Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niki Jaško: Tento rok sme nebezpeční aj v útoku

Otec Ján má v zbierke striebro z MS hráčov do 20 rokov ešte v drese Československa a na juniorskom šampionáte si pred pätnástimi rokmi zahral aj starší brat Tomáš. Niki Jaško (19) pokračuje v rodinnej hokejovej tradícii.

28.09.2017 09:00
Niki Jaško Foto: ,
Niki Jaško.
debata

K výbornému štartu dvadsiatky v Tipsport Lige (8 bodov z 5 zápasov) prispel troma gólmi a dvoma asistenciami, pričom v utorok (výhra 3:2 sn nad L. Mikulášom) bol dvojgólový hrdina zápasu. „Vďaka tomu, že v úvode sezóny vyhrávame, vládne v kabíne veľmi dobrá nálada. A premieta sa aj do tréningov,“ priznáva nádejný útočník, ktorý pôsobil v dvadsiatke už aj v predošlom ročníku.

V lige ste zdolali Nové Zámky i Žilinu. Verili ste si aj na Liptovský Mikuláš?

Veľmi. Po predošlých výsledkoch sme mysleli len na víťazstvo. Do zápasu sme vstúpili dobre a zvládli sme aj druhú tretinu, ktorá nebýva v našom podaní príliš vydarená. Vyhrali sme ju, je to pozitívne aj do ďalších zápasov. Nakoniec sme nezískali tri body, ale sme radi aj za dva.

Čo robí s mužstvom vydarený vstup do sezóny?

Je to pre nás výborná motivácia. Zároveň si však musíme dávať pozor, aby sme sa neuspokojili, ale na sebe naďalej tvrdo pracovali. Celkom sa nám darí v útoku, skôr máme problémy v defenzíve. Robíme veľké chyby a sme často vylučovaní, čo nie je dobré. Ľuďom sa, z toho čo počúvam, náš herný prejav celkom páči, ale obranu musíme zlepšiť. Samozrejme, povzbudí nás, keď vidíme, že sme nazbierali viac bodov ako niektorí naši súperi. Vyzerá to super. Aj individuálne štatistiky dodávajú jednotlivcom i tímu sebavedomie.

V mužstve ste boli aj pred rokom. V čom je medzi oboma tímami najväčší rozdiel?

V efektivite. Obrannú fázu dvadsiatka vždy zvládala – raz o čosi lepšie, inokedy horšie – chalani sa snažili hrať najmä disciplinovane. Vlani sme sa však veľmi trápili v útočnom pásme. Teraz nie. Dokážeme sa udržať na puku, dokonca aj proti súperovi rangu Banskej Bystrice, i keď sme s ňou nakoniec vysoko prehrali. Keď nám vyjde vstup do stretnutia a strelíme gól či dva, na súpera začne doliehať tlak, je pod stresom. V minulej sezóne bolo v mužstve veľa chalanov, ktorí nemali žiadnu skúsenosť z ligy, i keď svoju kvalitu mali. Teraz máme skúsenejší tím.

Napriek tomu vám tréner Ernest Bokroš istotne viac pripomína chyby než mužstvo chváli…

Je to tak, ale nikto z nás s tým nemá problém. Je dôležité poukazovať na chyby, aby sa neopakovali. Veľmi dobre si uvedomujeme, že nás na MS čakajú veľmi silní súperi, musíme byť na nich čo najlepšie pripravení a mať vyladené všetky detaily.

Čím si vysvetľujete, že v Tipsport Lige má dvadsiatka lepšiu bilanciu než v prvej lige (4 zápasy, 4 body)?

Jedným z faktorov je to, že všetky prvoligové zápasy hráme vonku. V extralige sme už dvakrát uspeli doma v Piešťanoch. Cestovanie patrí k hokeju a nemôžeme sa naň vyhovárať, ale doma sa vieme na súboje lepšie psychicky pripraviť. Navyše, netreba zabúdať, že aj prvoligové celky majú svoju kvalitu.

Fanúšikovia vás vnímajú ako pokračovanie osemnástky, ktorá na domácom šampionáte nadchla výkonmi. Neťažia vás vyššie očakávania?

Z minuloročnej osemnástky nie je momentálne v projekte ani jeden hráč. Tí najlepší totiž hrajú v zahraničí, v dobrých ligách. Aj tak máme k dispozícii kvalitné mužstvo. Keďže je veľa chalanov vonku, pre nás z projektu asi ostane v nominácii na MS o čosi menej miest. Musíme sa o ne preto poriadne biť.

Vlani ste sa do nominácie nedostali. Ako ste to prijali?

Tréner Bokroš ma zavolal do záverečnej prípravy v Bratislave, ale do Kanady som už neletel. I tak som to vnímal ako pozitívnu skúsenosť. Na začiatku sezóny som totiž ani nesníval, že by som mohol bojovať o účasť na MS. Iste mi pomohla aj jedna sezóna, ktorú som v minulosti odohral vo fínskej juniorke.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Orange 20 #Niki Jaško