Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valent nabáda k pokore, Kytnár k efektivite

Mierni favoriti stopercentne využili výhodu domáceho ľadu. Hostia zaostali za očakávaniami, aj preto zaostávajú vo finálovej sérii.

15.04.2016 08:00
HK Nitra, Michal Valent Foto: ,
Radosť hráčov Nitry na čele s Michalom Valentom.
debata (1)

Začala sa dynamickým hokejom. Obaja súperi túžia svoju druhú finálovú účasť premeniť v zlatú radosť. Bližšie k nej má zatiaľ Nitra, zvíťazila 3:1 a 3:2 a nad Banskou Bystricou vedie 2:0 na zápasy.

Valent: Musíme zostať pokorní

Najlepším domácim hráčom v prvom dvojzápase bol Michal Valent. Brankár Nitry mal v dvoch zápasoch úspešnosť 96,3 % a 94,3 % a svoj tím podržal v niekoľkých kľúčových momentoch.

„Sme veľmi spokojní. Prvý gól býva dôležitý. Dokázala to aj semifinálová séria so Zvolenom. Vždy zvíťazil ten, kto otvoril skóre. Potvrdili sme to aj vo finále, oba úvodné zásahy nás nakopli. Dobre sme korčuľovali a dostávali Banskú Bystricu pod tlak. Je to veľmi tvrdá a náročná séria. Najťažšie mi bolo pri päťminútovej presilovke súpera v druhom dueli. Dokázali ju po pár sekundách využiť a vypracovali si aj ďalšie šance. Nebola to ľahká situácia, no zvládli sme ju,“ zhodnotil úvodné duely Valent.

Aj napriek vedeniu 2:0 nabáda spoluhráčov aj seba k tomu, aby víťazstvá pustili z hlavy. „Je pred nami dlhá cesta k trofeji. Už teraz musíme na vydarené domáce stretnutia zabudnúť, byť pokorní a sústrediť sa na sobotnajší zápas. Na víťazstvo v sérii potrebujeme ešte dvakrát zdolať Bystricu. Tretí zápas bude dôležitý, no my chceme ísť postupne. Snažíme sa zvíťaziť v každom. Verím, že budeme úspešní aj naďalej,“ vyslovil želanie Valent.

Kytnár: Treba to zlomiť

Banskobystričania si zabudli do najdôležitejších zápasov sezóny preniesť svoje prednosti, ktoré ich zdobili pri semifinálovom víťazstve nad Košicami. Hráči spod Urpína nepremieňajú šance, trávia veľa času na trestnej lavici a kopia chyby v obrane.

Zaujímavý príbeh vo finále zatiaľ prežíva ich kapitán Milan Kytnár. V prvom dueli dostal po zákroku na obrancu Podhradského trest 5 minút a do konca zápasu, v druhom nepremenil trestné strieľanie a o niečo neskôr sa stal obeťou Mezeiovho tvrdého faulu, ktorý obom hráčom predčasne ukončil stretnutie.

„Zaspávalo sa nám ťažko. Najmä po prvom stretnutí, pretože sme predviedli slabý výkon. Nezaslúžili sme si v ňom zvíťaziť. V druhom sme mali lepší pohyb a viacero sľubných príležitostí. No ani to nestačilo. Domáci boli veľmi efektívni a my ich v tom musíme napodobniť. Samozrejme, nepremenené trestné strieľanie ma mrzí. Mohli sme vyrovnať a odchádzať z Nitry o čosi veselší,“ hnevá Kytnára, ktorého štart v domácich stretnutiach je otázny.

Banská Bystrica musí pridať v niekoľkých aspektoch hry. Jej kapitán si to plne uvedomuje. „Verím, že ak budeme 60 minút trpezliví, tak si vypracujeme šance a vyrovnáme stav série. Dôležité je, aby sme ich pretavili do gólov a zlomili streleckú nemohúcnosť. Musíme zlepšiť pohyb, defenzívu, tlačiť sa pred bránku a vyvarovať sa oslabení. Nitra má totiž výborné presilové hry, na ktoré si musíme dávať pozor,“ burcuje Kytnár.

Pre jeden z tímov bude táto sezóna historická. Do vývoja série výrazne napovie už tretí zápas. Domáci v ňom budú môcť znížiť stav série, hostia zvýšiť svoje vedenie.

Podarí sa Banskej Bystrici vyrovnať či skorigovať stav, alebo spoznáme hokejového majstra už cez víkend? Odpoveď sa dozvieme po dvoch zápasoch v Banskej Bystrici zajtra a v nedeľu zhodne od 19.30.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Milan Kytnár #HC 05 Banská Bystrica #Michal Valent