Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitrania zahodia frustráciu. Zvolen opäť s Brabencom

Namiesto očakávaného tlaku domácich prišli góly hostí. V prvej tretine sa presadili v rovnovážnom počte, presilovke aj oslabení.

07.04.2016 15:00
hokej, Zvolen, radosť Foto: ,
Radosť hokejistov Zvolena. Podarí sa im rozhodnúť proti Nitre na domácom ľade?
debata

Hokejisti Zvolena si vďaka výborne zvládnutému vstupu do piateho semifinálového stretnutia v Nitre a zaslúženému víťazstvu 5:2 vybojovali mečbal. O postupe do finále môžu rozhodnúť už vo štvrtok o 17.00 na vlastnom ľade. V prípade prehry odohrajú mužstvá siedmy zápas v sobotu v Nitre.

Gólový hrdina z tribúny

Dvoma gólmi – najprv v oslabení a neskôr v presilovke – prispel k dôležitému víťazstvu Petr Obdržálek. Český legionár zvyšoval v polovici prvej tretiny na 3:0, a hoci Nitra v pokračujúcej presilovej hry znížila, výrazne naklonil misky váh na stranu hostí.

Druhý gól, ktorým upravil v 33. min na 4:1, bol veľmi netradičný. Obranca Nitry Mezei trafil pri pokuse odpáliť puk spoza bránky po mantineli korčuľu spoluhráča Podhradského, od ktorej sa odrazil k osamotenému Obdržálkovi. Brankár Valent sledoval situáciu po svojej ľavej ruke a kde je puk zistil, až keď sa ocitol v bránke.

„Taký gól som veru predtým nikdy nestrelil. Chvíľu som si nebol istý, či bude platiť. Nevedel som, či náhodou rozhodcovia neprerušili hru, keďže takmer všetci domáci hráči prestali hrať,“ vravel s úsmevom Obdržálek.

Dôležitý prvý gól zápasu strelil Peter Zuzin. Dvadsaťpäťročný útočník s reprezentačnými skúsenosťami prežíva náročnú sezónu. V nabitom kádri Zvolena sa v úvode play off nevošiel do zostavy. Duel v Nitre bol len jeho druhým vo vyraďovacích bojoch. Tréner Josef Turek ho zaradil do prvej formácie namiesto potrestaného Brabenca.

„Nebolo to jednoduché. Odohral som len druhý zápas po mesačnej pauze. V búrlivom prostredí v Nitre. Navyše, na centri, kde som nehral niekoľko rokov. O to viac mi chutil gól. Nakopol mňa i celé mužstvo. Kamil (Brabenec) bol s nami na lavičke a dával mi rady,“ priznáva jeden z hrdinov piateho zápasu a dodáva: „Troma rýchlymi gólmi sme domácich poriadne zaskočili. V hre sme nič nemenili, len sme stupňovali tempu. S náskokom sa nám už hralo ľahšie.“ Zvolenčania v sérii po prvý raz vedú. Ukončia ju už vo štvrtok?

„Máme domáci mečbal a potrebujeme ho využiť. Všetci veríme, že séria sa skončí na našom ľade. Hrať opäť bude aj Kamil Brabenec. Na tréningu som mu v rámci srandy priniesol dres inej farby, aby som mu naznačil, že ostávam v prvej formácii. No neuspel som. Dobre vieme, že to bude veľmi náročné. Nitranom už ide o všetko. Prídu s obrovským odhodlaním a nasadením,“ priznáva Zuzin. Brabencovi prekvalifikovali druhú polovicu dvojzápasového trestu na podmienečný.

Séria plná netradičných okamihov

V Nitre si druhé vypadnutie v semifinále za sebou – vlani prehrali s Banskou Bystricou 3:4 na zápasy – nepripúšťajú.

„Sme sklamaní. Ba i trochu frustrovaní. No nevzdávame sa. Do Zvolena si ideme vybojovať rozhodujúci siedmy zápas. V utorok sme urobili v prvej tretine priveľa individuálnych chýb a náskok hostí sme už nedobehli. Po znížení na 2:4 sme sa ešte nadýchli k tlaku a v záverečnej tretine hrali dobre, no dvadsať minút na víťazstvo nestačí. Navyše, gól sme už nestrelili,“ tvrdí útočník Tibor Kutálek.

Dvadsaťdeväťročný krídelník je v play off pri chuti. Strelil v ňom už päť gólov, z toho tri Zvolenu. V utorok si na radosť z gólu na 2:4 musel poriadne dlho počkať. Spoluhráč Marek Slovák síce radostne dvíhal ruky, ale arbiter gestom naznačil, že situáciu bude konzultovať s videorozhodcom a nechal pokračovať v hre. Na opačnej strane skóroval Pavel Brendl, a tak sa čakalo, či bude platiť jeden alebo druhý gól.

„Na 90 % som bol presvedčený, že som strelil gól. Bol to totiž iný zvuk, ako keď sa puk odrazí od prednej žŕdky. Kým skóroval Brendl, stihol som vystriedať a na lavičke ma Marek ubezpečil, že on videl puk dnu. Zaujímavá situácia. Ešte som takú počas kariéry nezažil. Keď k tomu pridáte gól Obdržálka, vidieť, že naša séria je veľmi atraktívna. Ľudia si ozaj prídu na svoje,“ vraví Kutálek.

Náročná a tvrdá séria si už vyžiadala viacero menších zranení. Veľmi nebezpečne však vyzeralo utorňajšie zvolenského obrancu Miroslava Habšudu. Po páde mu jeden z protihráčov nešťastne pristúpil korčuľou ruku. „Hrozilo, že príde o jeden a pol článku na prste. Našťastie mu ho lekári zachránili,“ prezradil Zuzin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #Tipsport extraliga #HK Nitra #play off extraligy