Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster vygumoval Duklu, v derby uspeli Poprad i Zvolen

Slovenská hokejová Tipsport Liga mala v stredu na programe päť zápasov 48. kola.

28.02.2018 19:32 , aktualizované: 21:06
debata
Slávnostné buly v zápase Banská Bystrica -... Foto: SITA, Jakub Julény
Banská Bystrica, Trenčín, Kuzminová Slávnostné buly v zápase Banská Bystrica - Trenčín hodila úspešná biatlonistka a trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová.

Oporou Liptákov bol brankár Košarišťan

Liptovský Mikuláš a Nové Zámky si to medzi sebou rozdali v priamom súboji o ôsme miesto v tabuľke Tipsport ligy. Úvodné minúty naznačili dôležitosť zápasu, keď obe mužstvá stavili viac na obranu. V 5. minúte mal dobrú šancu Piatka, lenže jeho pokus tesne minul Barošovu bránu. Prvý výraznejší tlak Nových Zámkov prišiel až pri ich úvodnej presilovke o jedného hráča, lenže zakončenia Jassa a Šimuna gólom neskončili.

V 15. minúte sa ocitol pred mikulášskou bránou Bača, ten dokázal síce tečovať puk, no Baroš bol pozorný. Pár sekúnd pred koncom prvej tretiny mal dobrú šancu aj Novák, lenže Košarišťan zasiahol lapačkou.

V druhej tretine boli o niečo aktívnejší Liptáci. Tí súpera dlho držali v útočnom pásme. Dostávali sa do viacerých dobrých zakončení, ktoré však Baroš likvidoval. V 28. minúte pri vlastnej presilovke mal obrovskú šancu Kriška, lenže proti jeho prudkej strele zasiahol hosťujúci brankár.

Tlak Liptákov vyvrcholil v 31. minúte. Langhammer sa dokázal pretlačiť pomedzi dvoch brániacich hráčov a vzápätí presnou krížnou strelou dokázal prekonať Baroša. V 36. minúte mal dobrú šancu na vyrovnanie Dubec, lenže Košariťan zrazil jeho strelu na mantinel.

Novozámčania mali dobrý vstup do tretej tretiny aj vďaka nedisciplinovanosti domácich hráčov, ktorí im umožnili v krátkom časovo slede až dve presilovky. Hostia sa síce zdržiavali v útočnom pásme súpera, lenže do vážnej šance sa nedostali.

Tá prišla až v 47. minúte. Zbořil sa ocitol osamotený pred mikulášskou bránou, no jeho zakončenie skončilo na pravej žŕdke. Nepremenenú šancu svojho súpera dokázali dokonale potrestať Liptáci, keď z následného protiútoku išli do vedenia po presnom zásahu Piatku.

Dvojgólové vedenie si Mikulášania dokázali v záverečných minútach už postrážiť. Skóre mohol ešte zmeniť pár sekúnd pred koncom tretej tretiny J. Sukeľ, ten však netrafil prázdnu bránu hostí.

MHk 32 Liptovský Mikuláš HC Mikron Nové Zámky 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

  • Góly: 31. Langhammer (Nemec, Gründling), 48. Piatka (Kriška, J. Sukeľ).

    Rozhodovali: Orolin, Kalina – Gavalier, Gajan, vylúčení: 5:4 na 2. min., navyše: Mezovský na 10 min. a DKZ – Husák na 10 min., presilovky: 0:0, oslabenia 0:0, 790 divákov.

  • Liptovský Mikuláš: Košarišťan – Moravčík, Tabaček, Gründling, Nemec, Mezovský, Nádašdi, Bača, Kuráli – R. Rapáč, M. Sukeľ, Laco – Števuiak, Langhammer, Huna – J. Sukeľ, Piatka, Kriška – Lištiak, Uhrík, Vybíral
  • Nové Zámky: Baroš – Plašil, Novák, Jass, Hruška, Husák, Salija, Šimek, Saulietis – Šille, Šimun, Zbořil – Fábry, Jurík, Hřebejk – Dubec, Novotný, Škoda – Lorraine, Rehák, Varga

Marek Uram, tréner Liptovského Mikuláša: "Hral sa zápas kvázi o šesť bodov. Podarilo sa mám síce predbehnúť Nové Zámky, ale ešte nie je koniec. Máme pred sebou dôležité zápasy, v ktorých musíme zabojovať. Po dlhšom čase sme na ôsmom mieste a pokúsime sa tam zotrvať.”

