Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartánus: Košice sme mali dokonale prečítané. Rozbor trval skoro týždeň

Výborne im fungovala defenzíva a oslabenia zvládli bezchybne. Hokejisti Banskej Bystrice ubránili vo štvrťfinálovej sérii všetkých 21 presilových hier Košíc, celkovo inkasovali len šesťkrát a zaslúžene postúpili do semifinále.

25.03.2018 14:15
Marek Bartánus Foto: ,
Marek Bartánus (v strede) oslavuje gól so spoluhráčmi z Banskej Bystrice v treťom štvrťfinále proti Košiciam.
debata

V sobotňajšom záverečnom piatom stretnutí im na výhru a ukončenie série stačil jeden gól – v presilovke v predĺžení. "Vedeli sme, že do Košíc sa už nechceme vracať. Zvládli sme to, hoci všetky zápasy v sérii boli veľmi vyrovnané,“ tvrdí útočník Banskej Bystrice Marek Bartánus (31).

Cítili ste v sobotu väčší tlak plynúci z možnosti ukončiť sériu?

Nenadarmo sa hovorí, že posledný krok je najťažší. Verili sme si a boli sme presvedčení, že to zvládneme. Radosť po zápase bola obrovská. V riadnom hracom čase síce nepadol ani jeden gól, ale divákom sa hokej musel páčiť. Hralo sa hore-dole a šance boli na oboch stranách. Platilo však to, čo v celej sérii – dominovali brankári a defenzívy.

Ako veľmi dôležitý bol váš obrat v prvom zápase série?

Výborne sme sa v ňom naštartovali do celej série. Prehrávali sme 0:2 a v závere za stavu 1:2 mohli Košičania skórovať do prázdnej bránky. Nedali, my sme vzápätí vyrovnali a neskôr vyhrali na nájazdy. Bol to veľmi dôležitý zápas pre našu psychiku.

Následne ste v Košiciach splnili tradičnú úlohu – vyhrať vonku aspoň jeden z dvoch duelov.

Do Košíc sme šli presne s tým, že minimálne jeden zápas zvládneme. Prvý sme prehrali po predĺžení, ale vedeli sme, že máme na to, aby sme vyhrali štvrtý. Vyšlo to. Vo vyrovnanom stretnutí sa nám pošťastilo streliť dôležitý prvý gól. Druhý bol veľmi šťastný a tretí zas do prázdnej bránky. Celá séria bola náročná a zápasy veľmi vyrovnané.

Je pre vás postup cez Košice, za ktoré ste dlho hrávali, špeciálny?

Proti Košiciam som už počas kariéry odohral veľa zápasov – za Poprad, Liptovský Mikuláš, Skalicu, Piešťany či Slovan – ale vždy sú pre mňa špecifické. Som v Košiciach doma, mám tam veľa kamarátov a poznám aj takmer celé košické mužstvo. Na ľade ma to však nijako neovplyvňuje. Raz som už série proti Košiciam vyhral. So Slovanom sme v Steel aréne vyhrali titul (s úsmevom).

Po zranenom Tomášovi Surovom ste prebrali kapitánske céčko. Neťaží vás?

Pre nás je veľká strata, že Tomáš nemôže hrať. Rovnako nám chýbajú aj Paťo Lamper a ostatní zranení chlapci. Tréneri za mnou prišli pred olympiádou, že počas Tomášovej účasti v Pjongčangu budem kapitán. Zobral som to, je to pre mňa pocta.

Spomenuli ste zranených hráčov. Ťaží Banská Bystrica aj z toho, že má širší káder kvalitných hráčov než jej súperi?

V Bystrici to takto robia už dlhšie. Pred play off vystužia káder, keďže práve v tomto období pribúdajú zranenia. Je veľmi dobré, že keď niekto vypadne, máme za neho plnohodnotnú náhradu. Hotového hokejistu.

Jedným z rozhodujúcich faktorov série bola vaša výborná hra v oslabení. Zamerali ste sa v príprave špeciálne na to, ako eliminovať košické presilovky?

Rozbor hry Košíc trval skoro celý týždeň. Pozerali sme sa na ich zakladanie útokov aj presilovky, v čom sú silní a kde zase slabší. Tréneri odviedli výbornú robotu, Košice sme mali dokonale prečítané. Presilovku sme mali rozobratú naozaj dopodrobna. Som veľmi rád, ako sme to zvládli. Že nám nestrelili ani gól.

Myslíte už na semifinále?

Zatiaľ nie. Dostali sme dva dni voľna, ktoré nám dobre padnú. Hoci sme odohrali len päť stretnutí, odčerpali nám dosť síl. V play off sa súper nevyberá. Ak chceme titul, musíme zdolať každého. Budeme pripravení na toho, kto nám pripadne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Bartánus #HC 05 Banská Bystrica #play off Tipsport ligy