Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bystričania vrátili Nitranom požičané. Ručkay: Musíme sa poučiť z tretej tretiny

Play off hokejovej Tipsport ligy má za sebou tretie dejstvo finálovej série. Po prvej bitke na území HK Nitra sa vďaka gólu Brocka Higgsa 21 sekúnd pred treťou sirénou tešili z výhry 3:2 hostia z Banskej Bystrice, ktorí sa tak zároveň ujali vedenia 2:1 na zápasy.

20.04.2017 11:38
Judd Blackwater, Tomáš Zigo, Vladimír Mihálik Foto: ,
Judda Blackwatera z Nitry sa snažia zastaviť Banskobystričania Tomáš Zigo a Vladimír Mihálik.
debata

Banská Bystrica vstupovala do tretieho dejstva s mankom jedného gólu. S tým hrali barani až do záverečnej päťminútovky, kým sa k puku nedostal Pavol Skalický a spoza bránky neprekvapil brankára Erica Hartzella – 2:2.

„Videl som, že si tam nabieha Tomáš Zigo a snažil som sa tam nahodiť puk. Napokon som trafil do skulinky medzi brankárovým betónom a žŕdkou. Prešlo to tam a som rád. Bol to náročný zápas, hralo sa hore-dole. Bol to zároveň duel o jednom góle a tí úspešnejší sme boli my,“ povedal po stretnutí 21-ročný útočník, ktorý prišiel Bystričanom vypomôcť zo Slovana. Skalický si musel v treťom zápase zvykať na nových spoluhráčov v útoku, keďže ho tréner Vladimír Országh presunul do tretej lajny.

Napokon sa ukázalo, že to bol múdry ťah. „Tréner chcel našu hru oživiť, som rád, že mi to tam padlo, ale dôležité je víťazstvo. Sme radi, že sme prvý zápas v Nitre zvládli a vzali si požičané z predošlého stretnutia späť. Teraz chceme ukoristiť na ľade súpera aj druhý triumf,“ dodal rodák z Gelnice.

Baranom sa oplatilo hrať až do konca. Prekvapivý obrat, akí predviedli Nitrania v druhom zápase v Banskej Bystrici, sa im na domácom ľade vrátil aj s úrokmi. „Je to play off. Hrá sa do poslednej sekundy a dnes nám to vyšlo. Snažíme sa to hrať do bránky. Keď nám to nešlo, snažili sme sa puky nastreľovať na brankára. Tretiu tretinu sme mali viacej šancí, gól visel vo vzduchu. Sme radi, že nám to tam nakoniec padlo. Góly možno neboli najkrajšie, no aj také sa rátajú,“ komentoval zápas skúsený Michal Handzuš. Štyridsaťročný veterán však vie, že aj keď jeho tím vedie v sérii 2:1, ešte nič nie je rozhodnuté.

„Každý zápas je dôležitý, či sa hrá vonku alebo doma, a najmä vo finále play off. Hrajú spolu dve vyrovnané mužstvá, takže rozhodujú úplné detaily a maličkosti. Vedeli sme to od začiatku a potvrdzuje sa to,“ uzavrel majster sveta z roku 2002.

Nálada na druhej strane barikády nebola príliš veselá. „Taký je hokej. Inkasovali sme gól 21 sekúnd pred koncom zápasu a už sa nám to nepodarilo vyrovnať. Nič sa však nedeje. Séria je stále otvorená. Tak, ako sme otočili druhý zápas v Bystrici, tak teraz Bystričania otočili duel u nás. Hrá sa parádny hokej, rozhodujú maličkosti a chyby a dnes sa to len potvrdilo,“ zhodol sa so slovami Michala Handzuša najproduktívnejší Nitran Marek Slovák.

Nechýbalo veľa a všetko mohlo byť inak. Dvadsaťosemročný center totiž mohol v oslabení za stavu 2:1 pre domácich zvýšiť na dvojgólový rozdiel. To by však musel premeniť svoj samostatný nájazd na Jasona Bacashihuu. „Takéto šance musím premieňať, v zápase sa k nim hráč často nedostane. Brankár ma perfektne vychytal. Keby to bolo 3:1, dýchalo by sa nám ľahšie. Spravili sme viac chýb, a preto sme prehrali. Teraz však spravíme všetko pre to, aby sme v ďalšom zápase vyhrali," dušoval sa Slovák.

Smutným hrdinom tretieho vzájomného merania síl Banskej Bystrice a Nitry bol domáci útočník Henrich Ručkay. Ten sa do zostavy vrátil po krátkom zranení najlepším možným spôsobom, keď bol autorom oboch gólov. „Po 10-dňovej pauze sa mi nehralo ideálne. Škoda, že sme nevyhrali. Prehrali sme si to sami. Do tretej tretiny sme vstupovali s gólom v náš prospech, no inkasovali sme dvakrát. Mali sme tam nejaké šance a pokojne to mohlo byť 3:1. Ak by sme ich premenili, tak by sme určite vyhrali. Treba to však hodiť za hlavu, do ďalšieho súboja nastúpime od začiatku naplno,“ sľúbil rodák z Piešťan. Ručkay si veľmi dobre uvedomuje, že pred ďalším zápolením treba niečo spraviť. „Musíme niečo zlepšiť, najmä sa poučiť z tretej tretiny. Pôjdeme do toho s odhodlaním vyrovnať stav série.“

Finálová séria pokračuje vo štvrtok štvrtým súbojom na nitrianskom štadióne so začiatkom o 18.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HC 05 Banská Bystrica