Miroslav Mach, tréner Nových Zámkov: "Zápas sa mi hodnotí ťažko. Chceli sme získať dáke body, čo sa nám nepodarilo. Neurobili sme tu nič, nedali sme ani gól a žiaľ sme prehrali. Do konca je ešte päť zápasov, tak skúsime zabojovať.”

Lukáš vychytal strelcov Dukly

V úvode benefičného zápasu, na ktorý nastúpili domáci s dresmi určenými do dražby na podporu boja proti rakovine prsníka, prehovorila aj olympijská víťazka v Pjongčangu Anastasia Kuzminová. Prijala kvety od riaditeľa klubu Michala Longauera i majstrovský dres s podpismi.

Vyjadrila radosť nad tým, že je doma s chvíľkou voľna, popriala hráčom najmä veľke srdce, všetkým zdravie a vhodila čestné buly. Prvá tretina veľa šancí nepriniesla a až v 10. minúte Hossa v presilovke prvýkrát vážnejšie ohrozil bránku Lukáša.

Domáci sa síce častejšie usadili v útočnej tretine, no dlho bez lepšej možnosti skórovať. V 17. minúte Švec opäť ohrozil Lukáša, na druhej strane Brittain bekhendom mieril zblízka vedľa. Druhú tretinu v 21. minúte vhodne naštartoval bombou, aj keď nepresnou Faille, gól si pýtala onedlho i akcia Tamášiho s prienikom až pred Hiadlovského.

V 25. minúte Tamášiho nádejná strela skončila vedľa a hlad po góle narastal aj po dovtedy najväčšej šanci Bortňáka v 28. min. Ku gólu mal vzápäti blízko aj hosťujúci Bezúch po tom, čo z uhla bekhendom minul prázdnu bránku.

V 34. minúte Bartánus naservíroval puk Asselinovi, dobre ho však netrafil a bolo po ďalšej šanci. Skóre tak otvoril až v 37. minúte Delisle po nevinnej strele od modrej, keď mal Hiadlovský zakrytý výhľad.

Tretiu tretinu začali hostia nešťastnou presilovkou, najskôr pustili do šance Kabáča, a potom sa nechali hneď dvakrát v rovnakom čase vylúčiť. V početnej prevahe o dvoch hráčov trvajúcej 74 sekúnd sa však ‚barani‘ nepresadili a gólový stav nezveľadili.

Pomerne ‚upracované‘, no zaslúžené víťazstvo domácich, aj vďaka nepriestrelnému brankárovi Lukášovi, napokon spečatil v 52. minúte tečom Češík po strele Mihálika od modrej.

HC'05 iClinic Banská Bystrica – Dukla Trenčín 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

  • Góly: 37. Delisle (Brittain, Hohmann), 52. Češík (Mihálik, Gabor).

    Rozhodovali: Baluška, J. Konc – M. Orolin, Rojík, vylúčení 2:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 2477 divákov.

  • HC'05 iClinic B. Bystrica: Lukáš – Ďatelinka, Kubka, Pretnar, Mihálik, Delisle, Trecapelli, Sedlák, Gélinas – Asselin, Bubela, Faille – Hohmann, Tamáši, Bartánus – Bortňák, Surový, Brittain – Kabáč, Češík, Gabor
  • Dukla Trenčín: Hiadlovský – Páč, Starosta, Cebák, Holenda, Bohunický, Themár – Radivojevič, Ölvecký, Bezúch – Varga, Sojčík, Hossa – Gašparovič, Dlouhý, Mikula – Hudec, Švec, Deveaux

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: „Bol to typický playoffový zápas, obidve mužstvá veľmi dobre bránili predbránkový priestor, tých šancí nebolo veľa. Bol to zápas o jednom góle, našťastie sme ho dali prvý my. Trenčín dobre bráni, je to o ňom známe, dostal najmenej gólov v lige. My sme sa napokon presadili, s tečmi, s nahodenými pukmi, to bola cesta k víťazstvu.“

