Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naša liga sa vyrovnala, ale Česi sú stále krok pred nami, vraví skúsený Kováčik

Šesťročné pôsobenie v Brne vyšperkoval vlani titulom, na ktorý čakali fanúšikovia Komety 51 rokov. V lete sa vrátil na Slovensko. Túžil získať titul s Nitrou, no v októbri sa presunul do Zvolena, a tak sa o celkový triumf v Tipsport Lige pobije v jeho farbách.

27.03.2018 09:00
Jozef Kováčik Foto: ,
Jozef Kováčik z HKM Zvolen.
debata (2)

„Všetky mužstvá, ktoré ostali v hre, majú za cieľ vyhrať ešte osem zápasov, čo už nie je veľa. Niet si na čo šetriť sily. Treba zo seba vydať všetko. Máme skúsené mužstvo, preto nám verím. Nemôže to však byť len o rečiach, musíme to potvrdiť aj na ľade,“ tvrdí skúsený obranca Jozef Kováčik (38).

V čom je najväčší rozdiel medzi zápasmi play off na Slovensku a v Česku?

Asi v dodržiavaní taktických pokynov. No som milo prekvapený, že aj vďaka návratu niektorých skúsených hráčov, sa liga vyrovnala. Je to oveľa lepšie ako v predošlých rokoch, keď sa o titul bili dva alebo tri tímy. Teraz bolo v lige šesť klubov na solídnej úrovni. Česi sú stále o krok pred nami, ale aj my máme v domácej súťaži veľa šikovných mladých hokejistov. Treba to využiť.

Zatiaľ čo v Čechách prichádza vo vyraďovacích bojoch pravidelne k prekvapeniam, na Slovensku je to výnimočné. Prečo?

V Česku je každú sezónu desať veľmi dobrých tímov. Liga je vyrovnanejšia. Túto sezónu bolo aj u nás päť klubov na takmer rovnakej úrovni a pokojne by som k nim pripojil aj Poprad, ktorý hral pekný hokej. Čakal som, že vo štvrťfinále potrápi Duklu trochu viac. Česi sú omnoho trpezlivejší. Neberú to tak, že keď dajú jeden rok peniaze do hokeja, musí sa to okamžite prejaviť na výsledku a získajú titul. Lepšie chápu, že ide o dlhodobý proces a nerobia drámu z prípadného neúspechu. V Brne to celé trvalo jedenásť alebo dvanásť rokov. Dvakrát sme boli blízko, ale vyšlo to až vlani. A aj teraz sú chalani v štvorke.

Ako sa vám pozdávala séria so Žilinou?

Priznám sa, čakal som, že zahráme oveľa lepšie. Nepredpokladal som, že súper bude toľko hrýzť (smiech). Skomplikovali sme si to hneď v prvom stretnutí, hoci sme mali jednoznačne herne navrch, ale nezvládli sme ho strelecky. Na tretí zápas sme zase boli nepripravení, preto sa séria zbytočne natiahla až na šesť zápasov. Mohli sme ušetriť viac síl. No na druhej strane, klobúk dole pred Žilinčanmi. Mali skúsené mužstvo, hrali dobre. Mali sme čo robiť, ale zaslúžene ideme ďalej.

V semifinále na vás čaká Trenčín. Ťažší súper než Žilina?

Dukla má určite silnejšie mužstvo a je jedným z ašpirantov na titul. Chce ísť ďalej, rovnako ako my. Bude to o šťastí či bojovnosti, zavážia zranenia. Sme pripravení. Dostali sme dva dni voľna, doliečime si boľačky. Dobre sa na ňu pripravíme a veríme, že zvládneme aj druhé kolo. Naša méta je jasná. Všetci štyria semifinalisti ju majú istotne rovnakú. Od semifinále už bude play off o niečom inom. Tešíme sa na to. Očakávam peknú sériu.

Jozef Kováčik v drese Brna. Foto: www.hc-kometa.cz
Jozef Kováčik Jozef Kováčik v drese Brna.

Hovorí sa, že v play off rozhodujú detaily – oslabenia, presilovky, výkony brankárov či víťazné vhadzovania. Trenčín má veľmi kvalitnú defenzívu. Budú tak vaše presilovky ešte dôležitejšie než zvyčajne?

Vždy sa hovorí, že treba byť čo najmenej vylučovaní a využívať vlastné presilovky. No zažil som aj zápasy, kde nám paradoxne pomohli práve oslabenia. Keď ubránite trebárs výhodu o dvoch hráčov, získavate psychickú výhodu. Samozrejme, netvrdím, že máme úmyselne faulovať (smiech). Každopádne, pre mňa je v play off najdôležitejšie srdiečko. Všetky mužstvá, ktoré ostali v hre, majú za cieľ vyhrať ešte osem zápasov, čo už nie je veľa. Niet si na čo šetriť sily. Treba zo seba vydať všetko. Dôležité je aj nedostať sa pod tlak. Máme skúsené mužstvo, preto nám verím. Nemôže to však byť len o rečiach, musíme to potvrdiť aj na ľade.

Veríte, že cez semifinále prejdete. Túžite po finále s Nitrou, kde ste začínali sezónu?

K odchodu z Nitry sa nechcem príliš vracať. Stali sa určité veci, prežíval som ťažké obdobie a z niektorých vecí som sa nevedel spamätať. Každé finále je pekné, bude vypredané a všade bude skvelá atmosféra. V Nitre sú skvelí fanúšikovia, niečo by som si však na seba vypočul. No beriem to s nadhľadom. Dôležité je, aby sme tam boli my. Štvrté či tretie miesta možno potešia kluby s nižšími ambíciami, ale mňa zaujíma – aj s prihliadnutím na vek a blížiaci sa koniec kariéry – len titul. Už po príchode do Nitry som si vravel, že chcem jednoznačne titul. Vo Zvolene je to rovnaké. Vyberať si prípadného finálového súpera nemôžeme. Pre mňa by však Nitra bola čímsi výnimočná. Zažil som tam zopár krásnych rokov. Cítil by som niečo viac.

Sledujete aj play off v Česku? Obháji Brno titul?

Samozrejme, Komete držím palce. Mám tam veľa kamarátov, s ktorými som toho veľa prežil. V klube je vynikajúce zázemie, fanúšikovia sú výnimoční, každý zápas je vypredané. Odporučil by som každému slovenskému fanúšikovi, aby sa tam raz išiel pozrieť. Je to veľký zážitok. Vedenie, mesto, všetci spolupracujú na sto percent. Realizačnému tímu sa každý rok podarí vytiahnuť nejakých mladých chlapcov do veľkého hokeja. Prajem im, ale možné je tam všetko. Liga je extrémne vyrovnaná.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Jozef Kováčik