Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Henrich Ručkay: Keď už sme hore, chceme sa tam usadiť

Hokejisti Nitry sa po úspešnom víkende - jediní získali z dvoch zápasov plný počet bodov - dotiahli v tabuľke na vedúcu Banskú Bystricu.

29.01.2018 17:49
debata
Henrich Ručkay strelil v piatok v Detve víťazný... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Henrich Ručkay Henrich Ručkay strelil v piatok v Detve víťazný gól, v nedeľu v Trenčíne pri ňom asistoval obrancovi Milamovi.

„Už sme tam, kde sme chceli byť a dúfam, že sa tam pevne usadíme,“ pochvaľuje si skúsený útočník Henrich Ručkay (34). V piatok v Detve strelil víťazný gól, v nedeľu v Trenčíne pri ňom asistoval obrancovi Milamovi. A dvoma premenenými samostatnými nájazdmi rozhodol minulý týždeň o triumfe tímu vo Vyšehradskom pohári.

Nitra od konca minulého roka z jedenástich stretnutí v najvyššej domácej súťaži prehrala len raz – v Banskej Bystrici. Čo je podstatou víťaznej série? Doháňate straty z úvodu ročníka?

Je pravda, že v úvode ročníka nám to nešlo, boli sme v spodnej polovici tabuľky. Aj vtedy sme mali dosť šancí, ale sme ich nepremieňali. Zmenilo sa to, začali sme byť efektívnejší, pozornejší v obrane – a v tabuľke sme začali stúpať. Keď sa vyhráva, všetko ide jednoduchšie, hokejom sa zabávame, v šatni je veselo. Je pekné, že sme zrovnali krok s Banskou Bystricou, no oveľa dôležitejšie bude, aby sme boli na špici aj po skončení základnej časti.

Ktorý zápas bol náročnejší – v piatok v Detve (3:2) alebo v nedeľu v Trenčíne (3:1)?

Súperi zvučia rôzne, ale ani v Detve nám nikto nič nedaroval. Doma je nepríjemná, ukázala silu, dohrávala súboje. Dukle akoby trochu dochádzala para, v tom sme videli našu šancu, že ak vyhráme, tak sa jej vzdialime. Viedli sme o dva góly, ba keď Trenčania otvorili hru, mohli sme aj zvýšiť. Domáci v poslednej päťminútovke znížili, no my sme vzápätí trošku aj so šťastím pridali tretí gól, dramatický záver sme nepripustili. Čelo tabuľky je vzácne vyrovnané, medzi štvrtým a prvým tímom je len dvojbodový rozdiel.

V nedeľu ste v Trenčíne hrali v prvom útoku s olympionikmi Michalom Krištofom a Matejom Paulovičom. Usmernili ste ich trochu?

Nepotrebujú usmerniť, hrajú parádne. Michal je kľúčový center – a dnešný hokej je o centroch. Stále máme niekoľko zranených hráčov, takže tréneri podľa toho prispôsobujú zostavu. Aj ja som dva mesiace vynechal pre otras mozgu, do zostavy som sa vrátil v závere minulého roka. Nie je jednoduché naskočiť do rozbehnutého vlaku, no pozvoľna sa do toho dostávam. Najdôležitejšie je, že ideme na víťaznej vlne.

Mali ste vôbec čas osláviť minulotýždňové prvenstvo vo Vyšehradskom pohári?

Našťastie, vyšli nám samostatné nájazdy – dva aj mne. Na oslavy nie je čas, akurát sme trochu posedeli v šatni. Liga má teraz kvôli olympiáde nahustený program – a my v takomto režime ideme už dlhšie. Tento a budúci týždeň odohráme po tri kolá v každom. Musíme si rozložiť sily, až potom si trochu vydýchneme. Už v utorok nás čaká vo Zvolene – je o bod za nami – ďalší dôležitý zápas.

Trúfa si Nitra na finálový hetrik?

Pokúsime sa oň – a najlepšie s majstrovským koncom. To je však ešte veľmi ďaleko. Titul chce obhájiť Banská Bystrica, radi by ho získali Košice, prekvapiť môže niekto ďalší. Preto je dôležité už teraz si utvoriť čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Každá sezóna je iná, no aktuálna je mimoriadne vyrovnaná: vyhráte, ste hore, prehráte, už vás niekto predstihne.

Čiže – Banskú Bystricu Nitra dostihla vďaka víťazstvu Nových Zámkov nad lídrom. Prekvapilo vás to?

Prekvapilo – a priznávam, že nám to aj pomohlo. Je dobré, keď naši konkurenti neplánovane prídu o body, no musíme si dávať veľký pozor, aby sa to nestalo aj nám.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Henrich Ručkay