Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lintner: Najdôležitejší je odkaz, že výtržníkov už nepustíme na štadión

Rozhodnutie vypratať sektor hostí bolo absolútne správne a jediné riešenie situácie, ktorá vznikla. Tvrdí to šéf hokejovej Tipsport Ligy Richard Lintner (39) o dianí na žilinskom zimnom štadióne počas sobotňajšieho stretnutia play off s Nitrou, kde v hľadisku horela dymovnica a duneli delobuchy.

11.04.2017 06:00
Richard Lintner Foto: ,
Sklamaný Richard Lintner.
debata

„Mrzí ma, že takáto vec ubližuje imidžu ligy a plošne všetkým klubom. Pritom bezpečnostná situácia na štadiónoch sa za ostatné obdobie výrazne zlepšila,“ hovorí Lintner.

Aká je vaša reakcia na to, čo sa v sobotu udialo v Žiline?
Už priniesť pyrotechniku na štadión je zakázané. Fanúšikovia podliehajú pri vstupe na štadión kontrolám, ale vynaliezavosť niektorých individuí je obrovská, takže sa im v sobotu podarilo priniesť svetlice a delobuchy na štadión. Je to vážny problém, reakcia však bola veľmi promptná. Prostredníctvom kamerového systému, ktorý na zimnom štadióne v Žiline len nedávno nainštalovali, boli previnilci identifikovaní a ešte na štadióne ich zaistila polícia.

Ako v budúcnosti podobným výtržnostiam s pyrotechnikou predísť?
Najdôležitejší je odkaz, že systém funguje a previnilca identifikuje veľmi ľahko. Ľuďom, ktorí by sa o čosi podobné chceli v budúcnosti pokúsiť, musia vedieť, že im to neprejde. Je totiž isté, že postih ich neminie. Samozrejme, vždy sa dá urobiť krok navyše v rámci osobných prehliadok. Tie zrejme budú musieť byť ešte dôkladnejšie ako dosiaľ.

Pred začiatkom finálovej série absolvujete so zástupcami oboch klubov stretnutie ohľadom bezpečnosti. O čom bude?
Toto stretnutie nie je reakciou na to, čo sa udialo. Veľké zasadnutie bezpečnostných manažérov sme mali pred play off aj počas sezóny. Je to bežný a nevyhnutný proces. Potvrdzuje našu snahu zvyšovať bezpečnosť na štadiónoch. V tomto smere sme urobili významný pokrok.

Aké postihy čakajú previnilcov?
Trestnoprávnu zodpovednosť rieši polícia. Kroky a oopatrenia však robia kluby. Problémové osoby vedia umiestniť na čiernu listinu a v rámci kontrol ich nevpustia na štadión. V Nitre takéto nariadenia striktne dodržiavajú a nejde o prvý prípad, keď bude mať niekto zakázaný vstup na zimák.

Čo čaká organizátora zápasu – žilinský klub?
Touto témou sa bude zaoberať disciplinárna komisia SZĽH a tak isto aj Pro-Hokej ako riadiaci orgán Tipsport ligy.

Žilina mala počas sezóny dvakrát problémy so správaním sa divákov v hľadisku. Nemal mať klub v play off opäť uzavretý štadión?
Disciplinárna komisia SZĽH zrušila podmienku, preklasifikovala ju na uzavretie štadióna. Klub sa však odvolal a odvolacia komisia uznala odkladný účinok. Osobne som s týmto rozhodnutím súhlasil a aj som ho odporúčal. Nešlo totiž o žiaden z nebezpečných predmetov, za ktoré sú považované sklenené fľaše, poháre, kamene či kovové predmety. Nápoje v plastových pohároch sú v hľadisku povolené, preto nemôžu byť vnímané ako nebezpečné predmety. To je dôvod, prečo nemusela Žilina hneď v nasledujúcom zápase nastúpiť bez divákov.

Aký je váš postoj k zápasom bez divákov?
Musíme rešpektovať disciplinárny poriadok a predpisy, preto sa k tomu nechcem príliš vyjadrovať. Fakt však je, že sa snažíme nájsť riešenia, aby sme problémy, aké sa vyskytli v Žiline, vyriešili. Myslíme si, že existujú efektívnejšie nástroje – napríklad zakázať konzumáciu nápojov aj v plastových pohároch v hľadisku. Považujem to za lepšie riešenie ako nepustiť divákov na štadión.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner