Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detvania sa dočkali. Extraliga je pre nás odmena, tvrdia

Kto má chuť, silnú vôľu, neutíchajúce odhodlanie a prostriedky, môže si splniť aj vysnívanú túžbu. Ako Detva hokejovú.

07.09.2017 19:00
Rastislav Gašpar Foto: ,
Detva sa bude spoliehať aj na útočníka Rastislava Gašpara (v popredí).
debata

Nad čím by sa niekto pred niekoľkými rokmi pousmial, je dnes realita. Detva rozšírila menoslov miest, je osemnásta na slovenskej hokejovej extraligovej mape. Víťaz prvej ligy síce v baráži s dvoma extraligistami (Lipt. Mikuláš, Trenčín) a Skalicou skončil na nepostupovom treťom mieste, ale Trenčínu, niekdajšej chýrnej slovenskej bašte, nepríjemne podkuroval.

A keďže Martin pre finančné problémy nesplnil podmienky na udelenie tipsportligovej licencie, ponuku na miestenku v extralige dostala Detva. Podmienky splnila, a tak v tejto sezóne bude nováčikom v najvyššej slovenskej súťaži.

„Je to odmena i ďalšia motivácia pre všetkých, ktorí pomáhajú detvianskemu hokeju. Aj zo športového hľadiska je to v poriadku, v baráži sme skončili tretí. Do klubu som prišiel pred dvoma rokmi, poznám ambiciózne zámery jeho vedenia. Viem, aká eufória nastala, keď Detva vyhrala prvý raz prvú ligu. A teraz nás čaká extraliga, čo je pre mesto oveľa väčšie lákadlo i očakávanie," vraví tréner Dušan Kapusta. Na rozdiel od mesta extraligovým nováčikom nie je, má skúsenosti z pôsobenia v Spišskej Novej Vsi.

Aké zmeny nastali v tíme víťaza prvej ligy po postupe do extraligy?

„Základ desiatich-jedenástich hráčov ostal. Prišli viacerí hokejisti, niektorí už nazreli do extraligy v iných kluboch. U nás dostanú väčší priestor, skladáme konkurencieschopný káder," približujue Kapusta.

Jeho zverenci odohrali v príprave deväť zápasov. „Hráči ukázali chuť bojovať, na tom môžeme stavať. Aj výsledkovo to bolo solídne, aj keď príprava slúži na zloženie optimálnej zostavy. Aktuálne máme 24-členný káder, v ňom troch brankárov. Súťaž je dlhá, môže sa stať, že k nejakým zmenám a posunom ešte príde," pripomína.

Kto by mal tím potiahnuť?

„V bránke sa spoliehame na Adama Nagya, bývalého reprezentanta do dvadsať rokov, chytal v Trenčíne i Liptovskom Mikuláši. Konkurenciu má v Kanaďanovi Laroseovi a Bielorusovi Verbickom. Kapitánom je odchovanec Jožko Sládok, k najskúsenejším hráčom patrí Laco Ščurko, no naše výkony by mali byť najmä o kolektívnom oduševnení," prízvukuje Kapusta.

Pre nováčika býva spravidla hlavný cieľ záchrana. „Predpokladám, že o titul bude súperiť silná štvorka Banská Bystrica, Nitra, Košice a Zvolen. Ostatné tímy sú približne na rovnakej úrovni. Rozhodne momentálna forma i šťastie. Z vlastnej skúsenosti viem, že šťastie praje pripraveným. Aj my máme svoje plány, taktické zámery a veľkú bojovnosť. Veríme, že nejaké body uhráme, kolegu Mira Chudého a mňa čaká veľká výzva," podotýka tréner Detvy.

„Na splnenie podmienok i na formovanie mužstva sme nemali veľa času, no veríme, že v extralige nebudeme len do počtu," želá si Róbert Ľupták, šéf klubu.

Premiéru na domácom ľade absolvuje nováčik v nedeľu proti Novým Zámkom, v 1. kole ho čaká náročný úvod na ľade Košíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC 07 Detva