Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krištof: Na olympiáde bolo na všetko o sekundu menej času ako v lige

Patrí medzi najpríjemnejšie prekvapenia sezóny. Herne i bodovo ešte vylepšil predošlý, premiérový ročník v Tipsport Lige a zaslúžene sa predstavil v reprezentačnom drese na olympiáde v Pjongčangu. V Tipsport Lige priviedol Nitru k triumfu v základnej časti a len o jeden bodík mu ušiel honor najproduktívnejšieho muža súťaže.

12.03.2018 18:54
Michal Krištof, Matúš Paločko Foto: ,
Útočník Nitry Michal Krištof (vľavo) v súboji s Popradčanom Matúšom Paločkom.
debata

„Zatiaľ nemáme čo oslavovať. Ak vyhráme posledný zápas sezóny, potom na to bude dobrá príležitosť. Pondelňajšie voľno nám dobre padlo. Byť dlhšie bez ľadu nie je bohviečo, jeden deň je akurát,“ vraví Michal Krištof (24).

Čo znamená pre Nitru triumf v základnej časti?

Je to veľký úspech, ale už teraz myslíme len na to, čo nás čaká ďalej – na play off. Prichádza nová súťaž a my chceme vyhrať aj druhý, dôležitejší pohár, aby sme boli na konci sezóny spokojní. Tento prvý je pekný, ale nikto nám kvôli nemu nedá v play off nič zadarmo. Musíme hrať najlepšie ako vieme, aby sme boli úspešní aj vo vyraďovacích bojoch.

Aký ste si v klube dávali základný cieľ pred sezónou?

V Nitre sú vždy len najvyššie ciele. Klub získal päť rokov po sebe medailu, takže opäť pomýšľame na najvyššiu priečku. Treba však ísť postupne po malých krôčkoch a uvidíme, či máme na to, získať titul. Snažili sme sa vyhrať základnú časť, aby sme mali pred play off čo najlepšiu pozíciu. Je pre nás výhoda začínať každú sériu doma. Obzvlášť, keď sme doma silní a máme výborných fanúšikov.

Dlho viedol tabuľku Trenčín. Verili ste, že naň príde ťažšie obdobie a dobehnete ho?

Nad tým sme nepremýšľali. Viac nás spočiatku trápila naša vlastná hra. Nešlo nám to podľa predstáv, trápili sme sa. Zdôrazňovali sme si, že musíme hrať lepšie, popracovať na dôležitých detailoch. Vyšlo to tak, že postupne zaváhali aj ostatné tímy, my sme sa na ne dotiahli a dopadlo to najlepšie, ako mohlo.

Nepokazila vám radosť prehra s Novými Zámkami?

Určite by sme boli spokojnejší, keby sme vyhrali aj posledný zápas. V každom prípade je však pre nás dôležitejšie to, že sme vyhrali základnú časť ako to, že sme nezvládli posledný duel. Keďže nám už o nič nešlo, chýbali nám potrebné emócie. Rýchlo však na nedeľňajší zápas zabudneme, dobre si oddýchneme a prichystáme sa na Nové Zámky.

Vyskúšali ste si v zápase proti vášmu štvrťfinálovému súperovi niečo špeciálne?

Nie, chceli sme hrať úplne normálne, ale nevedeli sme sa správne nabudiť. Skrátka sme nehrali dobre. Musíme si pozrieť video a poučiť sa z toho. Je dobre, že sme hrali práve so Zámkami, aspoň presne vieme, čo nás čaká. Oni hrali najlepšie ako vedeli, keďže im išlo o všetko. Už sa tešíme na štvrtok.

Trúfnete si povedať, že Nitra zvládne sériu s Novými Zámkami bez väčších zaváhaní?

Všetci vedia, že sme doma silní a budeme chcieť vyhrať oba domáce zápasy. Potom pôjdeme s pokorou do Zámkov. Aj náš súper má dobrých fanúšikov a atmosféra vždy urobí veľa. Keď sa však dobre pripravíme a budeme hrať svoju hru, mali by sme sériu zvládnuť.

Nemrzí vás, že ste sa nestali najproduktívnejší hráč ligy?

