Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hokejista Rapáč ležal na onkológii. Vybité zuby? Maličkosť, vraví

Vďaka trom víťazstvám po sebe sa vrátili do prvej osmičky. Vydarenú sériu odštartovali hokejisti Liptovského Mikuláša cenným víťazstvom nad Banskou Bystricou (4:3 sn), pokračovali v Žiline (3:2 pp) a v nedeľu ju vyšperkovali na ľade dovtedajšieho lídra Tipsport Ligy z Trenčína (2:1).

16.01.2018 10:45
Richard Rapáč Foto:
Boj o ôsmu priečku je náročný a my chceme jednoznačne postúpiť do play off, vraví Richard Rapáč.
debata (1)

„Zdá sa, že sa nám podarilo prelomiť zlú sériu, ktorú chalani ťahali. Azda nám to vydrží čo najdlhšie,“ hovorí Richard Rapáč (30). Na Liptov prišiel z Popradu koncom decembra. „Dúfam, že mi budete rozumieť. Chýbajú mi totiž predné zuby a šušlem,“ varoval so smiechom.

Ako chutí víťazstvo nad Trenčínom?

Do Trenčína sme išli s malou dušičkou. No dobre sme bránili a výborne zachytal brankár Hollý. Dal nám šancu vyhrať zápas a my sme ju využili. Sme šťastní, lebo pre nás je každý bod dôležitý. Boj o ôsmu priečku je náročný a my chceme jednoznačne postúpiť do play off.

Dukla prehrala aj v piatok s Detvou. Nemali ste pred stretnutím o to väčšie obavy?

Hovorili sme si, že domácich prehra s Detvou určite naštartuje. Urobia všetko, aby neprehrali dva domáce zápasy po sebe. Boli sme pripravení na úvodný tlak, ustáli sme ho. Hrali sme obetavo, blokovali strely. Takto musíme hrať aj naďalej – bojovať a zrážať sa. Je veľké plus, že máme dvoch výborných brankárov. Tréner i mužstvo sa môže oprieť o oboch.

Kedy ste prišli o predné zuby?

Tri zápasy – tri zuby (smiech). Musím si ich dať u zubára dokopy, lebo vyzerám katastrofálne. Z prvého sa mi odštiepilo po vysokej hokejke a teraz v Trenčíne som dostal v súboji rukami do tváre. Asi si musím zabezpečiť chránič na zuby, lebo takto by som o chvíľu nemal žiadne.

Hrávate bez neho?

Áno. V Kanade som začínal s ním, ale prekážal mi. Cítil som sa zle, dvíhalo mi žalúdok, preto hrávam celý život bez chrániča. Nikdy predtým sa mi však niečo takéto nestalo. Musím to znova skúsiť. Aj manželka mi hovorí, že je načase. Takto vraj len dotujeme zubára (smiech).

Richard Rapáč (v modrom) v drese HK Poprad. Foto: SITA, Radoslav Matas
Richard Rapáč Richard Rapáč (v modrom) v drese HK Poprad.

V troch zápasoch ste strelili štyri góly, dva víťazné. Z čoho pramení vaša strelecká forma?

V domácej súťaži som takéto výkony podával aj v minulosti. V tejto sezóne ma však pribrzdila nepríjemná choroba. Tri mesiace som nehral a chodil z nemocnice do nemocnice. Keď som sa vrátil, tak som už v Poprade nedostal priestor. Liptovský Mikuláš bol pre mňa jasná voľba, hoci sa mužstvo trápilo. S trénerom Paukovčekom som si výborne rozumel aj v Poprade a v klube hrá aj môj brat Braňo. Veril som, že keď budeme hrať spolu, pôjde nám to a potiahneme mužstvo vyššie v tabuľke.

Aký problém vás vyradil z hokejového života na tri mesiace?

Začalo sa to vysokými teplotami hneď na začiatku sezóny. Banálna choroba. No namiesto toho, aby som ju vyležal, s vysokými teplotami som odohral štyri zápasy. V tele sa mi vytvoril silný zápal, ktorý začal kolovať organizmom. Schudol som, mal som závraty a lekári nevedeli, čo mi je. Vyskočili mi vysoké leukocyty a skončil som na onkológii v Košiciach, keďže sa lekári obávali, že mám leukémiu. Našťastie sa to nepotvrdilo, dal som sa postupne dokopy a znova môžem hrať hokej.

Čo s vami spravilo, keď vás poslali na onkológiu?

Keď vidíte vážne chorých, pre ktorých je skvelá správa už to, že je vonku pekné počasie alebo, že v noci nemali bolesti, prehodnotíte vlastné priority. Uvedomíte si, že hokej nie je všetko. V tom okamihu pre mňa vôbec nebol dôležitý, hoci ho milujem. Vážim si, že som teraz v poriadku. Vyskúšal som všetky antibiotiká dostupné na Slovensku. Bolo to divoké, som rád, že to mám za sebou. Keď vám ani lekári nevedia povedať, čo je s vami, je to strašný pocit. Vybitý zub je proti tomu maličkosť. To sa predsa vyrieši kozmeticky.

Späť k hokeju. Uvedomujete si, že góly strieľate, keď váš brat nehrá?

V zápase s Popradom sa v závere pobil a roztrhol si líce. Preto pauzoval. Verím, že už v piatok bude pripravený a spolu to rozbalíme.

V Liptovskom Mikuláši ste na hosťovaní. Vrátite sa na konci prestupového obdobia späť do Popradu?

Predpokladám, že nie. Prišiel som do Liptovského Mikuláša pomôcť postúpiť do play off a pobiť sa o čo najlepší výsledok, keďže v Poprade moje služby nepotrebovali. Nevidím dôvod, aby ma volali späť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Rapáč #MHk 32 Liptovský Mikuláš