Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Fanúšika s pyrotechnikou odhalili. Na hokej do Nitry sa už nedostane

Aj po semifinále zostáva obhajca z Nitry jediným tímom hokejovej Tipsport ligy, ktorý v play off ešte neokúsil trpkosť prehry.

09.04.2017 19:36
Žilina, Nitra, výtržnosti Foto: ,
Výtržnosti v sektore hostí počas zápasu Žilina - Nitra.
debata

Hokejisti spod Zobora v rekordne krátkom čase ukončili štvrťfinálovú sériu proti Popradu a rovnaký kúsok s výsledkom 4:0 na zápasy zopakovali aj proti Žiline. Sobotňajší štvrtý duel pod Dubňom rozhodli hostia v druhej tretine, ktorú vyhrali 3:0 a otočili z 1:2 na 4:2. Tretia tretina už bola „rozkúskovaná“ a jej súčasťou bola aj vyše polhodinová prestávka, keď poriadkové sily vyprázdňovali fanúšikovský sektor hostí, kde sa narábalo s nebezpečnou pyrotechnikou.

Po návrate na ľad už „vychladnutí“ Žilinčania nevyvinuli dostatočný tlak, ktorý by viedol k vyrovnaniu a Nitrania si postup do finále ustrážili.

Zostrih zápasu Žilina – Nitra (výtržnosti v čase 2.15)

„V druhej tretine to bol parádny zápas play off, rozprúdilo sa to. Jazdilo sa hore-dolu, dali sme góly. Ustáli sme enormné množstvo oslabení. Nečakali sme, že postúpime na štyri zápasy, lebo Žilina má kvalitný káder. Neobišli ich však zdravotné problémy, ktoré sa nám, našťastie, vyhli,“ zhodnotil štvrtý duel na žilinskom ľade tréner Nitry Andrej Kmeč. Na margo poslednej tretiny krátko povedal: „Tam už nie je čo hodnotiť, bolo to rozkúskované.“

Jeho náprotivok Milan Jančuška v sú­vislosti s celou semifinálovou sériou skonštatoval: „Chýbali nám zranení hráči a ich skúsenosti. Ak by sme boli kompletní, viem si predstaviť viac zápasov v tejto sérii. V každom zápase sme mali dobré úseky, ale opakujem, zranenia boli pre nás veľmi kruté. Ešte aj presilovky sme museli riešiť improvizáciou. Kožu sme však nepredali lacno.“

Keď sa v záverečnej časti Žilinčania snažili ešte s výsledkom niečo urobiť, v rozlete ich zastavili nepokoje v hľadisku. V 45. min Václav Stupka síce v presilovke znížil na 3:4, ale v 51. min sa hra prerušila, keďže v sektore hostí sa objavila pyrotechnika a delobuchy. Rozhodcovia nariadili vyprázdnenie tejto časti hľadiska, čo sa za asistencie ťažkoodencov dialo dlhé minúty, kým boli hráči v šatni. 

„Myslím si, že celá akcia bola adekvátna a rýchla. Súhlasím s tým, že sme konali správne, keď sme vypratali sektor hostí. Mrzí ma však, že museli odísť aj ľudia z Nitry, ktorí sem prišli fandiť. Kúpili si lístky, mali tu deti a museli štadión opustiť,“ povedal športový riaditeľ žilinského klubu Imre Valášek.

zväčšiť Pyrotechnika v hľadisku počas zápasu Žilina -... Foto: SITA, Milo Fabian
Žilina, Nitra, pyrotechnika Pyrotechnika v hľadisku počas zápasu Žilina - Nitra.

Na margo správania sa fanúšikov, ktorí si priniesli do hľadiska zakázanú pyrotechniku, podotkol: „Spoločnosť by sa mala týmto zaoberať a vychovávať slušných ľudí. Ak to bude takto pokračovať, nebude to dobré. Čo sa týka toho, čo mali títo fanúšikovia pri sebe, keď to chcú doniesť, donesú to. Máme kamerový systém v hľadisku, ľudia vedia, že budú niesť následky a aj tak to spravia. Presahuje to rámec normálneho zmýšľania, ktoré všetci máme.“

Prezident HK Nitra Miroslav Kováčik v nedeľu popoludní poskytol stanovisko klubu spod Zobora k sobotňajšiemu incidentu v Žiline. „HK Nitra ostro odsudzuje všetky nešportové prejavy v hľadisku, ktoré sa vyskytli vo včerajšom zápase. Zároveň sme však hrdí a pyšní na náš fanklub a našich priaznivcov, ktorí sú najlepší na celom Slovensku. Aj na včerajšom zápase v Žiline ich bolo prítomných približne 500. Veľmi nás mrzí, že jeden človek hodením svetlice a dvoch delobuchov pokazil dojem a celý športový zážitok zvyšným 500 ľuďom. Vinník bol aj vďaka našim fanúšikom odhalený a prevezený na policajnú stanicu. Je to človek, ktorý na hokej chodí zriedkavo. Na zápas do Nitry sa však už nedostane – HK Nitra mu udelil doživotný zákaz vstupu na štadión. O takýchto pseudofanúšikov nestojíme. Pokiaľ sa ukáže, že mal komplicov, budú postihnutí rovnako,“ uvádza sa v stanovisku Miroslava Kováčika. 

„Celej situácie je nám úprimne ľúto, hlavne kvôli drvivej väčšine slušných ľudí, ktorí merali cestu do Žiliny a museli opustiť svoje miesta napriek tomu, že vinník bol hneď odhalený. Sme toho názoru, že v dnešnej dobe kamerových systémov, pokiaľ je to len trocha možné, by mal byť vyvedený a potrestaný konkrétny vinník a zvyšných 99 percent slušných ľudí by nemalo trpieť. Na opačnej strane pri podobnom incidente v sektore domácich fanúšikov (minimálne 5 svetlíc a dymovnica) nasledoval len presun ľudí na iné miesto. Zároveň dôrazne protestujeme proti hádzaniu celého fanklubu do jedného vreca s niekoľkými nespratníkmi a prosíme médiá o objektívne posúdenie daného incidentu. Najmä televízny komentátor RTVS pán Ján Hudok dookola opakoval nepravdivé klišé o tom, že takéto správanie je na našich štadiónoch bežné, s čím jednoznačne nesúhlasíme. My navštevujeme všetky domáce aj vonkajšie stretnutia a myslíme si, že kultúrnosť prostredia na štadiónoch sa oproti minulosti výrazne zlepšila. Takéto zavádzajúce vyjadrenia odrádzajú nových potencionálnych fanúšikov od návštev všetkých štadiónov. Každý mohol na vlastné oči vidieť množstvo žien, starších aj mladších a veľa slušných hokejových fanúšikov v nitrianskych dresoch, čo hokejom žijú a povzbudzujú slušne. Urobíme všetko preto, aby sa na zápasoch cítili bezpečne a mali radosť zo športových zážitkov. Budeme nekompromisní voči  prípadným výtržníkom a urobíme všetko preto, aby sme ich dostali zo štadiónov preč. Napriek tejto nepríjemnej udalosti ďakujeme všetkým naším fanúšikom za disciplinovaný odchod z tribúny, za podporu a veríme, že nám zostanete verní aj naďalej,“ informuje klub z Nitry v písomnom stanovisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #chuligáni #HK Nitra #MsHK DOXXbet Žilina