Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opora Nitry Ručkay: Chýba nám ešte osem víťazstiev

Na postup do semifinále im stačili štyri zápasy, ale séria nebola taká jednoznačná, ako naznačuje konečný výsledok. Najmä dva duely v Nových Zámkoch.

21.03.2018 17:59 , aktualizované: 18:13
HOKEJ: Nitra - Nové Zámky Ručkay Foto: ,
Henrich Ručkay (v modrom) sa snaží presadiť pred bránkou HC Nové Zámky.
debata

Hokejisti Nitry ich však zvládli – v prvom otočili z 1:4 na 5:4 a záverečný si ustrážili po výsledku 3:1.

„Nehrali sme podľa našich predstáv. Nové Zámky sme púšťali do príliš veľa vyložených šancí. Našťastie ich nepremieňali, takže sme sériu ukončili v najkratšom možnom čase,“ hovorí útočník Nitry Henrich Ručkay (35).

Štyri zápasy. Taký bol ideálny scenár pre štvrťfinále?

Samozrejme. Vďaka tomu máme čas dať sa dokopy, doliečiť si zranenia a choroby, aby sme boli v plnej sile na semifinále. V stredu sme dostali voľno, vo štvrtok trénujeme a uvidíme, ktoré dni ešte budú voľné. Ideálne asi cez víkend.

Čo rozhodlo sériu?

Asi tretí duel, hoci jeho prvá polovica nám neskutočne ušla. Len tak-tak sme to otočili a vyhrali. Práve tam sa séria definitívne zlomila. Keby vyhrali domáci, hralo by sa nám na druhý deň o poznanie ťažšie.

Kde vidíte najväčšie rezervy v hre mužstva?

Musíme zlepšiť najmä hru v obrannom pásme. Nechávame súperom príliš veľa priestoru. Stalo sa, že šli aj tri-štyrikrát za tretinu sami na bránku. Na to si musíme dať veľký pozor. Prvé tri zápasy nám vynikajúco vychádzali presilovky, v poslednom to bolo horšie, takže sa pokúsime vylepšiť aj hru v početnej výhode. Semifinálová séria bude iná.

Hokejisti HK Nitra oslavujú postup do... Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR hokej TL štvrťfinále Nové Zámky Nitra 4. zápas NRX Hokejisti HK Nitra oslavujú postup do semifinále Tipsport ligy.

Budete sledovať, ako dopadnú ostatné série?

Zapnem si televízor a časti zápasov si pozriem. Budeme čakať, koho nám osud dopraje.

Boli by ste radšej, keby ste sa v semifinále vyhli majstrovskej Banskej Bystrici?

Počkáme si, ako to dopadne (smiech). Zápasy v ostatných sériách boli doteraz dosť vyrovnané. Aj tak si nenavyberáte. Máme pred sebou jediný cieľ – vyhrať ešte osem zápasov. Takže pre nás ani nemôže byť extra dôležité, kto sa proti nám postaví v semifinále.

Chutí vám hokej v play off viac, hoci tlak je výrazne väčší?

Jednoznačne. Chceme byť majstri a musíme urobiť všetko preto, aby sa nám to podarilo. Hokej v play off má úplne iné grády. Rozhodujú drobné detaily, hrá sa podstatne tvrdšie, rýchlejšie. Je to úplne iná kvalita.

Na fotke zľava: Peter Húževka (Žilina), Milan... Foto: SITA, Milo Fabian
HOKEJ-TL: Žilina - Zvolen Na fotke zľava: Peter Húževka (Žilina), Milan Kytnár (Zvolen), Lukáš Handlovský (Žilina) a Jozef Kováčik počas štvrťfinálového zápasu v Žiline.

Konečného mrzí premrhaná psychická výhoda

Jedni ani druhí nie sú s nerozhodným stavom 2:2 na zápasy spokojní, no rešpektujú ho. Je totiž spravodlivý.

Štvrťfinálová séria Zvolenčanov s hokejistami Žiliny je zatiaľ vzácne vyrovnaná. Žilinčania najprv uchmatli víťazstvo pod Pustým hradom, následne im to zverenci Petra Mikulu vrátili pod Dubňom. Tretí a štvrtý duel mali diametrálne odlišný priebeh. Prvý z nich nezvládli Zvolenčania (1:4), v druhom zase v prvej tretine vybuchli domáci – inkasovali štyrikrát a celkovo prehrali 2:6.

„Pred sériou by sme takýto stav brali, no po doterajšom priebehu je to trošku škoda. Dvakrát sme viedli a Zvolen nás musel doťahovať. Doteraz sme vždy boli v menšej psychickej výhode. Jednému nevydarenému duelu však nepripisujeme prehnanú dôležitosť,“ tvrdí skúsený útočník Žiliny Roman Konečný.

Pre jeho mužstvo je dôležité, že hneď v prvom súboji si dokázalo, že môže uspieť aj na ľade Zvolena. „Zvolen je hrateľný a keď do toho dáme všetko, môžeme ísť ďalej. Netrúfam si odhadnúť, ako bude vyzerať piatkový piaty zápas. Všetko sa bude odvíjať od úvodu. V utorok nám ušiel a vysoko sme prehrali,“ dopĺňa Konečný.

Zvolenčania sú, vzhľadom na to, že po pondelku prehrávali 1:2, o čosi spokojnejší, i keď do Žiliny cestovali s cieľom vyhrať oba súboje.

„Vedeli sme, že to nebude jednoduché. Keď niekto čakal náš postup v štyroch zápasoch, veľmi sa mýlil. Po tom, aký výkon sme podali v prvom zápase, sme vlastne spokojní,“ neskrýva útočník Milan Kytnár.

Práve on v závere druhej tretiny pondelkového súboja znižoval na 1:4, čo sa neskôr ukázalo ako dôležitý moment z hľadiska psychiky. „Ešte sme chceli niečo spraviť so zápasom, ale pre zbytočné vylúčenia to už nešlo. No odrazili sme sa od tohto gólu k dobrému vstupu do utorňajšieho stretnutia. Keď strelíte gól v úvodnej päťminútovke, vždy je to obrovské plus,“ priblížil.

Kytnár má jasno v tom, čo ešte môžu Zvolenčania pred piatym zápasom zlepšiť: „Jednoznačne disciplínu. V oboch žilinských dueloch sme mali priveľa vylúčených. Súboje si rozoberieme a povieme si veci, ktoré neboli dobré. Séria je vyrovnaná, pokúsime sa čo najlepšie využiť domáce prostredie.“

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Henrich Ručkay #Tipsport Liga #Kaufland play off