Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ručkay: Čaká nás finále ako lusk

Osem rokov je pevne zviazaný s Nitrou. Len v sezóne 2012/13 si odskočil do rodných Piešťan a v úvode aktuálneho ročníka strávil pár týždňov v kazašskom Pavlodare.

12.04.2016 11:00
debata
Henrich Ručkay z HK Nitra. Foto: SITA, Jakub Julény
Henrich Ručkay Henrich Ručkay z HK Nitra.

Henrich Ručkay nechýbal pred dvoma rokmi pri prvej účasti Nitry vo finále a dobre si pamätá aj prehru vo vlaňajšej parádnej semifinálovej sérii s Banskou Bystricou. „Sme skúsenejší než pred dvoma rokmi či vlani. Ideme si po prvý titul pre Nitru,“ tvrdí 33-ročný útočník.

Koľko energie vám dodal postup cez Zvolen?
Po náročnej sedemzápasovej sérii sme nemali čas na oddych ani oslavy. Od nedele sme sa hneď poctivo pripravovali na finálového súpera. Séria so Zvolenom nám síce ubrala fyzické sily, ale dodala množstvo psychických. Ideme si po titul. Urobíme preň všetko.

Ako veľmi vám pomáha búrlivé nitrianske publikum?
Aj v sobotu bol plný dom. Ľudia nám veľmi pomáhajú. Následne si to všetko užívame spolu s nimi. Pred nimi sa nedá vypustiť ani striedanie. Ženú nás dopredu a sú fantastickí. Kvôli nim musíme na ľade nechať úplne všetko. Finálová séria bude z tohto pohľadu úžasná.

V Nitre je obrovský záujem o vstupenky. Uspokojíte všetkých kamarátov a rodinných príslušníkov?
V žiadnom prípade. Nie je šanca. Už posledný semifinálový zápas bol beznádejne vypredaný.

Banská Bystrica vás vlani vyradila v semifinále. Spomeniete si na to?
Samozrejme, máme jej čo vracať. Navyše, hráme o vysnívaný titul. Čaká nás finále ako lusk. Ľudia sa majú na čo tešiť. Vo finále sa ide vždy na krv. Takže to bude ešte viac vyhecované než bežné zápasy s Banskobystri­čanmi.

V čom je súper nepríjemný?
Banskobystričania hrajú nepríjemný hokej, dohrávajú súboje a veľa sa zrážajú. Samozrejme, báť sa nesmiete žiadneho súpera a vo finále to platí dvojnásobne. Aj my máme hráčov, ktorí vedia hrať do tela. Základ je hrať rýchlo s pukom, posúvať si ho. Dobre sa na nich pripravíme, ale s čím prídu na prvé dva zápasy, sa ukáže až na ľade. Práve úvodné dva súboje veľa napovedia.

Aké máte spomienky na finále s Košicami spred dvoch rokov?
Neboli sme ďaleko od obrovského úspechu – vyhrať pre Nitru historicky prvý majstrovský titul. Ušiel nám to až v poslednom zápase v Košiciach, ktorý sme vôbec nezvládli. Dúfam, že teraz budeme úspešnejší a dosiahneme to, po čom túži celé mesto.

Máte skúsenejší tím ako vtedy?
Finálové skúsenosti je ťažké niečím nahradiť. Preto sú vo výhode chalani, ktorí tu boli aj pred dvoma rokmi a hrali s Košicami. Dobrá skúsenosť je aj vlaňajšia semifinálová séria s Banskou Bystricou, hoci sme vtedy nepostúpili. My, ktorí sme tu v oboch sériách boli, vieme, čo od toho čakať. Pomôžeme aj tým, ktorí zatiaľ také zápasy nehrali. To je naša úloha.

V čom je Nitra lepšia než Banská Bystrica?
To sa ukáže až v sérii. Tréneri musia zvoliť správnu taktiku a na nás hráčoch bude, aby sme ju dodržali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #Henrich Ručkay