Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bezpečný stred je pre nás akurát, vraví kapitán Špirko

Hokejové cesty bývajú nevyspytateľné, neraz vyústia do nečakaných prístavov - aj južných. Útočník Rastislav Špirko, odchovanec martinského hokeja, sa s výnimkou 9-zápasového pôsobenia v materskom klube pred dvomi sezónami vrátil do najvyššej slovenskej súťaže po deviatich rokoch.

20.10.2017 04:00
Špirko Zámky Foto: ,
Rastislav Špirko (vpravo) v drese HC Nové Zámky.
debata

Počas nich pendloval medzi českou extraligou – s Pardubicami sa tešil z majstrovského titulu – a ruskou Kontinentálnou hokejovou ligou. Aktuálne zakotvil v Nových Zámkoch.

„Uplynulú sezónu som dohral v Pardubiciach. Zvažoval som návrat domov, no Martin nedostal tipsportligovú licenciu. Niekde som začať musel, ozvali sa Nové Zámky. Akceptovali moje podmienky, ja ich. A tak opäť zažívam niečo nové. Seriózne sme sa dohodli, mám otvorenú zmluvu. Ak by prišla výhodnejšia ponuka, môžem odísť. Kým som tu, sústreďujem sa na robotu pre mužstvo, usilujem sa byť preň čo najviac užitočný mojimi skúsenosťami,“ zdôrazňuje kapitán tímu.

„Spočiatku som bol asistent, keď odišiel Maťo Chovan do Detvy, céčko posunuli mne.“

Ako si zvyká hokejový svetobežník pri prechode z najvyššej českej súťaže do Nových Zámkov na skromnejšie pomery v zabezpečení a vybavení tímu?

„Viem sa prispôsobiť. Iste, Zámky zatiaľ nemožno porovnávať s českými alebo ruskými klubmi s dlhoročnou tradíciou. Každý z nás vedel, do čoho ide, čo ho čaká. Z jedného dňa na druhý sa situácia razom nezmení. Veci sa však zlepšujú, ľudia okolo tímu sa učia a zdokonaľujú. Zámky do najvyššej súťaže postúpili športovou cestou, to je pozitívne.“

Do sezóny vstúpili sympaticky dvoma víťazstvami, v prvom kole vyprášili Zvolen 5:1.

„V treťom sme však podľahli slovenskej dvadsiatke, no potom sme doma zdolali aj majstrovskú Banskú Bystricu. Naše výkony kolísali, nebodovali sme v zápasoch, ktoré sme mali zvládnuť. Do toho prišla zmena trénera, zrejme prospešná pre obe strany. Situácia sa utriasla, nastavili sa určité pravidlá. Predchádzajúce tri zápasy sme vyhrali, v tabuľke sme sa zdvihli na šieste miesto. Máme síce o zápas viac, nižšie klesnúť nechceme, ísť vyššie by nás potešilo, stred tabuľky je pre nás tak akurát. Sme si vedomí, že sa stále môžeme zlepšovať. Čakáme na zápas, ktorý odohráme v plnom nasadení bez výpadkov,“ vraví 33-ročný hokejový univerzál.

Rastislav Špirko si zahral aj za reprezentáciu SR. Foto: SITA, Jožo Jarošík
špirko hokej Rastislav Špirko si zahral aj za reprezentáciu SR.

Akému tímu velí v kabíne?

„Zaujímavému. Ešte stále sa niekto nový objaví, niekto odíde, je tu veľa cudzincov. Zopár chalanov som poznal, s niektorými som predtým aj hrával: so Štěpánom Novotným v popradskom Leve a Jirkom Cetkovským v Pardubiciach aj v jednom útoku, s Robom Vargom v Martine, s Braňom Fábrym v mládežníckych reprezentáciách,“ vymenúva s desiatimi bodmi (2 góly, 8 asistencií) druhý najproduktívnejší hráč mužstva. „Ešte to však z mojej strany nie je ono, úvod bol trošku kostrbatý,“ podotkne.

Zasmeje sa, keď hovorí, aká reč znie najčastejšie v šatni. „Precvičujem si ruštinu, angličtinu, češtinu beriem takmer ako slovenčinu. Keď Lotyši spustia po lotyšsky, musíme ich presmerovať na ruštinu,“ naznačí.

Ako sa mu pozdáva úroveň slovenskej Tipsport Ligy?

„Je vyššia a vyrovnanejšia než pred dvomi rokmi. Divácky záujem je v porovnaní s českou však nižší, zaostávame aj vo vybavení a kultúrnosti zimných štadiónov. Na náš fanklub však nedám dopustiť, vie utvoriť búrlivú atmosféru, povzbudzuje nás aj na zápasoch vonku,“ pochváli najvernejších fanúšikov.

Je Špirko ako turčiansky lokálpatriot optimistom a verí, že sa Martin vráti do najvyššej slovenskej súťaže?

„Pretože sa angažujem v niektorých záležitostiach, týkajúcich sa budúcnosti martinského hokeja, zatiaľ sa k tomu nechcem vyjadrovať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rastislav Špirko #HC Nové Zámky #Tipsport Liga