Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmena trénerov nepomohla. Košice vybuchli v koncovke a vypadli

Vlani prerušili úžasnú sériu ôsmich finálových účastí v rade. Sklamanie z vtedajšieho vyradenia v semifinále sa však nedá ani len porovnať s tým, ktoré prežívajú teraz.

28.03.2017 19:00
Radek Deyl Foto: ,
Zľava: Obrancovia Ivan Jankovič a Radek Deyl z HC Košice a útočník Sergei Korostin z MHC Martin.
debata (2)

Hokejisti Košíc budú po 16 rokoch – a v histórii len tretíkrát – chýbať medzi najlepšou štvorkou. Vo štvrťfinále Tipsport Ligy nestačili z pozície jednoznačného favorita na odhodlaných Martinčanov. Rozhodujúci pondelňajší zápas na ľade súpera prehrali 0:1 a celú sériu 2:4 na zápasy.

„Cestou domov z Martina zavládol v autobuse veľký smútok a úplné ticho. Náš problém tkvel v tom, že sme nestrieľali góly. Obzvlášť vonku. Najväčšia prekážka bol brankár Corbeil, ktorému celá séria vyšla neuveriteľne. Položil základný kameň úspechu. Všetci hráči súpera však zahrali dobre,“ len ťažko hľadá slová jeden z lídrov košického mužstva Marek Bartánus.

Azda kľúčovú úlohu vo vývoji série zohral jej druhý zápas. Košičania po úvodnom presvedčivom víťazstve 4:0 viedli na druhý deň po I. tretine 1:0, no v druhej dvakrát inkasovali a nakoniec prehrali. Súpera tak pustili do „brejku“, a ten už zverenci Pavla Paukovčeka z rúk nepustili. Košičania boli na ľade Martina až šokujúco nemohúci. V troch súbojoch v Turci strelili dokopy jediný gól (!) a všetky prehrali.

„Mužstvo, aké sme mali, musí strieľať vonku oveľa viac gólov. S jedným z troch zápasov môžete len ťažko uspieť. Stále sme si opakovali, že musíme chodiť do bránky. No nestačilo to. Buď sme bránku minuli, strely neboli dostatočne nepríjemné alebo si s nimi poradil výborný Corbeil. Chcenie nám nemôže uprieť nikto, bez gólov to však nejde,“ dodáva Bartánus.

Partia okolo kapitána Ladislava Nagya mala v pondelok v závere zápasu ideálnu možnosť na vyrovnanie. Dvojminútovú presilovku, ktorá začala hrou štyroch proti trom a skončila sa snahou šiestich proti trom, však trestuhodne nevyužili.

„Celý zápas bol v rytme presiloviek a oslabení. V závere nám tak chýbali sily, keďže tí istí hráči nastupovali pri oboch štandardných situáciách. Sériu sme si však neprehrali v poslednej presilovke. Zlomový bol druhý zápas doma. Keby sme ho zvládli, bola by celá séria o niečom inom. Teraz už môžem len pogratulovať Martinu a za nás všetkých povedať, že nás to veľmi mrzí,“ vraví účastník minuloročných MS, ktorý by sa mal do prípravy zapojiť aj teraz.

Kapitán Nagy sa v emóciách krátko po stretnutí sťažoval na množstvo vylúčení a kvalitu rozhodcov. „To, čo predvádzali rozhodcovia, bola čistá komédia. Totálna hanba,“ cituje ho hokej.sk. „Niekedy je lepšie po zápasoch nehovoriť. Často prežívate obrovské emócie. Laco hrá hokej srdcom a povedal, čo mu prvé napadlo. Výkony rozhodcov komentovať nechcem. V sérii na štyri víťazstvá to nikdy nemôže byť len o nich. Vždy je to najmä o góloch a tie sme nestrieľali,“ vysvetľuje Bartánus.

Počas základnej časti bojovali Košičania dlho o prvé miesto. V závere im však akoby došla para. Istotne aj zásluhou preťaženia kľúčových hráčov po viacerých zdravotných problémoch v kádri. Vedenie klubu sa tri kolá pred koncom odhodlalo odvolať skúseného Rostislava Čadu a nahradilo ho dvojicou Miroslav Marcinko, Anton Bartánus. Zmena na lavičke mužstvá, najmä ak majú potrebnú kvalitu, často nakopne. V tomto prípade však pozitívnu zmenu nepriniesol.

„Nie som kompetentný hovoriť o tom, kedy je správny čas na výmenu trénerov. Zažil som ich už veľmi veľa a viem, že mužstvo musí v takej chvíli – keď si to odskákal tréner – ukázať, že na to má. To sa nám však vôbec nepodarilo,“ dodáva Marek Bartánus.

Vedenie klubu na čele s prezidentom Jurajom Mondíkom a generálnym manažérom Jurajom Bakošom nečakané vypadnutie bližšie rozoberať nechcelo. Na otázky reagovalo len oficiálnym stanoviskom, v ktorom neprejavilo príliš sebareflexie.

„Ešte neuplynulo ani 24 hodín od zápasu v Martine, moje myšlienky sú veľmi čerstvé a pod vlnou emócií z prehry. Naša semifinálová séria sa zlomila v druhom domácom zápase, kedy sme strelili rýchly gól a asi sa uspokojili s tým, že sa to vyhrá nejako samo. Martin sa chytil šance a vyhral 2:1. Od tejto chvíle sme boli, najmä na martinskom ľade, neefektívni. V podstate bez streleného gólu. V najbližších dňoch máme priestor na to, aby sme si sezónu detailne zhodnotili a určili smer, akým sa budeme uberať v budúcej sezóne,“ napísal Juraj Mondík.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #HC Košice