Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Országha neuvoľníme. Zväz mal mať už dávno druhého asistenta

Vladimír Országh, asistent trénera Craiga Ramsayho, nepocestuje so slovenskou hokejovou reprezentáciou na zimnú olympiádu do Pjongčangu. Neuvoľní ho jeho klub HC ‘05 iClinic Banská Bystrica, v ktorom trénuje obhajcu tipsportligového prvenstva.

19.01.2018 16:30
juraj koval Foto: ,
Juraj Koval.
debata (33)

„Situácia sa vyvinula tak, že za Országha sme nenašli adekvátnu náhradu. Nemôžeme odohrať sedem stretnutí bez neho,“ tvrdí prezident klubu Juraj Koval.

Országh sa stal asistentom v slovenskej reprezentácii v polovici augusta minulého roka. Odvtedy ste vedeli, pôjde na hokejový olympijský turnaj do Pjongčangu. Z akých dôvodov ste mu to stopli?

Nechcem to príliš rozpitvávať, na hokejovom nebi sa objavila zbytočná kauza. Situácia sa od augusta podstatne zmenila. Vtedy ešte nebolo jasné, že olympijský turnaj bude bez hráčov NHL. Okolnosti spôsobili, že sme sa po dvoch mesiacoch rozlúčili s Kanaďanom Davom Hunchakom, Vladovým asistentom. Na jeho post sa v polovici septembra vrátil Richard Zedník, ktorý bol asistentom počas minulej majstrovskej sezóny. Predpokladali sme, že sa po troch mesiacoch vráti na ďalšiu výpomoc počas Vladovej účasti v Pjongčangu, no prísť nemôže. Padla aj alternatíva na záskok s Michalom Handzušom, ktorý ide na operáciu. Nenašli sme však adekvátnu náhradu, preto Vlada neuvoľníme. Nemôžeme si dovoliť, aby sme ohrozili, čo budujeme od začiatku sezóny.

Považujete to za férové voči slovenskej reprezentácii?

Čo je férové a neférové? Národný tím nestojí a nepadá na jednom asistentovi. Má kvalitného trénera, šikovného generálneho manažéra. A mal mať už aj druhého asistenta. Čo robili kompetentní na zväze od augusta? ani nebol na všetkých medzinárodných turnajoch.

Veď práve – zväz mu vyšiel v ústrety, aby mohol mužstvo viesť v zápase Ligy majstrov, no pevne rátal s tým, že pôjde na zimnú olympiádu.

Do Pjongčangu idú z Banskej Bystrice traja hráči: Tomáš Surový, Patrik Lamper, Miloš Bubela plus kustód Juraj Stopka. Budú nám chýbať v siedmich zápasoch počas olympijského turnaja. Sme znevýhodnení, nastúpime aj proti tímom, ktoré nemajú hráčov v olympijskej nominácii a tabuľkovo sú v našej blízkosti. Domnievam sa, že hokejový zväz mal podstatne viac času nájsť druhého asistenta trénera než my hlavného. Má na to viac prostriedkov i možností ako my v klube. O tom, že Országha neuvoľníme, som informoval prezidenta zväzu Martina Kohúta i generálneho manažéra reprezentácií Miroslava Šatana. Vlado to oznámil Šatanovi deň pred tlačovkou, na ktorej odznela nominácia. Uvedomujeme si, že to nie je najšťastnejšie riešenie, ale pre nás jediné možné a pragmatické.

Neuvažovali ste o výpomoci z vlastných zdrojov?

Uvažovali, no za dva týždne, čo je to aktuálne, sme vhodného kandidáta nenašli. Nie je jednoduché zabezpečiť režim prvého mužstva tri týždne bez hlavného trénera, na ktorého autoritu je zvyknuté. Pochopte aj nás.

K takejto situácii by nedošlo, keby mala najvyššia súťaž počas olympiády prestávku. Banskobystrický klub bol takisto proti prerušeniu súťaže. Považujete ju za regulárnu?

Z dnešného pohľadu je zrejmé, že Tipsport Liga mala mať prestávku, je to aj naša chyba. V olympijskej nominácii sú najlepší hráči z piatich klubov z desiatich. To znamená, že v zápasoch počas trvania olympiády nebudú rovnaké podmienky pre všetkých. Keď sme sa v auguste zaoberali touto témou, nik netušil, že v olympijskej zostave bude desať hráčov z domácej ligy. V septembri sme sa dohodli, že túto otázku už nebudeme otvárať. V polovici novembra sme požiadali, aby sme mohli v utorkových termínoch niekoľko stretnutí predohrať. Nepochodili sme – a teraz už nie sú voľné termíny. Poslednú možnosť upraviť kalendár ligy štvrtkové zasadnutie Pro-Hokeja, riadiaceho orgánu najvyššej súťaže, zamietlo, proti bol aj športový riaditeľ Richard Lintner.

Je Országhovo neuvoľnenie z vašej strany definitívne? Hokejový zväz vydal stanovisko, že rokovania na túto tému stále prebiehajú.

Je to definitíva. Hovoríme popoludní, do tejto chvíle ma z hokejového zväzu nik neoslovil. Napokon, aj zväz mohol vstúpiť do debaty o prípadnom prerušení súťaže počas olympiády a apelovať na to, aby boli podmienky rovnaké pre všetkých.

Je klub pripravený aj na prípadné sankcie voči nemu?

Nepredbiehajme. Ak nejaký postih príde, budeme reagovať.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Országh #HC 05 Banská Bystrica #Pjongčang 2018 #Juraj Koval