Peter Oremus, tréner Trenčína: „Možno pri hre päť na päť boli nejaké dobré momenty, no vyhrať v Banskej Bystrici bez toho, aby sme strelili gól, to sa jednoducho nedá. Tlak do bránky súpera bol z našej strany veľmi slabý a ak chceme byť úspešní proti tak kvalitnému súperovi, musíme byť v tomto zápase, aj v iných, oveľa lepší. Na tomto musíme rýchlo popracovať.“

Jan Lukáš, brankár B. Bystrice: „Zápas bol o bránení, hrali sme ho s defenzívnym štýlom a trpezlivo sme šli za výsledkom. V oslabeniach bolo treba dávať najväčší pozor. Čisté konto sa mi podarilo druhýkrát v sezóne, som však najmä rád, že vyhrávame. Pre mňa to bol dobrý pocit, pomohli mi aj chalani.“

Tomáš Hiadlovský, brankár Trenčína: „Vieme, že Banská Bystrica je veľmi dobrá pred bránkou, prvý gól som dostal trochu smoliarsky, tečovaný, puk som najskôr videl, potom stratil. Druhý gól bol pre Bystricu typický, s nahodeným pukom od modrej a s tečom. Prehrali sme vcelku vyrovnaný zápas, škoda, že sme si vpredu nevytvorili väčší tlak. Bojovali sme, no dva detaily rozhodli pre Bystricu, nám chýbali.“

Východniarske derby pre Poprad

V Poprade sa v úvode stretnutia na ľade dokopy nič nedialo. Divákov prebrala až prvá útočná akcia domácich. Strelu Mateja Paločka vyrazil Lundström iba k Abdulovi a „kamzíci“ šli do vedenia. Hostia predviedli súvislejšiu kombináciu až na konci tretiny. Na Kafkove zakončenie si popradský brankár dal pozor.

Oceliari vyrovnali v 32. minúte počas takmer dvojminútovej presilovky o dvoch hráčov. Parádne sa pod hornú žrď trafil Kafka a začínalo sa odznova.

Na začiatku tretieho dejstva sa na košickú bránu rútil Dávid Buc, puk ale pomedzi betóny Lundströma neprepasíroval. Na opačnej strane sa v 49. minúte presadil obranca Šedivý. Jeho nahodenie od modrej čiary zapadlo za chrbát Ivanova, ktorý sa do brány vrátil po zranení. V závere mali navrch domáci.

Najprv pohotovou dorážkou vyrovnal Štrauch. Keď sa zdalo, že zápas pôjde do predĺženia, strhol víťazstvo na stranu Popradu svojim druhým gólom Abdul. Pri hre hostí bez brankára pečatil výhru „kamzíkov“ do opustenej brány Svitana – 4:2.

HK Poprad – HC Košice 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)

  • Góly: 5. Abdul (Paločko ml.), 55. Štrauch (König, Svitana), 60. Abdul (Bondra), 60. Svitana (Štrauch, König) – 32. Kafka (Miklík), 49. Šedivý (Pacan, Miklík).

    Rozhodovali: Novák, Lokšík – Krajčík, Kollár, vylúčení: 3:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 1280 divákov.

  • Poprad: Ivanov – Brejčák, König, McDowell, Petran, Fabian, Dinda, Davydov, Bdžoch – Štrauch, M. Nagy, Svitana – Paločko, Heizer, Buc – Bondra, Paločko ml., Abdul – Koky, Ježek, Hvila
  • Košice: Lundström – Čížek, Šedivý, Kessel, Dudáš, Koch, Pulli, Vrábeľ, Matejka – Hričina, Hovorka, L. Nagy – Miklík, Pacan, Kafka – Spilar, Suja, Jenčík – Šoltés, Klíma, Petráš

Marcel Ozimák, tréner Popradu: „Zápas mal svoju kvalitu. Chlapci si na ľade nič nedarovali. Bol tak kopec osobných súbojov. My sme sa na zápas svedomito pripravovali, chceli sme v ňom uspieť. Výsledok je odrazom snahy a bojovnosti. V závere sa nám podarilo dať dva góly. Chlapci zápas chceli strhnúť na svoju stranu a podarilo sa to. Brankári na oboch stranách podali solídne výkony na úrovni špičkových zápasov.“

