račko
Vladimír Országh Zľava: Milan Staš, Alpo Suhonen a Vladimír Országh na archívnej snímke.

Pripomína, že Trenčín je vo švungu, ide ako namazaný stroj, no víťaz môže byť len jeden.

„V semifinálovej sérii Dukly proti Zvolenu sa hralo útočne, na play off až príliš. Finálová séria bude opatrnejšia a taktickejšia. Obhajca má silovejšiu obranu, Trenčín je o niečo kreatívnejší, stretnú sa dva rôzne štýly. Ak sa séria natiahne, od piateho zápasu môže mať výhodu silovejšie mužstvo. Prvé dve stretnutia naznačia, kto si môže viac trúfať. Jazýčkom na pomyselných váhach môžu byť štvrté útoky – za predpokladu, že prvé tri sa budú prísne strážiť. Dôležitá je aj úloha lídrov – ako vezmú na seba zodpovednosť – ako to ukazuje v Dukle Branko Radivojevič. V hre sú aj iné motívy, verím, že sa máme na čo tešiť,“ podotýka Staš.

Slovo primátorov

Prečo by mal hokejový titul zdobiť vaše mesto?

Richard Rybníček, Trenčín: Naša Dukla by mala získať titul najmä preto, že celé vedenie klubu, realizačný tím a hráči od začiatku sezóny dávajú do práce srdce a vieru v úspech. Po zložitom období, ktorým si Dukla v posledných rokoch prechádzala a zvládla ho, si titul za prístup a odhodlanie zaslúži. Pre mňa sú všetci v Dukle už teraz majstri.

Ján Nosko, Banská Bystrica: Obhájiť titul majstra je vždy ťažšie a zaväzujúcejšie ako ho vybojovať po prvý raz. Forma našich „Baranov“ je vynikajúca, preto verím, že sa im podarí play off doviesť do úspešného konca. Nielen ja, ale aj všetci Banskobystričania vieme, že sú najlepší! Samozrejme, ak mi to pracovné povinnosti dovolia, určite doma nevynechám ani jeden zápas.

Termíny finále

13. a 14. apríla v Trenčíne, 17. a 18. apríla v Banskej Bystrici, prípadne 20. apríla v Trenčíne, 22. apríla v Banskej Bystrici, 24. apríla v Trenčíne. Zápasy sa začínajú o 18.00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Milan Staš #Dušan Gregor #HC 05 Banská Bystrica