Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Radivojevič: Snívam ďalej. Vo finále môžeme uspieť väčším srdcom

Po jedenástich rokoch priviedol Duklu znova do finále. Branko Radivojevič (37) má veľkú zásluhu na tohtosezónnom prerode tímu, ktorý vlani do poslednej chvíle bojoval o zotrvanie v Tipsport Lige.

10.04.2018 16:24
debata
Branko Radivojevič v drese Dukly Trenčín. Foto: SITA, Tomáš Somr
Branko Radivojevič Branko Radivojevič v drese Dukly Trenčín.

„Séria so Zvolenom bola ťažká, veľmi ťažká a vyrovnaná, ale aj férová. Divákom sa musela páčiť. Mali sme šťastie, bez neho to nejde. Klobúk dole pred Zvolenom, rozhodovali malé chybičky,“ vraví kapitán hokejistov Trenčína po postupe cez Zvolen 4:2 na zápasy.

Ktorý zápas série bol kľúčový?

Piaty. Prehrávali sme 0:2 a viac než polovicu zápasu sme boli slabší. Pozbierali sme však všetko, čo v nás zostalo a podarilo sa nám otočiť zápas. Ukázali sme veľkú vôľu a vnútornú silu. Gól Peťa Sojčíka v oslabení bol neskutočný. V tretej tretine sme mali viac z hry. Celkovo nám tretie tretiny vychádzali lepšie než súperovi. Fyzicky sme na tom dobre, je na čom stavať.

Čo rozhodovalo vo zvyšných dueloch?

Detaily. Boli to veľmi vyrovnané súboje. Jasný priebeh mal len prvý zápas. Hoci sme v ňom po prvej tretine vyhrávali 2:0, nestačilo to. Zvolen bol v ďalšom priebehu stretnutia lepší. My sme zase dominovali v treťom dueli, prvom u nás. Nebola to dráma, viedli sme 3:0 a vyhrali 3:1. Inak bola séria veľmi vyrovnaná a rozhodovalo aj šťastie, ktorému sme šli naproti.

Pre niektorých hráčov je úspech aj postup do finále. Platí to aj vo vašom prípade?

Čaká ma tretie finále po sebe. Viem, aké je to vyhrať, ale aj prehrať. Nechcem znova zažiť prehru vo finále – je to veľmi nepríjemné a dlho to bolí. Samozrejme, aj postup do finále je pre klub úspech, ale keď už ste tam, musíte urobiť všetko preto, aby ste zvíťazili. Banská Bystrica je favorit, my do hry musíme dať viac srdiečka. Potom môžeme uspieť.

Prečo považujete súpera za favorita?

Má vysokú kvalitu a túto pozíciu mu prisudzuje väčšina expertov i fanúšikov. Bude hrať štvrté finále za sebou, má s takýmito zápasmi bohaté skúsenosti, hoci káder každý rok obmieňa. V klube má veľa cudzincov, ktorí prinášajú iný štýl a niečo nové. No my nechceme prehrať.

Trenčín sa spolieha takmer výlučne na slovenských hráčov. Páči sa vám táto cesta?

Radek Dlouhý je už polovičný Slovák (smiech). Žije na Slovensku, má tu dieťa a je viac-menej náš. Kanaďan Deveaux bol pre nás dobrá voľba. Kým tu nebol, veľa súperov si na nás dovoľovalo. Teraz máme väčší rešpekt. Dvaja legionári sú akurát. Je fajn, že máme v tíme veľa odchovancov. Máme to super poskladané a aj ľudia chodia radšej na Trenčanov.

Branko Radivojevič. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Branko Radivojevič Branko Radivojevič.

Veľa sa hovorí, aký dôležitý je pre Banskú Bystricu Vladimír Országh. Aký veľký faktor zohráva pri napredovaní Dukly tréner Peter Oremus?

Naši tréneri vymysleli taktiku, ktorá funguje. Samozrejme, Vlado Országh nás už má prečítaných, ale to aj naši tréneri jeho mužstvo. Rozhodovať budú detaily. Országh je veľký stratég, vyznáva kanadský štýl, moderný hokej, ale aj my dokážeme niečo vymyslieť, nájsť ich slabiny a využiť ich.

V Trenčíne vládne po dlhých rokoch hokejový ošiaľ. Cítite to?

Samozrejme. Diváci boli aj v pondelok perfektní. Pripomenulo mi to federálne časy. Rozoberali sme to s asistentom trénera Janom Pardavým, ktorý vravel, že sa mu atmosféra zdala ešte lepšia ako vtedy. Keď začali svietiť telefóny a do toho celý zimák spieval, bolo to neskutočné. Ešte stále mám zimomriavky.

Majú hráči čas vnímať takéto veci?

Nedalo sa nevšimnúť si tú parádu. Začalo to troma svetielkami oproti našej striedačke a zrazu svietil celý štadión. Ešte som niečo také nezažil. Samozrejme, môžete tomu venovať pozornosť len na chvíľočku, potom sa treba opäť sústreďovať na zápas. Navyše sme práve v tom čase inkasovali kontaktný gól, takže sme sa museli okamžite preladiť na priebeh.

Čo sa bude v meste diať pred finále?

Bude to rovnaké ako v pondelok. Keď som si včera ráno prečítal, koľko vstupeniek mám zohnať na finálové zápasy, tak mi je jasné, že budú plné opäť aj schody. Mohla by to byť naša výhoda. Máme väčší štadión a naši diváci vedia vytvoriť tlak aj na súperov tím. Verím, že nám pomôžu.

Koľko lístkov musíte zohnať?

Na posledné semifinále ich bolo okolo tridsať a včera ráno bol počet už viac než dvojnásobný. Pokúsim sa priateľom vyhovieť. Všetkým som však povedal, že ešte v utorok mám na to čas, ale od stredy žiadne objednávky neprijímam (smiech). Plne sa sústreďujem už len na finále.

Dvakrát ste hrali vo finále s Libercom. V čom je najväčší rozdiel v play off českej a slovenskej ligy?

Finále zatiaľ porovnať neviem (úsmev), ale ono je to viac-menej všade rovnaké. Oba tímy pôjdu absolútne na doraz, veď ich čakajú posledné dva týždne sezóny. Každý chce titul. Teším sa na vyvrcholenie sezóny, už sa neviem dočkať. Verím v úspech a snívam ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Branko Radivojevič