Roman Šimíček, tréner Košíc: „Zápas nám nevyšiel tak, ako sme si predstavovali. Musím povedať že Poprad podal sústredený a disciplinovaný výkon. Podarilo sa nám dať šťastný gól na 2:1. Zostávalo sedem minút do konca. Také skúsené mužstvo si musí výsledok postrážiť a nie robiť hlúpe fauly. Poprad podal kvalitný výkon a vyhral zaslúžene.“

Piata prehra Žiliny za sebou

V dramatickom stretnutí Nitra zdolala Žilinu 3:2. Úradujúci vicemajster sa dostal do vedenia už po 31 sekundách zápasu, keď sa presadil Matej Paulovič. Náskok domácich zdvojnásobil Tomáš Mikúš.

Hosťom sa podarilo skorigovať ešte v prvej tretine zásluhou Lukáša Kozáka. V záverečnej dvadsaťminútovke sa v drese „corgoňov“ presadil Radoslav Macík. Žilinčania v závere znížili opäť vďaka L. Kozákovi, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Nitra figuruje v ligovej tabuľke na druhom mieste, Žilina je po piatom nezdare po sebe siedma.

HK Nitra – MsHK DOXXbet Žilina 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

  • Góly: 1. Paulovič (Mezei, T. Milam), 13. T. Mikúš (Paulovič, Krištof), 45. Macík (J. Ručkay) – 17. Kozák (Tvrdoň, P. Mikuš), 60. Kozák (Holovič, Tvrdoň).

    Rozhodovali: Stano, Fridrich – Výleta, Šefčík, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2034 divákov.

  • Nitra: Lawson – T. Milam, Mezei, Versteeg, Rais, Ordzovenský, J. Milam, Rýgl, Pupák – T. Mikúš, Krištof, Paulovič – Blackwater, Slovák, Kovacs – Kutálek, Bradley, H. Ručkay – Macík, J. Ručkay, Šiška
  • Žilina: Tomek – Kozák, Hatala, Andersons, Michal Roman, P. Mikuš, Mazanec, Mendrej, Dolinajec – T. Pospišil, R. Hruška, Tvrdoň – Konečný, Holovič, Klimenta – J. Jurík, Húževka, Švihálek – Rogoň, Ondruš, Stupka

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Pre nás to bolo z pohľadu tabuľky povinné víťazstvo. Hráči po tom dobrom vstupe to podcenili a zvoľnili. Za stavu 2:1 nastrelili hostia hornú žŕdku a zápas sa mohol vyvíjať úplne inak. V závere zápasu sme vystupňovali tempo. Hlavne prvá Krištofova formácia. Rovnako aj Macík, ktorý si dnes gól zaslúžil. Ostatné formácie sa viac-menej trápili.“

Petr Rosol, tréner Žiliny: "Začali sme s prílišným rešpektom voči súperovi a prvých 15 minút sme neodohrali dobre. Potom sme dali kontaktný gól na 2:1. V druhej tretine mali domáci optický tlak, ale nedostávali sa do vyložených šancí. Dostali sme sa do 3–4 brejkov, z ktorých sme mohli skórovať. Žiaľ, to sa nám nepodarilo a v tretej tretine nám súper odskočil na rozdiel dvoch gólov. Kontaktný gól prišiel neskoro. V posledných dvoch zápasoch dali góly iba obrancovia, takže nám chýbajú góly od útočníkov.“

Zvolen nedal šancu Detve

Derby stretnutie v Detve sa pred fantastickou kulisou ani poriadne nezačalo a už diváci videli prvý gól v stretnutí. Kytnár sa dostal za bránu Detvy, odkiaľ bekhendovou prihrávkou našiel dobre postaveného Chovana, ktorý pekným blafákom zasunul puk za chrbát bezmocného Hacketta. O pár minút neskôr sa domáci svojou nedisciplinova­nosťou dostali do oslabenia 3 na 5 a pykali.

Zvolenčania sa usadili v útočnom pásme, kde presnými prihrávkami rozhýbali brániacu sa trojicu domácich a Coffman strelou z prvej poslal puk do domácej brány. Raketový úvod zo strany hostí pokračoval ďalej, keď sa o niekoľko sekúnd neskôr tvrdou strelou presadil Hraško. Po troch inkasovaniach sa Detva mierne otriasla a začala podnikať svoje prvé útočné výpady.

