Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Favorita môže zastaviť jeho hrdina spred dvoch rokov

Najväčší favorit na titul vs. najpríjemnejšie prekvapenie play off. Semifinálová séria medzi hokejistami Banskej Bystrice a Martina by podľa papiera mala mať jednoznačný priebeh.

01.04.2017 08:00
Mathieu Corbeil Foto: ,
Mathieu Corbeil.
debata

Víťaz základnej časti bol v doterajšom priebehu sezóny lepší vo všetkých dôležitých ukazovateľoch: v presilových hrách, oslabeniach, úspešnosti streľby i počte strelených či inkasovaných gólov. Navyše má v kádri – značne širšom než súper – viacero výrazných osobností. Po parádnej jazde Martinčanov vo štvrťfinále, kde prekvapujúco vyradili Košice, sa však favorit musí mať riadne na pozore.

Faktor Corbeil

Zverenci Pavla Paukovčeka ukázali v prvom kole vyraďovacích bojov obrovské odhodlanie, silný tímový duch a popri tom i potrebnú kvalitu. Ich najlepším hráčom bol brankár Mathieu Corbeil, s ktorým si Košičania nevedeli dať rady. V šiestich stretnutiach dosiahol vynikajúcu 96,21 %-nú úspešnosť zásahov a dvakrát si udržal čisté konto.

„Proti Košiciam sme dokázali, že ak bojujeme ako tím, môžeme zdolať kohokoľvek. Potrebujeme pokračovať v poctivej obrane a nepúšťať súpera do prečíslení. V bránke máme vynikajúceho Corbeila, ktorý nám veľmi pomáha. Samozrejme, nečakáme, že sa môže opakovať situácia zo štvrťfinále – keď sme doma dostali v troch zápasoch jediný gól. Urobíme však maximum preto, aby sme boli znova úspešní. V play off je to najmä o brankárovi a tímovom výkone. Každý z nás na ľade odovzdá maximum a bojujeme jeden za druhého,“ tvrdí útočník Martina Róbert Varga.

Corbeil začínal na Slovensku pred dvoma rokmi práve v Banskej Bystrici, kde strávil aj uplynulý ročník. Bývalí spoluhráči i fanúšikovia tímu si ho veľmi dobre pamätajú.

„Mathieu je dobrý brankár. Vysoký a pohyblivý. Bude to proti nemu ťažké, ale popasujeme sa s tým. Všetci si spomíname, ako nám pred dvoma rokmi výborne zachytal v semifinále s Nitrou. Pôvodne bol tretí brankár, no nakoniec bol jedným z hrdinov série. Poznáme ho, ale to na taktike nič nemení. Treba sa tlačiť do bránky, veľa strieľať a niečo tam určite padne,“ vraví útočník Banskej Bystrice Tomáš Zigo.

Center, ktorý okrem Banskej Bystrice pôsobil počas sezóny aj v Slovane v KHL, tvrdí, že ho postup Martina do semifinále až tak neprekvapil.

„Liga je vyrovnaná a v play off sa môže stať hocičo. Martin hral s Košicami dobre a postúpil ďalej. Po základnej časti mohol byť aj vyššie, no postretlo ho viacero problémov na čele so žltačkou. Mali sme dosť času na oddych aj prípravu na súpera. Verím, že v sobotu a nedeľu podáme dobré výkony a zvládneme to,“ naznačuje Zigo.

Kvalita aj kvantita

Ak sa chcú Martinčania postarať v play off aj o druhé veľké prekvapenie, minimálne raz musia uspieť na ľade súpera. „Ideálne by bolo vyhrať jeden zápas už teraz cez víkend. V ďalšom priebehu série to bude len a len náročnejšie. Uvidíme, ako to pôjde,“ myslí si Varga.

Potvrdzuje, že v kabíne vládne perfektná atmosféra. Všetci si však zároveň uvedomujú, že do súbojov v Banskej Bystrici musia vstúpiť stopercentne koncentrovaní.

„Súper má dobre stavaných hráčov, ktorí sa tlačia do bránky. V sérii s Novými Zámkami potvrdil veľmi dobrú formu. Pripravili sme si niečo, čo by na neho mohlo platiť. Bude na chlapcoch, aby to na ľade dodržali a najmä fyzicky vydržali, lebo s Košicami odohrali veľmi náročnú sériu. Kľúčové bude zvládnuť súboje jeden na jedného v obrannom pásme,“ prezrádza Paukovček.

Zatiaľ čo on sa v kľúčových momentoch spoliehal na hru na tri päťky, Banská Bystrica má silu rovnomernejšie rozloženú do štyroch formácií. K dispozícii má aj dostatok veľmi kvalitných náhradníkov.

„Oni majú pomaly šesť pätoriek. Bude to veľmi náročné, ale rozhodne sa nevzdávame,“ dodáva Paukovček. „Súhlasím, že máme vysokú kvalitu v útoku aj v obrane a zároveň je nás dosť. Vždy, keď má niekto zdravotné problémy či chorobu, má ho kto zastúpiť. Je to naša výhoda,“ reaguje Zigo a pridá aj silné stránky Martinčanov: „Dobre bránia, sú bojovní a hrajú srdcom. V tom sa im musíme vyrovnať a pridať ešte viac hokejového umenia. Pomýšľame na najvyššie ciele, takže semifinálovú stopku si nepripúšťame.“

B. Bystrica – Martin
V základnej časti: 2:0 (v), 6:2 (d), 3:0 (v), 4:2 (d), 1:4 (v), 4:0 (d).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mathieu Corbeil