Nie, nemrzí. Oveľa dôležitejšie je, že sme vyhrali základnú časť. Či mám o bod viac alebo menej, teraz nie je podstatné. Ani sme sa o tom pred posledným zápasom základnej časti v šatni nebavili.

Najlákavejšou dvojicou štvrťfinále je súboj Banskej Bystrice a Košíc. Kto uspeje?

Ťažko povedať. Aj Banskobystričania prehrali v závere základnej časti nejaké zápasy, ale očakávam, že by to mohli zvládnuť.

Michal Krištof (13) v súboji so Sergejom... Foto: SITA/AP, Matt Slocum
ZOH 2018, hokej, Slovensko - Rusko, Kruštof Michal Krištof (13) v súboji so Sergejom Andronovom na ZOH v Pjongčangu.

Vo februári ste si zahrali na olympiáde. Čo vám dala účasť v Pjongčangu?

Je to pre mňa obrovská skúsenosť. Boli tam hráči, ktorí hrávajú v najlepších ligách Európy a mnohí v minulosti pôsobili aj v NHL. Videl som, aký je medzinárodný hokej na najvyššej úrovni, v akej rýchlosti sa všetko odohráva. Viem, na čom mám najviac popracovať, v čom sa zlepšiť. Budem na sebe naďalej makať, aby som sa herne zlepšoval.

Na čom musíte najviac pracovať?

Je to najmä o tom, aby som dokázal všetky veci na ľade robiť v najvyššej rýchlosti. Na olympiáde bolo na všetko o sekundu menej času ako u nás v lige. Treba hrať rýchlo, rozumne a nedržať príliš dlho puk. Keď to začnem robiť na tréningu, prenesiem to postupne aj do zápasov.

Hovorí sa, že olympiádu si treba vedieť aj užiť. Užili ste si ju?

Áno. Bol to pre mňa obrovský zážitok. Mal som možnosť ísť sa pozrieť aj na iné športoviská – videl som biatlon, i keď bez medaily, ženský slalom do kombinácie, rýchlokorčuľovanie i krasokorčuľo­vanie. Bolo o nás perfektne postarané, v dedine sme stretávali všetkých známych a úspešných športovcov. Priamo na mieste vám to ani tak nepríde, keď okolo vás prechádza viacnásobný olympijský medailista, ako keď to pozeráte len v televízii.

Urobili ste si veľa fotiek na pamiatku?

Jasné, že som si nejaké urobil, aby som doma vedel ukázať, ako to tam vyzeralo. No nepreháňal som to a ani som si nerobil fotky s ostatnými športovcami. Skôr som sa snažil zachytiť atmosféru a Pjongčang.

Michal Krištof (vľavo) oslavuje slovenský gól v... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
ZOH 2018, hokej, Slovensko - Rusko Michal Krištof (vľavo) oslavuje slovenský gól v Pjongčangu.

Ako ste boli spokojný s celkovým vystúpením na ZOH?

Škoda, že sme skončili až predposlední. S tým nie je nikto z nás spokojný. Bolo to o jednom góle, napríklad so Slovincami. Mohlo to dopadnúť úplne inak a aj hodnotenia by boli totálne odlišné. Bohužiaľ, už sa to nedá vrátiť. Treba sa z toho poučiť.

Tréner Craig Ramsay vás spolu s klubovým spoluhráčom Matejom Paulovičom chválil. Dodal však, že vám veľmi chýbal aspoň jeden strelený gól…

Bol by to určite super pocit. Každému hráčovi pomôže, keď na takomto veľkom turnaji strelí gól. Hneď sa lepšie cíti a viac si verí. Tréner Ramsay vie, čo hovorí. Hral hokej na najvyššej úrovni a vie, ako to chodí. Hádam sa ešte spolu s Maťom na nejakom turnaji objavíme a tam to príde.

Dvojice a program štvrťfinále

Nitra (1) – Nové Zámky (8)
15., 16., 19., 20., prípadne 23., 25. a 27. marca

Zvolen (2) – Žilina (7)
15., 16., 19., 20., prípadne 23., 25. a 27. marca

Trenčín (3) – Poprad (6)
17., 18., 21., 22., prípadne 24., 26. a 28. marca

Banská Bystrica (4) – Košice (5)
17., 18., 21., 22., prípadne 24., 26. a 28. marca

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Michal Krištof