Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyrovnal Svatoša, naháňa Ihnačáka. Tatar sa zaradil do klubu stovkárov

Prvý gól v slávnej NHL strelil hneď vo svojom premiérovom zápase. V posledný deň roka 2010. Mal čerstvých dvadsať a dobre si uvedomoval, že ho ešte čaká dlhá cesta, kým sa vo vysnívanej lige usadí natrvalo.

19.10.2017 19:05
Tatar NHL Foto: ,
Tomáš Tatar pokoril v NHL hranicu 100 gólov.
debata

V súčastnosti je Tomáš Tatar so šiestimi miliónmi dolárov najlepšie platený slovenský hokejista v zámorí. V predošlých dvoch ročníkoch vyhral bodovanie Slovákov v súťaži a v noci na štvrtok dosiahol v Toronte jubilejný stý gól v základnej časti NHL.

Pred takmer siedmimi rokmi mu cenný puk na pamiatku priniesol ostrieľaný veterán Kris Draper, najnovší prírastok do zbierky pamätných artefaktov mu vzal mladík Dylan Larkin, ktorý je len o rok a čosi starší, než bol Tatar v čase svojho prvého gólu.

Nespokojný jubilant

Napriek milému jubileu nebol Tatar po zápase vôbec spokojný. Red Wings nestačili na Maple Leafs 3:6 a utrpeli tak druhú prehru za sebou.

„Bol to zápas veľmi podobný pondelňajšiemu s Tampou. Začali sme síce dobre, ale súper využil naše chybičky. Ťažko sa dostať zo situácie, keď inkasujete v prvej tretine štyrikrát. Potrebujeme streliť v zápase prvý gól, nie vždy doťahovať. Doplatili sme na to, že súper využil presilovky a my nie,“ vravel Tatar pre nhl.com

Stým gólom sa vyrovnal vlani zosnulému Markovi Svatošovi, dva presné zásahy ho teraz delia od Petra Ihnačáka. Najlepším strelcom narodeným na Slovensku je Stan Mikita s 541 gólmi, druhá priečka patrí Mariánovi Hossovi (525), ktorý minimálne aktuálnu sezónu vynecháva zo zdravotných dôvodov.

Dvadsaťšesťročný Tatar patrí v ostatných rokoch k lídrom Detroitu. V lete podpísal lukratívnu štvorročnú zmluvu na 21,2 milióna dolárov. Red Wings sa v minulom ročníku po dlhých 25 sezónach neprebojovali do play off. Teraz tak majú pred sebou jednoznačnú úlohu vrátiť sa do vyraďovacích bojov.

„Mnohí hovoria, že toto mužstvo už nie je také dobré ako v minulosti. Chceme im dokázať, že sa mýlia,“ uviedol Tatar pred štartom sezóny.

Trhal si dres

V doterajších stretnutiach sa mu nedarilo podľa predstáv. V šiestich zápasoch nazbieral dve asistencie a v hodnotení plus/mínus bodov mal jednu mínusku. V Detroite však pevne veria, že ho prvý gól nakopne a opäť bude streleckým lídrom tímu. V predošlých troch ročníkoch ich zaznamenal 29, 21 a 25. Ak sa mu budú vyhýbať zranenia, mohol by prvý raz v kariére prekročiť tridsaťgólovú hranicu.

Tatarova cesta do NHL nebola jednoduchá, no šesťdesiatka draftu z roku 2009 od prvej sezóny v zámorí jednoznačne potvrdzovala veľký talent a napĺňala očakávania skautov a funkcionárov Red Wings. Čuch na góly ukázala aj v spomínanom prvom zápase. Od radosti z premiérového presného zásahu si takmer roztrhal dres.

„Je to niečo úžasné. Bol som v správny čas na správnom mieste. Darren Helm vystrelil na bránku a puk sa mi obtrel o hokejku. Nebol to žiaden výstavný kúsok, ale takéto góly mám najradšej. Ukážkové trefy sú pekné a môžno pri nich viac vynikne moje umenie, ale skôr ma potešia takéto ‚haluze‘. Takmer nikto to nečaká a práve v tom je krása,“ vravel Tatar pre Pravdu po prvom góle.

Do NHL nakukol účastník olympiády v Soči 2014 a strieborný medailista z MS 2012 v Helsinkách hneď vo svojej druhej sezóne v Severnej Amerike.

V tom čase už bol jedným z lídrov farmy v Grand Rapids, s ktorou v roku 2013 získal Calderov pohár pre víťaza AHL, pričom ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča play off. Pevné miesto v zostave Red Wings si vyslúžil už v nasledujúcom ročníku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings #100