Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Országh má súpera naštudovaného do detailu. Nitra ho chce zaskočiť

Nitra vyznáva vábivý ofenzívne ladený hokej, Banská Bystrica sa spolieha na účelný silový prejav. Kto bude mať v ostro sledovanom semifinále navrch?

29.03.2018 07:48
HOKEJ-TL: Banská Bystrica - Košice Foto: ,
Hokejistov Banskej Bystrice čaká v semifinále Nitra.
debata (1)

Vzájomné súboje týchto súperov získali v predošlých sezónach punc vyhecovaného derby. Hráči si na ľade nič nedarujú a diváci v hľadisku, ale i pri televíznych obrazovkách, si ich vychutnávajú.

Slovák: Sme mentálne silnejší než vlani

Jeden z lídrov Nitry Marek Slovák zažil obe predošlé dve finálové série a dobre vie, čo ho čaká. „V Bystrici sa pomenili hráči, ale systém nie. Toho sa držia. U nás to platí rovnako. Nemôžeme začať z roka na rok produkovať silový hokej, keď sa tu roky hrá rýchly kombinačný hokej. Každé mužstvo má svoju hernú tvár a podľa toho sa vždy doň dopĺňajú hráči,“ tvrdí 29-ročný center.

Na vlaňajšie finále, pochopiteľne, nespomína rád. Nitrania síce ukoristili jedno víťazstvo na ľade súpera, no potom prehrali oba domáce zápasy – zhodne v závere – čo im zlomilo krk. „Keď takto stratíte takmer vyhraté zápasy, zamáva to s vami. Bystričania potom na nás doma vyleteli a už sa to nedalo zvrátiť,“ priznáva a radšej pripomenie finále z roku 2016:

Marek Slovák z HK Nitra. Foto: SITA, Martin Havran
Marek Slovák Marek Slovák z HK Nitra.

„Vtedy platilo môj dom, môj hrad – hádam to bude teraz rovnaké. Zlomilo sa to až v šiestom zápase u súpera. Všetky zápasy vyhral ten, kto strelil prvý gól. V poslednom dueli sme mali v rozhodujúcich nájazdoch viac šťastia.“

Nitra sa už dlhé roky spolieha aj na búrlivú atmosféru v domácom prostredí, kde sa súperom ťažko presadzuje. V čom je najväčšia sila Banskej Bystrice?

„Že sa nevzdáva za žiadneho stavu a veľmi ťažko sa proti jej hre presadzuje. Uspieť môžeme, len ak budeme veľa korčuľovať, využívať zmeny smeru a často strieľať. Sme teraz mentálne silnejší než pred rokom. Mužstvo ostalo pokope, doplnilo sa len pár hráčmi. Sila tu je. Verím, že to ukážeme práve v semifinále,“ vraví Slovák.

Ďatelinka: Presne vieme, čo na koho platí

Hoci Nitra vyhrala základnú časť, viacerí odborníci favorizujú Banskú Bystricu. Skúsený obranca Ivan Ďatelinka však tomu neprikladá veľkú váhu.

„Nie je podstatné, kto koho považuje za favorita. Bude to vyrovnané. Vieme, aký súper je Nitra. Počas základnej časti sme ich prevýšili, ale play off je iná súťaž. Chceme uhrať aspoň jeden zápas na ľade súpera, aby sme sa dostali do určitej výhody,“ vysvetľuje 35-ročný bek. Uznáva, že Nitra je silná najmä v ofenzíve. Úradujúceho šampióna pravdepodobne čaká náročnejšia séria než s Košicami.

„Silný útok a výborné presilovky. Tie v súčasnom hokeji rozhodujú. Vieme, v čom sú prednosti Nitry. Tréner si na rozbore hry súpera dáva záležať, bazíruje na videách a hracích systémoch. Máme naštudované ich presilové hry aj oslabenia. Takto to funguje už tri roky a zvykli sme si na to. Teoreticky sme na súpera veľmi dobre pripravení. Je plus, že dopodrobna vieme, čo by malo na každého hráča platiť,“ priznáva Ďatelinka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Marek Slovák #HC 05 Banská Bystrica #Ivan Ďatelinka