Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Favorita môže zastaviť jeho hrdina spred dvoch rokov

Najväčší favorit na titul vs. najpríjemnejšie prekvapenie play off. Semifinálová séria medzi hokejistami Banskej Bystrice a Martina by podľa papiera mala mať jednoznačný priebeh.

01.04.2017 08:00
Mathieu Corbeil Foto: ,
Mathieu Corbeil.
debata

Víťaz základnej časti bol v doterajšom priebehu sezóny lepší vo všetkých dôležitých ukazovateľoch: v presilových hrách, oslabeniach, úspešnosti streľby i počte strelených či inkasovaných gólov. Navyše má v kádri – značne širšom než súper – viacero výrazných osobností. Po parádnej jazde Martinčanov vo štvrťfinále, kde prekvapujúco vyradili Košice, sa však favorit musí mať riadne na pozore.

Faktor Corbeil

Zverenci Pavla Paukovčeka ukázali v prvom kole vyraďovacích bojov obrovské odhodlanie, silný tímový duch a popri tom i potrebnú kvalitu. Ich najlepším hráčom bol brankár Mathieu Corbeil, s ktorým si Košičania nevedeli dať rady. V šiestich stretnutiach dosiahol vynikajúcu 96,21 %-nú úspešnosť zásahov a dvakrát si udržal čisté konto.

„Proti Košiciam sme dokázali, že ak bojujeme ako tím, môžeme zdolať kohokoľvek. Potrebujeme pokračovať v poctivej obrane a nepúšťať súpera do prečíslení. V bránke máme vynikajúceho Corbeila, ktorý nám veľmi pomáha. Samozrejme, nečakáme, že sa môže opakovať situácia zo štvrťfinále – keď sme doma dostali v troch zápasoch jediný gól. Urobíme však maximum preto, aby sme boli znova úspešní. V play off je to najmä o brankárovi a tímovom výkone. Každý z nás na ľade odovzdá maximum a bojujeme jeden za druhého,“ tvrdí útočník Martina Róbert Varga.

Corbeil začínal na Slovensku pred dvoma rokmi práve v Banskej Bystrici, kde strávil aj uplynulý ročník. Bývalí spoluhráči i fanúšikovia tímu si ho veľmi dobre pamätajú.

„Mathieu je dobrý brankár. Vysoký a pohyblivý. Bude to proti nemu ťažké, ale popasujeme sa s tým. Všetci si spomíname, ako nám pred dvoma rokmi výborne zachytal v semifinále s Nitrou. Pôvodne bol tretí brankár, no nakoniec bol jedným z hrdinov série. Poznáme ho, ale to na taktike nič nemení. Treba sa tlačiť do bránky, veľa strieľať a niečo tam určite padne,“ vraví útočník Banskej Bystrice Tomáš Zigo.

Center, ktorý okrem Banskej Bystrice pôsobil počas sezóny aj v Slovane v KHL, tvrdí, že ho postup Martina do semifinále až tak neprekvapil.

„Liga je vyrovnaná a v play off sa môže stať hocičo. Martin hral s Košicami dobre a postúpil ďalej. Po základnej časti mohol byť aj vyššie, no postretlo ho viacero problémov na čele so žltačkou. Mali sme dosť času na oddych aj prípravu na súpera. Verím, že v sobotu a nedeľu podáme dobré výkony a zvládneme to,“ naznačuje Zigo.

Kvalita aj kvantita

Ak sa chcú Martinčania postarať v play off aj o druhé veľké prekvapenie, minimálne raz musia uspieť na ľade súpera. „Ideálne by bolo vyhrať jeden zápas už teraz cez víkend. V ďalšom priebehu série to bude len a len náročnejšie. Uvidíme, ako to pôjde,“ myslí si Varga.

Potvrdzuje, že v kabíne vládne perfektná atmosféra. Všetci si však zároveň uvedomujú, že do súbojov v Banskej Bystrici musia vstúpiť stopercentne koncentrovaní.

„Súper má dobre stavaných hráčov, ktorí sa tlačia do bránky. V sérii s Novými Zámkami potvrdil veľmi dobrú formu. Pripravili sme si niečo, čo by na neho mohlo platiť. Bude na chlapcoch, aby to na ľade dodržali a najmä fyzicky vydržali, lebo s Košicami odohrali veľmi náročnú sériu. Kľúčové bude zvládnuť súboje jeden na jedného v obrannom pásme,“ prezrádza Paukovček.

Zatiaľ čo on sa v kľúčových momentoch spoliehal na hru na tri päťky, Banská Bystrica má silu rovnomernejšie rozloženú do štyroch formácií. K dispozícii má aj dostatok veľmi kvalitných náhradníkov.

„Oni majú pomaly šesť pätoriek. Bude to veľmi náročné, ale rozhodne sa nevzdávame,“ dodáva Paukovček. „Súhlasím, že máme vysokú kvalitu v útoku aj v obrane a zároveň je nás dosť. Vždy, keď má niekto zdravotné problémy či chorobu, má ho kto zastúpiť. Je to naša výhoda,“ reaguje Zigo a pridá aj silné stránky Martinčanov: „Dobre bránia, sú bojovní a hrajú srdcom. V tom sa im musíme vyrovnať a pridať ešte viac hokejového umenia. Pomýšľame na najvyššie ciele, takže semifinálovú stopku si nepripúšťame.“

B. Bystrica – Martin
V základnej časti: 2:0 (v), 6:2 (d), 3:0 (v), 4:2 (d), 1:4 (v), 4:0 (d).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mathieu Corbeil