Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nebudeme fackovací panák, sľubuje Detva. A láka Barteka

Splnili potrebné podmienky pre udelenie tipsportligovej licencie. Po prvý raz v klubovej histórii sa tak budú porovnávať a bojovať o body s Košicami, Nitrou, Zvolenom či Popradom.

12.08.2017 09:00
HC 07 Orin Detva Foto: ,
Radosť hokejistov HC 07 Detva.
debata

Postúpiť do play off a baviť divákov

Hokejistov Detvy delí už len malý krôčik od definitívneho potvrdenia účasti v najvyššej domácej súťaži. Pro-Hokej vo štvrtok odporučil výkonnému výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja, aby klubu z Podpoľania udelil potrebnú licenciu.

„Rozhodnutie výkonného výboru SZĽH by už mala byť len formalita. Ligu chceme hrať na čo najvyššej úrovni, pokúsime sa vyrovnať ostatným tímom, aby sme neboli len fackovací panák. Cieľom je prebojovať sa do play off a baviť fanúšikov v Detve i na celom Slovensku dobrým hokejom,“ tvrdí Róbert Ľupták, šéf HC 07 Detva.

Generálny manažér a duša detvianskeho hokeja priznáva, že o postupe medzi slovenskú elitu sníval už dlhšie. Hokejisti z Detvy neboli pred štyrmi mesiacmi ďaleko od toho, aby si postup vybojovali sami v play out. Stačilo, aby v poslednom kole baráže vyhrali v Trenčíne. Dukla si však v domácom prostredí kľúčový zápas ustrážila a zvíťazila 4:0 na zápasy.

Detvu posunuli do Tipsport Ligy veľké finančné problémy Martina, ktorému napokon neudelili licenciu ani do prvej ligy.

„Samozrejme, bol by som radšej, keby sa nám to podarilo už v baráži, ale sme tam a budeme sa snažiť reprezentovať klub, výborných fanúšikov i mesto, ktoré nám veľmi pomohlo. Chceme sa v extralige stabilizovať a pripravovať pre hráčov aj fanúšikov rok čo rok lepšie prostredie. Pre mňa je účasť v extralige naozaj veľká vec,“ priznáva Ľupták.

Dať priestor najmä slovenským hráčom

Čo museli v klube urobiť, aby splnili podmienky Pro-Hokeja? „Nebolo toho veľa, išlo skôr o menšie detaily. Vylepšili sme priestory pre píšucich novinárov i televízne štáby a šatne pre súperov. Veľa vecí sme však už predtým mali na požadovanej úrovni. Mnoho ľudí ukazuje posmešne na štadión v Detve, ale keď sa pozriete na niektoré iné – napríklad v Liptovskom Mikuláši či Nových Zámkoch – tak to u nás nie je horšie,“ vysvetľuje detviansky funkcionár.

Účasť v najvyššej slovenskej súťaži pripadla Detve na desiate výročie založenie klubu. Ľupták si pochvaľuje aj fakt, že počas leta sa v meste podarilo spojiť mládež do jedného klubu. Drvivú väčšinu kádra by mali tvoriť slovenskí hokejisti. V mužstve ostane viacero z tých, ktorí hrali za Detvu aj v prvej lige.

„Hráčov si nevyberám podľa mien. Hľadám chlapcov, ktorí chcú hrať hokej. Zatiaľ im neviem vytvoriť také podmienky, ako v iných kluboch, ale už v minulej sezóne sme v baráži boli extraligovým klubom vyrovnaným súperom. V domácich zápasoch sme boli dokonca lepší než oni. V kádri budeme mať len dvoch alebo troch cudzincov. Priestor musia dostávať najmä Slováci. Momentálne je v príprave viac ako 30 hráčov, z ktorých vyberieme päť pätiek na sezónu,“ približuje.

Najväčšou hviezdou mužstva by mohol byť Martin Bartek. Bývalý slovenský reprezentačný útočník a hokejový svetobežník sa v Detve pripravoval po zranení. „Debatujeme spolu a uvidíme, ako to dopadne. Martin je skúsený hráč, typ vodcu. S Jožkom Sládkom by mohol potiahnuť kabínu. Bol by som veľmi rád, keby to vyšlo,“ dodal Ľupták.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #HC 07 Detva