Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zachráni hokej v Martine veľké gesto hráčov?

V uplynulej sezóne dosiahli výborný výsledok. Skvelá partia drží spolu aj mimo ľadu. Momentálne je v nezávideniahodnej situácii.

14.07.2017 18:38
Hokej, hokejka, puk, hokejová bránka, hokejky Foto:
Ilustračné foto
debata

Jedno zo známych klišé znie: šport je odrazom situácie v spoločnosti. Pre Slovensko je toto prirovnanie veľmi trefné. Je len škoda, že sa premieta v negatívnych odtieňoch.

Hokejisti Martina si v lanskej sezóne Tipsport Ligy získali množstvo fanúšikov a vzbudili rešpekt súperov i verejnosti. Nielen v okolí Turca. Hrali sympatický a obetavý hokej. Vďaka pevnej defenzíve a útočnej odvahe vyradili vo štvrťfinále play off jedného z ašpirantov na titul HC Košice 4:2 na zápasy. A hoci v semifinále proti neskoršiemu majstrovi z Banskej Bystrice vyhrali iba jediné stretnutie, i tak štvrtým miestom zanechali dobrý dojem.

Po krásnych zážitkoch a veľkej radosti však prišlo veľmi trpké a kruté vytriezvenie. Typické slovenské…

"Bohužiaľ musím skonštatovať, že MHC Martin nesplnil podmienky, a preto nezíska odporúčanie na získanie tipsportligovej licencie pre sezónu 2017/2018. V zmysle Súťažného poriadku SZĽH sme preto otvorili rokovania s víťazom I. ligy. Ak HC 07 Detva splní všetky podmienky pre vstup do Tipsport Ligy, stane sa desiatym účastníkom súťaže v novej sezóne,“ informoval v pondelok šéf Pro-Hokeja Richard Lintner.

Hráči Martina zostali v šoku a dostali sa do bludného kruhu. Zo dňa na deň sa dozvedeli, že nemajú kde hrať. Aby toho nebolo málo, nemajú zaplatené výplaty prevažne za mesiace január až apríl (niektorí aj za november a december) a tiež odmeny za postup do semifinále play off. Celková dlžná suma sa vyšplhala na 185-tisíc eur.

Vo štvrtok hráči a členovia realizačného tím zvolali tlačovú konferenciu. Predostreli na nej plán, ako v Martine udržať najvyššiu súťaž. Ukázali, že im osud klubu nie je ľahostajný aj napriek tomu, že si siahnu do vlastných vreciek.

"Hráči a realizačný tím sa vzhľadom na udržanie MHC Martin v najvyššej súťaži vzdávajú 40 percent odmien, ktoré im prináležia za predchádzajúcu sezónu. Je to podmienené prerozdelením dotácie z mesta vo výške 100-tisíc eur, ktorá bola schválená na sezónu 2016/2017. Ak vzhľadom na nútenú správu mesta nebola dosiaľ vyplatená, bude záležať na poslancoch mesta, ktorí túto účelovú investíciu musia 28. augusta na zastupiteľstve schváliť. Dúfame, že poslanci pochopia situáciu tridsiatich rodín, tento návrh schvália a po takej úspešnej sezóne, ktorá prilákala na štadióny tisíce ľudí, návrh podporia,“ prečítal spoločné vyhlásenie hráčov krídelník Branislav Rapáč.

V praxi to znamená, že sa vzdajú 75-tisíc a žiadajú vyplatiť 110-tisíc eur. Táto diera v 800-tisícovom rozpočte pre lanskú sezónu vznikla podľa člena dozornej rady MHC Martin Zdenka Kozáka kvôli nevyplateniu dotácie od mesta a finančným problémom jedného zo sponzorov.

„V MHC sú problémy už dlhodobo. To, čo sa deje v martinskom hokeji od začiatku mája až dodnes, nerobí mestu dobrú vizitku. Na najbližšom zastupiteľstve spoločne s poslancom Martinom Hudecom predložíme záväzné uznesenie. Podmienkou bude, že ak mesto vyjde z nútenej správy v čo najkratšom čase, vyplatí dotáciu na klub MHC. Tou sa uhradia nedoplatky voči hráčom. Ide nielen o áčko, ale aj o pokračovanie mládežníckého hokeja. Ak padne MHC, automaticky zostupujú do najnižších súťaží aj juniori a dorastenci,“ vysvetlil Kozák. Podľa neho má klub aj ďalšie podlžnosti v celkovej hodnote 650-tisíc eur.

Či sa v Martine na jeseň vhodí tipsportligové alebo prvoligové buly, bude zrejmé pravdepodobne až v auguste. Otázne je zloženie kádra – viacerí hráči si medzičasom našli nové kluby – i finančná kondícia klubu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MHC Martin