Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konrád: Som vďačný, že som dostal druhú šancu a využil ju

Pred dvoma rokmi zvažoval, či to ešte má význam. Chytal v druhej nemeckej lige a nedarilo sa jemu ani tímu.

09.03.2016 08:00
Branislav Konrád Foto: ,
Slovenský brankár Branislav Konrád.
debata

Teraz je Branislav Konrád (28) s úspešnosťou zákrokov 92,96 % najlepší brankár českej hokejovej extraligy, podceňovaný Olomouc vytiahol v nabitej súťaži na výborné piate miesto a tréner reprezentácie Zdeno Cíger s ním počíta aj na majstrovstvá sveta do Ruska.

Dostali ste v klube pred play off priestor na oddych?
Mali sme tri dni voľna a od včera opäť trénujeme. Štvrťfinálová séria v Plzňou štartuje až na budúci týždeň v pondelok. Radšej by som ostal v zápasovom tempe, ale máme dosť chalanov, ktorí si potrebujú doliečiť drobné zranenia. Takže nám to môže len pomôcť. Aj ja som mal nejaké problémy s rebrami a pomedzi zápasy som toho veľa nenatrénoval. Raz sa mi chytalo dobre, inokedy som sa necítil najlepšie. Teraz trošku potrénujem, len to nesmiem prehnať, aby som sa nezavaril (smiech).

Ako reagovalo vedenie klubu na piatu priečku po základnej časti?
Všetci v klube sú spokojní. Pred sezónou sme sa chceli najmä vyhnúť baráži. Každý, samozrejme, veril, že spravíme aspoň prvú desiatku. Nakoniec sme skončili do šiesteho miesta, čo je paráda. Zahráme si v play off a veľmi sa na to tešíme. Po februárovom asociačnom termíne sme mali dosť veľký náskok, ale prehrali sme s Chomutovom aj Zlínom. Navyše, Chomutovu sa vcelku darilo, takže sme si priamy postup do vyraďovacích bojov zabezpečili až v predposlednom ko­le.

Sledovali ste v závere základnej časti aj štatistiky?
Základný prehľad som mal. Vedel som, že sa držím na prvom alebo druhom mieste. Posledný zápas sme šli do Třinca vyhrať. Keďže sme to zvládli na nulu, pomohlo mi to. Ani jednému tímu už o nič nešlo, takže to bolo trošku voľnejšie.

Nechceli vám spoluhráč pomôcť k pozícii najlepšieho brankára?
Veru, v kabíne o tom hovorili. Po prvej a najmä po druhej tretine to zdôrazňovali. Veľmi si to cením. Prvenstvo medzi brankármi totiž vnímam aj ako tímový úspech. Nedávali sme veľa gólov, zameriavali sme sa najmä na dobrú defenzívu, čo brankárovi vždy pomáha.

Bola z toho dôvodu vaša šiesta nula v sezóne drahšia než ostatné?
Všetky sú drahé (smiech). Rovnako. Už sa mi to tam kopí, musím ich z najbližšej výplaty vyplatiť.

V minulej sezóne ste dominovali medzi brankármi na Slovensku, teraz v Česku. Aký veľký je rozdiel medzi súťažami?
Česká liga je náročnejšia najmä v tom, že je v nej výrazne viac kvalitných tímov. Aj Karlove Vary, ktoré skončili posledné, držali do polovice alebo trištvrte sezóny krok a hrali veľmi dobrý hokej. Na Slovensku je štyri-päť lepších mužstiev a druhá polovica tabuľky nie je na tom až tak dobre. Tu ozaj nie je veľký rozdiel, či hráte s prvým alebo desiatym mužstvom. Pre nás – outsidera ligy – bol náročný každý zápas.

Nedávali ste veľa gólov, málo inkasovali. Bolo to podobné predošlej sezóne v Trenčíne?
Trošku podobné to je. Olomouc si však vytvára viac gólových situácií. Problém je len v tom, že ich chalani nevyužívajú. Obzvlášť doma. Mnohokrát sme lepší, ale na gól sa veľmi narobíme. Azda sa to práve v play off zlomí a rozstrieľame sa.

Kto sú hlavní lídri Olomouca?
V obrane najmä Pavel Skrbek, ktorý hral dlhé roky vo Švédsku a v našej hre je veľký rozdiel, či na zápas nastúpi alebo nie. Výborne drží puk, je silný pri mantineli a veľa striel zblokuje. V útoku hrá počas celej sezóny v prvej päťke Dávid Buc, urobil aj jednoznačne najviac bodov, takže lídrom ofenzívy je najmä on.

V play off vás čaká Plzeň. Aký je to súper?
Z troch tímov, ktorí prichádzali do úvahy ako náš súper pre prvé kolo, sme s Plzňou mali najlepšie vzájomné zápasy. Bola to zväčša vyrovnaná partia. Po psychickej stránke si na ňu budeme veriť trochu viac ako na Hradec alebo Boleslav. Sme veľmi radi, že sme vo štvrťfinále a chceme postúpiť vyššie.

Liberec má za sebou rekordnú základnú časť. Favorizujete ho na titul?
Liberec hral výborný nátlakový hokej doma aj vonku, ale Sparta má tiež veľmi kvalitný mančaft. Medzi nimi dvoma by mohla byť najväčšia bitka o titul. Aj iné tímy však majú svoju silu – Hradec má vynikajúci tím, Boleslav tiež. Rozhodovať bude, ako vždy, najmä momentálna forma.

Výraznú stopu za sebou nechávajú slovenskí brankári Lašák, Hamerlík, Janus i Čiliak. Sledujete, ako sa komu darí?
Samozrejme, celú sezónu som to sledoval. Je super, že sme lídri svojich tímov a darí sa nám. Robíme dobrú reklamu.

Generálny manažér Róbert Švehla hovorí, že s vami predbežne počítajú na majstrovstvá sveta ako druhým brankárom. Debatovali ste už spolu?
Pred skončení základnej časti sme spolu hovorili. Pýtali sa ma na postoj k reprezentácii. Povedal som, že mám chuť reprezentovať a dohodli sme sa, že keď mi skončí klubová sezóna, budú ma opäť kontaktovať. Povzbudilo ma to. Azda budem zdravý a pripojím sa k chalanom. Teraz sa však plne sústreďujem na play off.

Verili ste pred dvoma rokmi v náročnej situácii v druhej nemeckej lige, že sa ešte vaša kariéra otočí správnym smerom?
Mal som vtedy rôzne myšlienky a nebol som ďaleko od toho, skončiť s hokejom. Som rád, že som sa rozhodol zabojovať. Šiel som do Trenčína a získal späť chuť do hokeja. Som vďačný, že som dostal druhú šancu a využil som ju. Užívam si to, kde som teraz.

Pomohlo vám v niečom aj pôsobenie v Nemecku?
Bolo to východisko z núdze, aby som neskončil s hokejom. Nik o mňa vtedy nemal záujem a ani tam sa mi nedarilo, ale po psychickej stránke ma sezóna posunula vyššie. Prestal som brať hokej až tak vážne a viac sa ním začal baviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká Tipsport extraliga #Branislav Konrád #HC Olomouc