Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartánus: Deti som naučil fandiť. Dávajú si pozor na barana

Hokejový majster z Banskej Bystrice je symbolicky prvý, kto v sezóne zdolal rozbehnutú Duklu Trenčín.

16.10.2017 17:20
Marek Bartánus Foto: ,
Útočník Banskej Bystrice Marek Bartánus (v popredí).
debata

V 12. kole Tipsport Ligy uspeli zverenci Vladimíra Országha doma 5:2 a upevnili si druhú priečku. „Bol to veľmi dôležitý zápas. Hrali sme proti prvému mužstvu tabuľky a chceli sme dokázať, že naše posledné výsledky neboli náhodné. Hokej, ktorý sme predviedli, sa už približuje k tomu, čo chceme hrať celú sezónu a s čím chceme žať úspechy,“ tvrdí útočník Marek Bartánus (30).

Všetci už čakali, kedy Trenčín zakopne. Vnímali ste 12-zápasovú víťaznú sériu súpera?

V šatni sme o tom nedebatovali. Vedeli sme, že hrá dobre a je zaslúžene prvý. Aj predošlý vzájomný zápas zvládli Trenčania výborne. Očakávali sme ťažký duel, ale zároveň sme pevne verili, že doma to zvládneme. Uspeli sme vďaka kolektívnemu výkonu a som rád, že máme tri body.

Potvrdila Dukla silu, hoci ste duel zvládli?

Jednoznačne. Som presvedčený, že zápas mal vysokú kvalitu. Za stavu 2:1 pre nás mal súper zopár šancí, pokojne mohol vyrovnať.

Cítite, že forma mužstva rastie?

V Banskej Bystrici prebehla v lete výrazná obmena kádra. Vždy chvíľu trvá, kým všetci pochopia, čo od nich tréner vyžaduje, zvyknú si na to a dostanú sa na jednu vlnu. Ostatné tri zápasy – s Nitrou, Tapparou a Trenčínom – už mali v sebe to, čo potrebujeme.

Klub mal možnosť hrať v Lige majstrov. Čo vám účasť v tejto súťaži dala?

Je to odmena za predošlú sezónu. Banská Bystrica si to ako majster zaslúžila. Je fajn konfrontovať sa s odlišnými štýlmi. Najmä pre mladších chlapcov je to veľká škola. Zároveň vám tieto zápasy ukážu najväčšie rezervy v hre mužstva.

Má štart v LM aj negatíva?

Cestovanie je náročnejšie ako v domácej súťaži, ale viac zaváži finančná stránka. Financovanie nie je doriešené, ako by asi malo byť. Od futbalovej Ligy majstrov máme zatiaľ veľmi ďaleko. Potrebné financie mnohonásobne prekračujú to, čo klub dostane ako štartovné. Kluby, ktoré majú len tak-tak vykryté rozpočty, s tým majú problém. Chýbajúce peniažky sa vždy niekde prejavia. Ak sa to nejako nevyrieši, môže sa stať, že v súťaži ostanú len tímy zo Švédska, Fínska, Švajčiarska a Nemecka.

Bol o zápasy LM v Banskej Bystrici medzi divákmi dostatočný záujem?

Na zápasy chodilo dosť ľudí. Najviac ma prekvapilo, koľko fanúšikov nás prišlo povzbudiť do Salzburgu. Prehrali sme 0:5, nebol to príjemný zápas, ale vďaka ľuďom sme sa cítili ako doma. Dobre, že sme sa, najmä kvôli nim, rozlúčili so súťažou víťazstvom.

Čo ukázala prvá štvrtina Tipsport Ligy? Bude sezóna ešte vyrovnanejšia než naposledy?

Trenčín zvládol prvú štvrtinu najlepšie, ako sa dalo. Preto má na čele náskok a je zaslúžene prvý. Tímy na druhej až piatej priečke, ale aj tie pod nimi, sú vyrovnané. Prehráte jeden či dva zápasy a zvrchu klesnete do stredu tabuľky. Páči sa mi, ako hrá dvadsiatka. Má jedenásť bodov. Dúfam, že to chlapcom vydrží. Čo sa týka Detvy, asi nik nečakal, že budú mať len jeden bod. Vyzerá to smutne, ale možno vyhrá jeden zápas, pomôže jej to a rozbehne sa.

Ako sa vám páči v Banskej Bystrici?

Spolu s manželkou sme si zvykli rýchlo. Máme krásny byt v centre, ľudia sú príjemní, cítime sa tu dobre. Trochu dlhšie si zvykali deti. Dcérka Amy šla do prvej triedy, musela sa trošku zoznámiť s prostredím. Syn Alexei zase zamieril do škôlky, musel tiež nadviazať nové vzťahy a kamarátstva.

Dcérka už fandí Banskej Bystrici alebo ešte stále Košiciam?

(Smiech) Veru, počas prvých zápasov na bystrickom štadióne ešte kričala: ‚HC Košice‘, ale už vie, že treba kričať: ‚Barani‘. Obaja chodia aj do šatne, takže sa naučili, že nesmú stúpiť na logo barana na koberci. Lebo to sa im tiež prihodilo. Malý začína pomaly s hokejom, chodí do prípravky.

Platili ste za nich pokutu?

Keďže sa to stalo len raz, chlapci prižmúrili oči. Keby sa to opakovalo, musel by som určite platiť (smiech).

Čím to je, že útoku Hohmann, Bubela, Bartánus to tak sype?

Som veľmi rád, že sa nám darí. V prvom rade je to o pohybe. Každá naša päťka si vie vytvoriť tlak aj šance. Teraz sa viac darí našej, inokedy nás potiahne zase iná formácia.

V Banskej Bystrici je viacero zámorských legionárov. Zvykli ste si rýchlo?

Teší ma, že som po dlhých rokoch oprášil angličtinu. Je príjemné spestrenie počuť Vlada Országha rozprávať po anglicky. Naši legionári sú prínosom pre mužstvo, to je najdôležitejšie zo všetkého. Nejaké anglické slová som za ostatné roky možno aj zabudol, ale keď počúvate spoluhráčov v šatni, rýchlo sa vám vracajú do pamäti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Marek Bartánus