Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek: Országh je nekompromisný teoretik, Oremus demokratický praktik

Každý z nich vyznáva iný herný štýl, no s oboma sa mu výborne spolupracovalo. Vladimír Vůjtek dobre pozná trénerov oboch finalistov Tipsport Ligy zo spoločného pôsobenia na lavičke slovenskej reprezentácie.

12.04.2018 20:09
Vladimír Vůjtek, Vladimír Országh, Peter Oremus Foto: ,
Vladimír Vůjtek (v strede) so svojimi asistentmi Vladimírom Országhom (vľavo) a Petrom Oremusom na MS 2014 v Bielorusku.
debata

Kouč Trenčína Peter Oremus mu robil asistenta štyri sezóny, kormidelník Banskej Bystrice Vladimír Országh dve. Spoločne absolvovali aj olympiádu v Soči.

Navzájom sa obohacovali

Oremusa vtedy odporučilo českému odborníkovi vedenie zväzu. On chcel mať po boku domácich trénerov z mladšej generácie.

„Pred mojím príchodom som ho nepoznal, ale našli sme vhodný typ, ktorý sa už presadzoval v domácom prostredí. Chcel som pomáhať mladším trénerom, ktorí by aj v ďalších rokoch mohli pracovať pre národný tím. Preto sa k nám neskôr pridal aj Vlado,“ tvrdí 70-ročný bývalý úspešný kouč.

zväčšiť Foto: Pravda
Finále Tipsport Ligy 2017/2018

Ako fungovala ich spolupráca?

„Snažil som sa kolegom posúvať niečo z vlastných skúseností a od nich prijímať nové prvky. Vzájomná spolupráca bola dobrá. S vrstovníkmi by sme sa už navzájom nemali čím obohatiť a pri našej práci potrebujete aj nové myšlienky,“ vysvetľuje tréner, ktorý priviedol Slovákov k striebru na MS 2012 v Helsinkách.

Dôležité video

Štyridsaťročný Országh priviedol vlani Banskú Bystricu k historickému zlatu. Pred troma rokmi sa na lavičke Košíc tešil z titulu aj o sedem rokov starší Oremus.

„Vlado je ešte stále len začínajúci tréner, hoci už má za sebou aj nejaké úspechy a znova je i reprezentačným asistentom. Viac sa zaoberá teoretickou stránkou a je nekompromisný voči hráčom. Ako hokejista si musel všetko vydrieť a to isté očakáva aj od zverencov. Všetci musia mať stopercentný prístup a zodpovednosť. Peter je demokratickejší typ a tréner viac z praxe,“ približuje Vůjtek rozdiely medzi oboma trénermi.

Tréner Vladimír Vůjtek a jeho asistent Vladimír... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Vladimír Vůjtek, Vladimír Országh Tréner Vladimír Vůjtek a jeho asistent Vladimír Országh na reprezentačnom zraze.

O Országhovi je všeobecne známe, že do najmenších detailov rozoberá hru súpera a dôkladne na ňu mužstvo pripraví. „Patrí medzi moderných trénerov, ktorí pracujú veľa s videom. Na môj vkus niekedy až príliš, ale hokej sa vyvíja a je to iné než voľakedy. Tréneri majú väčšie možnosti, tak prečo si neprečítať súpera. Peter je praktik. Má za sebou viac, bohaté skúsenosti a trénoval už aj v Česku,“ dopĺňa

Srdcu blízka Dukla

Keďže stále pomáha extraligovým Vítkoviciam, prioritou je pre neho sledovať českú ligu. Základný prehľad však má aj o slovenskej.

„Termíny sa zväčša kryjú s českou ligou a sledujem aj KHL, takže zväčša vidím len útržky zápasov. Banská Bystrica hrá už dlhšie rovnakým štýlom, preferuje fyzickú hru do tela s množstvom zámorských prvkov. Má na to vhodných hráčov, ktorých si vyberá presne do svojho systému. Je favoritom finále,“ netají Vůjtek.

Vladimír Vůjtek s Petrom Oremusom na lavičke. Foto: SITA/AP, Martti Kainulainen
MS hokej, Slovensko, striedačka, Vůjtek Vladimír Vůjtek s Petrom Oremusom na lavičke.

Zároveň však prezradí, že z pochopiteľných dôvodov má stále bližšie k trenčianskej Dukle. „Štyri roky som tam hral a mám v Trenčíne rodinu. Najviac však fandím dobrému hokeju. Dukla má tiež dobré mužstvo. Potvrdzovala to najmä do Vianoc. Potom mala menšiu krízu, ale uzdravili sa jej zranení hráči a znova sa dala dokopy. Je zaslúžene vo finále,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Vladimír Vůjtek #Vladimír Országh #Peter Oremus #HC 05 Banská Bystrica