Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hecl: Liga potrebuje nadviazať na výborné play off

Domáca súťaž by mala marketingovo viac využívať výrazné osobnosti a kluby postupne zvyšovať kvalitu svojich štadiónov. Taký je podľa bývalého slovenského reprezentanta Radoslava Hecla recept na zvýšenie úrovne a atraktivity Tipsport Ligy.

11.09.2015 11:00
Radoslav Hecl Foto:
Radoslav Hecl.
debata

„Je fajn, ak sa do ligy vracajú hráči, ktorí v minulosti niečo dokázali a reprezentovali Slovensko. Prostredníctvom ich marketingového potenciálu by sa mohla liga spropagovať,“ tvrdí majster sveta z Göteborgu 2002 Radoslav Hecl (40).

Zaujíma ľudí domáca liga?
Verím, že áno. Záver minulého ročníka bol veľmi kvalitný a divácky atraktívny. Všetci veríme, že liga sa vydá presne takýmto smerom. Výkony z ostatného play off boli na európskej úrovni. Ľudia budú zvedaví aj na to, čo prinesú zmeny vo vedení najvyššej súťaže. Nielen po mediálnej stránke, v ktorej je Rišo Lintner určite zdatný, ale súťaži a klubom treba pomôcť aj finančne. Samozrejme, takéto zmeny si vyžadujú určitý čas. Uvidíme, čo prinesie nový zákon o športe. Všetci sa spoliehajú, že sa zlepší ekonomická situácia a prúdenie peňazí do hokeja.

Ak ľudia na zápasy prídu, potom je už len na kluboch a hráčoch, aby ich na štadióne udržali…
Divák musí najmä vidieť, že hráči zo seba vydajú maximum. Nemusia ani vždy vyhrať. Ak je súper lepší, fanúšik prijme aj prehru. Samozrejme, každá výhra pomáha napĺňať štadióny. Návštevnosť vždy najviac závisí od kvality a výkonnosti jednotlivých tímov, ale zvýšiť treba aj úroveň štadiónov, ktorá je v niektorých prípadoch mizerná. Tam niekde sa začína cesta, ako si získať divákov.

Kto by mal byť pre priaznivcov v lige najväčším lákadlom?
Košice a Nitra už dlhšiu dobu správne dopĺňajú kostru tímu, preto patria do špičky a potvrdia to aj v tejto sezóne. Banská Bystrica má tiež tendenciu byť dlhodobo kvalitným mužstvom a hrať o špicu tabuľky. Má vo svojom strede Miša Handzuša, na ktorého sa ľudia chodia pozerať. Toto je cesta do budúcnosti. Ak budú kluby ekonomicky dosť silné, môžu zaplatiť hráčov, ktorí niečo dokázali a vrátia sa tam, kde vyrastali. Mišo odvádza fantastické výkony. Rovnaký prípad je Jožko Stümpel v Nitre, ale aj niektorí iní. Potrebujeme finančne silné kluby, ktoré dokážu získať dvoch či troch veľmi kvalitných hráčov – a tí budú okolo seba utvárať zdravé jadro a vychovávať nasledovníkov.

V najvyššej súťaži je dosť hráčov, ktorí v minulosti čosi dokázali, vrátane viacerých majstrov sveta. Nemala by ich liga lepšie využiť na svoju propagáciu?
Treba im priznať štatút hráčov, ktorí niečo v kariére naozaj dosiahli a urobili pre slovenský hokej. U nás veľmi často platí, že doma nie si prorokom a chalani tak nie sú dostatočne docenení. Nejde len o finančnú stránku, ale najmä o mediálnu prezentáciu. Mali by vystupovať nielen vo svojom regióne, ale celoslovensky sa zapojiť do propagácie domácej súťaže. Treba urobiť dve, tri akcie na podporu hokeja v regiónoch, kde sa mu až toľko nedarí. Mohlo by to pomôcť aj pri nábore detí na hokej.

Kto sa pobije o titul?
Favoritmi sú Košice, Nitra a Banská Bystrica. Dlho bola čiernym koňom ligy Skalica, ale ekonomické problémy jej v súčasnosti nedovoľujú vystužiť základný káder o kvalitnejších hráčov. Čiernym koňom môže byť Poprad, kde sú viacerí skúsení hráči. V klube dlhšie pracovali na tom, aby sa utvorilo zdravé jadro, ktoré môže časom pomýšľať na solídne výsledky.

Po skončení základnej časti sa okrem play off o titul bude hrať aj play out o záchranu. Dobrý ťah?
Na hodnotenie si treba počkať. Zažil som, že sa v niektorých súťažiach hralo play out a nie vždy to dopadlo ideálne. Uvidíme, ako na to zareagujú diváci. Je totiž citlivá téma, keď sa fanúšik nedočká toho, čo od svojho mužstva očakával, a to ide hrať o udržanie v najvyššej súťaži. Nie vždy to ľudia dobre prijmú. Treba všetko pripraviť tak, aby ľudia vnímali, že aj tieto barážové zápasy majú vážnosť – veď sa bude hrať o to, kto zotrvá v najvyššej slovenskej súťaži. Aby kvalitná liga naozaj bola, musia k tomu prispieť všetci. V prvom rade hráči, ktorí by mali dostávať peniaze podľa zmlúv. No aj všetci ostatní okolo hokeja, ktorí vieme niečo odovzdať ďalej mladým hráčom či fanúšikom. Spolupráca musí byť širokospektrálna. V tomto naša liga zaostávala a treba na tom poriadne pracovať.

Momentálne sa nepohybujete v hokejovom dianí. Čomu sa venujete?
Pracujem v úplne inej sfére. Keď som ukončil vysokoškolské štúdium, dostal som ponuku pracovať vo verejnej správe a prijal som ju. Stále ma to však k hokeju ťahá. V rámci možností sledujem všetky zápasy, ktoré môžem, rovnako ako vyjadrenia ľudí z hokejového prostredia a stretávam sa s bývalými či súčasnými hráčmi, s ktorými rozoberáme naše postoje k rôznym aktuálnym otázkam v slovenskom hokeji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Hecl
Načítavajú sa športové výsledky...