Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klub v Detve pomohol extrémistovi v kampani

Extrémisti v rámci župnej kampane prenikli aj do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. K škandalóznemu zneužitiu športovej udalosti došlo v nedeľu na začiatku zápasu hokejovej Tipsport Ligy v Detve, keď sa o čestné buly postaral extrémista Marian Kotleba.

09.10.2017 12:58 , aktualizované: 17:42
debata
Marián Kotleba s kapitánmi Jozefom Sládkom... Foto: Peter Jesenský
Marián Kotleba, Jozef Sládok, Ladislav Nagy Marián Kotleba s kapitánmi Jozefom Sládkom (Detva) a Ladislavom Nagyom (Košice) pred zápasom 10. kola Tipsport Ligy.

Vedenie súťaže sa v pondelok za celú záležitosť ospravedlnilo a vníma to ako zlyhanie vedenia klubu v Detve.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a šéf ĽS NS si po vhadzovaní podal ruku s kapitánmi oboch mužstiev – domácim Jozefom Sládkom i Košičanom a slovenským reprezentantom Ladislavom Nagyom.

Róbert Ľupták, šéf nováčika najvyššej súťaže a člen výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), sa za rozhodnutie prizvať k slávnostnému buly Kotlebu ospravedlnil.

„Ospravedlňujeme sa všetkým fanúšikom za neúmyselné spojenie hokeja s politikou. Neuvedomili sme si dôsledky takéhoto konania, ktoré mohlo určitým spôsobom poškodiť pozitívny imidž Tipsport ligy a dôveru fanúšikov,“ uvádza v oficiálnej reakcii, ktorú sprostredkovalo vedenie ligy.

Jej riaditeľ Richard Lintner tvrdí, že Detva porušila interné smernice Pro-Hokeja. „V prvom rade to vnímame ako etické zlyhanie vedenia HC 07 Detva. Oveľa citlivejšie však vnímame túto skutočnosť aj s ohľadom na blížiace sa voľby do orgánov samospráv. Je neprípustné, aby bol slovenský šport a hokej zneužívaný na politické ciele. Politika do športu nepatrí. Vedenie spoločnosti Pro-Hokej bude dôsledne apelovať na vedenie jednotlivých klubov, aby rešpektovali interné smernice spoločnosti Pro-Hokej, keďže spájanie domácej hokejovej súťaže s politikou je v rozpore s nimi,“ tvrdí Lintner.

Konanie detvianskeho klubu odsúdilo aj vedenie SZĽH. „Slovenský zväz ľadového hokeja zastáva názor, že politika do športu nepatrí. Odsudzujeme teda počínanie klubu. Hokej patrí medzi najpopulárnejšie športy na Slovensku. Nie je to však dôvod na to, aby z tejto popularity istí jednotlivci či skupiny ťažili politický kapitál,“ uvádza sa v stanovisku zväzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Marian Kotleba #HC 07 Orin Detva #pro-hokej