Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fanúšikov rozžialila Skalica, prekvapil Stümpel a potešil Kroták

Smutný koniec Skaličanov medzi elitou, päťstý gól najstaršieho muža súťaže, odchod nitrianskej ikony do Trenčína, košický marš pod vedením trénera Čadu, Brabencova obhajoba titulu najproduktívnejšieho hráča či nové mená z domácej súťaže v zápisníku reprezentačného trénera.

09.03.2016 10:00
Jozef Stümpel Foto: ,
Veterán Jozef Stümpel vždy sníval, že rodnú Nitru privedie k majstrovskému titulu. V play off si však oblečie dres Trenčína.
debata

Dvadsiatatretia sezóna najvyššej domácej súťaže priniesla viacero zaujímavých momentov.

Vylúčenie Skalice

Skaličania mali problémy už pred sezónou, časovaná bomba však vybuchla až vo februári. Záhoráci nenastúpili na stretnutia v Košiciach a Piešťanoch. Hoci verili, že po reprezentačnej pauze budú pokračovať v súťaži, nezvládli to. Neodohrali ani domáci súboj s Martinom, po čom nasledovalo automatické vylúčenie zo súťaže.

„V situácii, keď nemáte dostatok financií, je asi lepšie ísť o súťaž nižšie a netlačiť problémy pred sebou. Nie je nič príjemné, keď hráči pravidelne čakajú na peniaze dlhšie, ako by mali. Možno by bolo najlepšie, vyhodnotiť si situáciu už pred sezónou a ani do nej nevstúpiť,“ myslí si bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa.

Krotákova kanonáda

Dosiahol výnimočnú hranicu a nezastavil sa. Jeden z rekordérov ligy Arne Kroták (43) sa v januári prehupol cez obdivuhodnú hranicu päťsto nastrieľaných gólov v extralige. Pamätný deň si ozdobil hetrikom. Troma gólmi (prvý z nich s poradovým číslom 500) rozhodol o výhre Popradu v Skalici 3:1.

„Arne je výnimočný strelec. K méte päťsto gólov sa dostal vďaka tomu, že strávil takmer celú kariéru na Slovensku. Najdôležitejšie však bolo, že dlhé roky podával stabilné výkony. Ešte aj teraz je to extrémne nebezpečný zakončovateľ,“ potvrdzuje Staňa.

Stümpelovo sťahovanie

Vždy sníval, že rodnú Nitru privedie k majstrovskému titulu. V play off si však oblečie dres Trenčína. Veterán Jozef Stümpel (43) bol tri sezóny hlavným motorom nitrianskeho mužstva a modlou pre tamojších fanúšikov. Jeho útok bol v minulej sezóne často považovaný za najnebezpečnejší v súťaži.

V aktuálnom ročníku však dostával na ľade čoraz menej priestoru, čo sa mu nepozdávalo. Preto zvolil zmenu. „Vedel som, že je už dlhšie nespokojný. Je to však len medzi ním a klubom. Veľmi chcel končiť kariéru v Nitre, ale zároveň na taký krok ešte nebol pripravený. Stále túži hrať,“ vraví 36-ročný brankár, ktorý už viac než rok pauzuje pre zdravotné problémy so srdcom.

Košický prerod

Z úvodných desiatich stretnutí prehrali sedem a klesli na predposledné miesto. Reakcia vedenia na seba nenechala dlho čakať a Košice tak menili trénera už začiatkom novembra. Namiesto Petra Oremusa prišiel Rostislav Čada a s ním i očakávané výsledky. Košičania sa rozbehli a vyhrali základnú časť.

„Bol som šokovaný, ako zle vstúpili Košice do súťaže. Asi sa na nich podpísalo uspokojenie či útlm po predošlej sezóne. Zároveň ma však prekvapilo aj to, ako veľmi sa zmenili výsledky po príchode trénera Čadu,“ priznáva Staňa.

Obhajoba českého veterána

Kanadskému bodovaniu v súťaži dominujú už dlhšie veteráni. V sezónach 2011/12 a 2012/13 žiaril Žigmund Pálffy, po ňom prebral žezlo jeho bývalý reprezentačný kolega Stümpel a ostatné dve sezóny je najproduktívnejší center Zvolena Kamil Brabenec (39). V 55 stretnutiach nazbieral 19 gólov a 39 asistencií.

„Žigo bol výnimočný hráč a aj Jožko vysoko nadpriemerný. Kamilovi to vo Zvolene ozaj sedí, drží si vysoký bodový priemer. Zaujímavé je aj to, že v Košiciach je najproduktívnejší Peťo Bartoš. Neprekvapuje ma jeho dlhovekosť, vždy na sebe tvrdo pracoval a bol skvelý profesionál, no všimol som si, že mu akosi výrazne pribudli góly. Práve jemu asi najviac prospel príchod trénera Čadu,“ domnieva sa zlatý medailista z Göteborgu 2002.

Nová krv pre národný tím

Pre bojkot reprezentácie veľkou skupinou hráčov dostalo na prvých dvoch turnajoch priestor viacero hráčov z Tipsport Ligy. Mnohí z nich sa ponúknutej príležitosti chytili pevne a v tíme Zdena Cígera nechýbali ani na februárovom Slovakia Cupe. Hlavný reprezentačný tréner si pochvaľoval najmä útočníkov Marka Bartánusa, Tomáša Hrnku či Michal Hlinka.

„Vždy som hovoril, že extraligisti si zaslúžia väčší priestor v reprezentácii. Som rád, že im Zdeno Cíger dal šancu. Hrnka má vynikajúce fyzické dispozície a bolo na ňom vidieť, ako mu po nominácii stúplo sebavedomie. Pozvánka do národnéjho tímu je veľká motivácia nielen pre tých, čo dostali šancu, ale aj pre ostatných hráčov z ligy,“ naznačuje Staňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tipsport extraliga #Arne Kroták #HK 36 Skalica #Jozef Stümpel