Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitra si ide po prvý titul. V ceste jej stojí starý známy

K Trenčínu, Košiciam, Slovanu, Zvolenu a Žiline pribudne nové meno. Hokejový majster Slovenska vzíde z dvojice Banská Bystrica - Nitra.

10.04.2016 13:50
Nitra, Michal Valent Foto: ,
Hokejisti Nitry oslavujú postup do finále. V popredí brankár Michal Valent.
debata

Banskobystričania si účasť vo finále vybojovali v sérii s Košicami, v ktorej mali možno trochu nečakane výrazne navrch. O druhom finalistovi rozhodol vo veľmi vyrovnanej sérii maximálny počet siedmich stretnutí. Nitrania v sobotu uhájili výhodu domáceho prostredia a po výsledku 4:0 si vybojovali druhú účasť vo finále v klubovej histórii. Pred dvoma rokmi podľahli Košiciam 3:4 na zápasy. Aj pre Banskú Bystricu ide o druhé finále. Vlani pri svojej premiére podľahli Košiciam 2:4 na stretnutia.

„Parádny pocit, bodaj by to takto bolo každý rok,“ rozplýval sa po siedmom stretnutí kapitán Nitry Dušan Milo. „Vlani nám to ušlo pomedzi prsty. Teraz sme sériu otočili z 2:3, o to viac by nás to mohlo vyhecovať. Vlaňajšok a nezvládnutý siedmy súboj s Banskou Bystricou sme si vôbec nepripomínali. No po zbabranom piatom súboji sme si sadli v kabíne a nejaké veci si medzi sebou vydiskutovali. Povedali sme si, že hrať finále či semifinále je privilégium a musíme si to viac vážiť. Zomkli sme sa a vyšlo to.“

Zverenci Antonína Stavjaňu rozhodli v sobotu o víťazstve dvoma rýchlymi gólmi v prvej tretine. Zvolenčanov následne nechali hrať a sami sa sústreďovali na zodpovednú defenzívu. Hostia, ktorým chýbali štyria obrancovia zo základnej zostavy, si šance vytvárali, no nepotykali si s koncovkou.

„Mali sme na to, aby sme semifinále zvládli. Séria sa zlomila u nás v šiestom zápase. Podali sme v ňom tragický výkon. Nedokážem si vysvetliť dôvod. Najmä naši kľúčoví hráči zahrali veľmi slabo. Bohužiaľ, ani v sobotu som nevidel, že by každý zo seba vydal sto percent. Nešli sme na krv,“ vravel sklamaný tréner Zvolenčanov Josef Turek. „Dole nás poslali rýchle góly. V siedmom zápase bola Nitra lepšia. V sérii rozhodovali drobné detaily a kúsok šťastia, ale aj to, že niektorí do toho nedali všetko,“ pridal sa k trénerovi útočník Peter Zuzin, ktorý zaskakoval aj v obrane.

Kľúčovou postavou záverečného stretnutia bol domáci brankár Michal Valent, ktorý vychytal nulu.

„Mal som to jednoduché. Nula je výsledkom hry celého tímu. V tretej tretine sme zahrali neskutočne. Defenzívne sme kazili hokej, čo k nám veru nikdy nepasovalo, no teraz sme to v dôležitých okamihoch zvládli. Nechcem zveličovať, ale taký výkon ako v sobotu, som ešte, odkedy som v Nitre, nezažil. Potvrdilo sa, že siedme zápasy sú vždy výnimočné,“ poznamenal Valent.

Brankár, ktorý počas sezóny nazrel i do národného tímu, ešte nechcel príliš rozoberať finálového súpera. Kapitán Milo s tým nemal najmenší problém. „Banskobystričania majú hráčov vhodných na fyzickú hru, my zase šikovných a rýchlych útočníkov. Verím, že im budeme robiť problémy a čaká nás vyrovnaná séria. Aj finále s Košicami pred dvoma rokmi bolo také, len posledný duel sme nezvládli. Niektorí chalani tu ešte sú, tak verím, že sa z toho poučíme,“ vraví Milo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK Nitra #Josef Turek #Peter Zuzin #Dušan Milo #Michal Valent