Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičania darovali krv: Bartoš dostal inštrukcie, Jenčík takmer zaspal

Hokejisti úradujúceho slovenského majstra HC Košice sa v piatok rozhodli bezplatne darovať krv. Informoval o tom oficiálny web košického mužstva.

19.06.2015 13:33
Richard Jenčík Foto: ,
Richard Jenčík.
debata

„Pripojili sme sa k stovkám a možno tisícom doterajších darcov a som hrdí na našich chlapcov, že dokážu zabojovať aj na tomto poli, ktoré sa týka celej našej spoločnosti. Veríme, že do budúcnosti tým inšpirujeme aj našich priaznivcov,“ povedal generálny manažér klubu Juraj Bakoš.

Premiéru z kádra „oceliarov“ v tejto pozícii absolvovali viacerí hokejisti. V Košiciach-Šaci v piatok nechýbali Tomáš Hrnka, Richard Lelkeš, Peter Bartoš, Richard Jenčík, Branislav Pavúk, Marek Bartánus, Matúš Chovan, Peter Sojčík, Matej Češík, Christián Michalčin, Adam Lapšanský, Eduard Šedivý či Dominik Riečický.

„Už ráno som sa zobudil s dobrým pocitom, pretože darovanie krvi pomôže tým, ktorí to potrebujú a počas cesty som sa na to tešil. Obavy som nemal, lebo ihiel sa nebojím, a ani z pohľadu na krv nemám strach. Je to síce moja premiéra pri darovaní, ale už predtým mi pár kamarátov hovorilo, ako to tu funguje a vedel som, že to bude v poriadku. O darovaní som rozmýšľal už predtým, no až teraz som sa k tomu konečne dostal a určite nevylučujem, že si to v budúcnosti zopakujem,“ citoval web HC Košice Tomáša Hrnku.

Iný „debutant“ na poste dobrovoľného darcu krvi Richard Lelkeš doplnil: „Krv som ešte nikdy predtým nedaroval, takže som mal ráno zmiešané pocity. Nemôžem však povedať, že by som sa toho vyslovene bál, keďže s ihlami problém nemám a krv mi brali už veľakrát. Doma som si vopred stiahol dotazník, čo sme tu vypĺňali. Chcel som byť pripravený, aby ma nič nezaskočilo, a aby som vedel reagovať na každú otázku. Svoje rozhodnutie prísť rozhodne neľutujem, urobil som to totiž pre dobrú vec a pevne verím, že moja krv niekomu pomôže zachrániť život.“

Skúsený útočník Peter Bartoš dostal rady a inštrukcie od manželky. "Musím sa priznať, že ráno som mal trochu strach, predsa len som niečo takéto absolvoval prvýkrát. Manželka chodí darovať krv pravidelne, takže ona ma upokojila a vedel som, že ma tu nečaká nič, čoho by som sa mal obávať. Ak môžem, druhým ľuďom pomáham rád, čiže darovanie krvi bolo v podstate prirodzeným rozhodnutím a vôbec ho neľutujem,“ uviedol Peter Bartoš.

Dlhoročná ofenzívna opora „oceliarov“ Richard Jenčík takmer spoločnú akciu košického tímu nestihol. „Ráno som zaspal a zobudil ma až Marek Bartánus s tým, že ma už chalani v aute čakajú dole pri bráne. Ráno som mal teda uponáhľané, ale rýchlo som sa dal do poriadku a do nemocnice som išiel s príjemnými pocitmi. Darovanie krvi sa robí pre dobrú vec, nemal som s tým najmenší problém. Teším sa, že moja krv niekomu pomôže,“ poznamenala košická „dvadsaťpäťka“ Richard Jenčík.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bartoš #HC Košice #Richard Jenčík