Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Košičania si veria a spoliehajú sa aj na divákov. Svitana burcuje Popradčanov

Košičania v Banskej Bystrici nepríjemne hrýzli, ale domov sa vrátili bez koristi.

19.03.2018 16:40
Branislav Kubka, Patrik Lamper, Ladislav Nagy Foto: ,
Banskobystričania Branislav Kubka (vpravo) a Patrik Lamper sa snažia zastaviť Ladislava Nagya z Košíc.
debata

Teraz veria, že v domácom prostredí zopakujú výkony z úvodných dvoch štvrťfinálových stretnutí hokejovej Tipsport Ligy (2:3 sn, 1:2) a zároveň zvýšia efektivitu. Ich cieľom je vrátiť sa späť do Banskej Bystrice za stavu 2:2 na zápasy.

„Nie sme nadšení, ale ani sklamaní. Jeden zápas mohol byť rozhodne náš, ale už to nezmeníme. Oba boli vyrovnané a ukázali, že o výsledku rozhodujú maličkosti. Sklamaný som len z našich presiloviek. V nedeľu sme v nich mohli rozhodnúť už na začiatku. Inak veľa šancí v stretnutiach nebolo, hralo sa takticky,“ vraví košický útočník Gabriel Spilar.

Východniari majú šancu znížiť stav série už v stredu o 18.00. Veria, že v súboji s majstrom ich poženie vpred zaplnené hľadisko.

„Musíme sa poučiť z chýb a zapracovať na presilových hrách. Inak vyzerala naša hra dobre. Väčší priestor na našom širšom klzisku by nám mohol pasovať. Potrebujeme vyhrať. Bolo by fajn, keby prišlo veľa ľudí. Budeme ich potrebovať, aby bola čo najlepšia atmosféra, i keď rozhodnúť musíme my na ľade,“ naznačuje.

Zverenci Romana Šimíčka boli blízko k zisku cenného víťazstva najmä v sobotu. Po dvoch tretinách viedli 2:0, no napokon inkasovali vyrovnávajúci gól 25 sekúnd pred klaksónom a v nájazdoch prehrali. „Také niečo na mužstvo vždy dopadne, ale treba si uvedomiť, že na druhý deň vás čaká ďalší zápas a musíte to pustiť z hlavy,“ opisuje Spilar.

Naopak, Banskobystričanov takéto víťazstvo ešte viac nakoplo.

„Predstavovali sme si to inak. Nedarilo sa nám dostávať cez obranu súpera. V tretej tretine sme sa zomkli a ukázali tímového ducha. Dokázali sme si, že keď ťaháme všetci za jeden povraz, môžeme uspieť aj za nepriaznivého stavu. Máme na to potrebnú silu,“ upozorňuje Pavol Skalický. Útočník tímu spod Urpína priznáva, že mužstvu nevyšiel vstup ani do druhého duelu.

„Nezačali sme dobre, mali sme veľa vylúčených, ale v oslabeniach sme to super ubránili. Výkon brankára a chalanov, ktorí hrávajú oslabenia, bol kľúč k nášmu úspechu. Košice potvrdili svoju silu, zápasy sú o jednom góle a tak to bude aj v Košiciach,“ prognózuje.

Za ideálny by považoval scenár s dvoma víťazstvami v Košiciach, no nepozerá sa až tak dopredu. „Chceme uspieť v stredu. Očakávam veľmi vyrovnané zápasy. Ak nastúpime bez Tomáša Surového, bude to citeľné oslabenie. Suro je kapitán a pilier tímu, prirodzený líder. Azda bude čo najskôr v poriadku,“ dodáva Skalický.

Svitana: Teraz je rad na nás, aby sme dvakrát vyhrali

Po dvoch stretnutiach štvrťfinálovej série sa lepšie dýcha hokejistom Dukly Trenčín. Doma dvakrát zdolali Poprad (1:0, 3:1), a tak na tretí zápas, prvý pod Tatrami, pôjdu v nádejnejšej pozícii.

„Dosiahli sme, čo sme si predsavzali – vyhrali sme oba zápasy na vlastnom ľade. Pred začiatkom série sme si hovorili, že by bolo dobré ísť do Popradu s náskokom 2:0 na zápasy. Tak sa aj stalo, psychicky nás to povzbudilo,“ vravel spokojne útočník Dukly Jakub Gašparovič. Ktorý z dvoch zápasov bol náročnejší?

„Vždy je veľmi dôležité, ako vstúpite do série. Z tohto pohľadu bol ťažší prvý zápas. Domáce prostredie je výhodou, no pred vlastnými fanúšikmi pociťujete aj väčší tlak. Prišli v hojnom počte, utvorili výbornú atmosféru. Prvý zápas bol dlho otvorený. Keď sa už zdalo, že pôjde do predĺženia, v poslednej minúte sme strelili víťazný gól. Druhý zápas sa pre nás vyvíjal priaznivejšie, bol však trochu vybičovanejší. Získali sme dvojgólový náskok a aj sme ho udržali. Teší ma, že náš útok strelil v druhom stretnutí dva z troch gólov, máme štyri vyrovnané formácie, každá môže rozhodnúť,“ zdôraznil autor prvého gólu v nedeľňajšom súboji.

Aký vývoj predpokladá v ďalších dvoch stretnutiach na súperovom ľade?

„Z poverčivosti netipujem, no pokúsime sa oba vyhrať. Sme si vedomí, že o to isté sa budú usilovať aj Popradčania. Sme pripravení na ich aktivitu, vedia byť nepríjemní, takže nás nečaká nič ľahké,“ pripomína.

Poprad v Trenčíne doplatil na nízku efektivitu – svedčí o nej len jeden gól v dvoch zápasoch.

„Hokej sa hrá v riadnom čase šesťdesiat minút, nesmieme v poslednej minúte urobiť taktickú a systémovú chybu, ktorá nás stála zápas!,“ mrzelo útočníka Popradu Patrika Svitanu, najproduktívnej­šieho hráča mužstva.

Čo chýbalo tímu k lepšej bilancii?

„Trošičku štastia, ktoré mala Dukla v prvom stretnutí. Ak by sme ho vyhrali my, určite by naša bilancia mohla byť lepšia.“

V čom boli a sú Trenčania nepríjemní?

„V tom, že sa viac tlačia do bránky a strieľajú aj z rohov klziska. Práve takáto jednoduchosť a priamočiarosť nám chýbala.“

Bude pre sériu kľúčový prvý zápas v Poprade?

„Môže byť, ale aj nemusí… Kto chce postúpiť, potrebuje štyri víťazstvá. Dĺžku série si netrúfam odhadnúť, no doma nastúpime s jasným odhodlaním zdolať Duklu v oboch zápasoch! Musíme si len viac veriť a streliť viac gólov než Trenčín,“ ponúka recept na úspech.

Séria pokračuje v Poprade v stredu a štvrtok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC Košice #HC 05 Banská Bystrica