V 9. minúte si domáci vybojovali možnosť presilovej hry, v ktorej mali obrovskú možnosť na zníženie. Odrazený puk sa dostal presne na hokejku Sitnikova, pred ktorým zývala prázdna brána, no jeho strelu napokon fantasticky zblokoval Ulrych a zrazil tak puk na ochrannú sieť.

V 15. minúte sa do brejku dostal Kelemen, ktorý zaviezol puk k mantinelu a tiesnený dokázal ešte prihrať presne na hokejku Viktora Fekiača, ktorý krásnou strelou spoza Martina Chovana vyhnal Hacketta z brány a zároveň tak strelil štvrtý gól hostí.

Striedanie brankárov domácim nepomohlo, pretože Nagy inkasoval prakticky z druhej strely na jeho bránu. V oslabení sa puku zmocnil Kytnár, ktorý si to namieril do útočného pásma a vystrelil. Jeho strela prepadla Nagymu za chrbát a do kabín sa tak išlo za stavu 0:5.

V úvode druhej tretiny nastala v Detve zaujímavá situácia, keď sa Hackett vrátil späť do brány domácich, ktorí mali hneď v úvodných minútach k dispozícii presilovú hru, no využiť ju sa im nepodarilo. Druhá tretina nemala taký náboj, ako tá prvá, pretože sa dianie na ľade sústreďovalo zväčša do stredného pásma.

V 34. minúte sa do útoku vydal Chovan, ktorý krásnou prihrávkou spoza brány našiel Kytnára a ten sa už radoval z gólu, lenže jeho strelu dokázal svojou lapačkou zázračne zneškodniť Hackett. V závere tretiny mali ešte hostia k dispozícii presilovú hru, v ktorej zovreli domácich, no Šišovského dobrá strela spomedzi kruhov gól neznamenala.

Tretiu tretinu odštartovali hostia zo Zvolena opäť väčšou aktivitou a čoraz viacej sa tlačili do brány Detvy. Z toho pramenilo veľké množstvo vylúčení na strane Detvy a presilovkové šance pre Zvolen. V nich však hostia veľa kombinovali a nechávali vyniknúť Hacketta. V 50. minúte sa však hostia dostali k presilovej hre o dvoch hráčov, ktorú po vyhranom buly z hokejky Špirka tvrdou strelou využil Kováčik.

Zvolenčania mali vzápätí šancu na ďalší gól, keď Šišovský krásne prenikol pomedzi obrancov hostí a blafákom sa snažil prekonať Hacketta, no brankár Detvy bol úspešný. Následne sa na ľade strhla bitka, do ktorej sa zapojilo viacero hráčov. V závere stretnutia ešte zaujal gól z hokejky domáceho Fekiača, ktorý sa ocitol osamotený pred brankárom hostí a peknou strelou pod brvno ho prekonal.

HC 07 Detva – HKM Zvolen 1:6 (0:5, 0:0, 1:1)

  • Góly: 58. Fekiač (Sitnikov, Surovka) – 2. Chovan (Kytnár, Šišovský), 6. Coffman (Chovan, Kováčik), 7. Hraško (Obdržálek, Ross), 15. V. Fekiač (Matis), 18. Kytnár, 50. Kováčik (Špirko, Hraško).

    Rozhodovali: Štefík, Lauff – Bogdaň, Smrek, vylúčení: 12:8, navyše: Sládok (Detva) DKZ za nešportové správanie presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1.

  • Detva: Hackett (15.-20. A. Nagy) – Kuklev, Chovan, Sládok, F. Fekiač, Macejko, Šimon, Gahulinec, Jendroľ – Sitnikov, Surovka, Belluš – Žilka, Gašpar, Milý – Ščurko, Murček, Videlka – Róth, M. Surový, Jakubík
  • Zvolen: Macintyre – Bokroš, Ross, Ulrych, Kováčik, Ťavoda, Hraško, Zeleňák, Ďaloga – Coffman, Steen, Flick – Šišovský, Kytnár, Chovan – Puliš, Špirko, Obdržálek – Matis, V. Fekiač, Kelemen
debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #HC Košice #HC 05 Banská Bystrica #Tipsport Liga