Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najužitočnejšieho hráča bránili osobne. Jeho snom je KHL

Na klzisku upúta rýchlosťou, vrtkosťou a palicovou technikou. Hokejista Gabriel Spilar prežil výnimočnú sezónu. S Košicami obhájil majstrovský titul a navyše získal ocenenie Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča Slovnaft play off Tipsport extraligy.

13.04.2015 17:00
Gabriel Spilar Foto: ,
Gabriel Spilar.
debata

Tridsaťštyriročný šikovný krídelník je štvornásobným majstrom Slovenska. Po premiérovom titule vo Zvolene 2001 si druhú hviezdičku pripísal v Žiline 2006 a posledné dva triumfy zaznamenal v rodných Košiciach (2014, 2015).

„Každý titul bol špecifický. Na prvý sa nezabúda, hoci vo Zvolene som odohral málo zápasov. V Žiline to nikto nečakal, o to spontánnejšie boli oslavy. Vlani som sa tešil premiérovo rodnom meste. K ostatnému titulu viedla najťažšia cesta,“ tvrdí Gabriel Spilar.

Majstrovské oslavy odštartovali Košičania na banskobystrickom ľade, pokračovali víťaznými pokrikmi, cigarami a šampanským v kabíne. Nasledovala dlhá cesta autobusom do metropoly východu, počas ktorej si na čerpacích staniciach dopĺňali šumivý mok. Po návrate ich pred štadiónom čakala skupinka najvernejších fanúšikov.

„Okolo pol druhej sme s chlapcami zakotvili v košickom bare. Priznám sa, že dlho som s nimi nepotiahol. Bol som unavený a vtedy sa neviem dotlačiť do veľkej zábavy. Navyše spoluhráči oslavovali s manželkami i priateľkami. Moja manželka však ostala doma s ročnou dcérkou a trojročným synom. Titul bol pekný darček aj pre môjho staršieho syna, ktorý oslávil desiate narodeniny,“ dodal.

K najväčším zabávačom patril robustný útočník Tomáš Hrnka. Výborne mu sekundoval Tibor Kutálek, ktorý spoluhráčom zahral na obľúbenej heligónke. „Popritom sme si zaspievali. Bolo to milé a príjemné. Niektorí chlapci oslavovali aj celú nedeľu. Ja som si radosť vychutnal v kruhu rodiny. Po play off som sa ešte neoholil, lebo som hrozne lenivý. Čaká nás ešte oficiálna oslava cez víkend, kde sa potešíme aj s fanúšikmi.“

Vo vyraďovacej časti zaznamenal sedem gólov a dvanásť asistencií. V hlasovaní o Zlatú korčuľu predstihol obhajcu trofeje Jozefa Stümpela z Nitry. V diváckej ankete z celkovo 5319 hlasov získal 1918.

„Podpora fanúšikov ma veľmi potešila. Mrzí ma, že som vo finále bodovo mlčal. Jedinú výhovorku môžem hľadať v tom, že ma banskobystrický obrancovia bránili osobne. Na staršie kolená som sa priučil niečomu novému. Bolo náročné presadiť sa, keď jeden hráč bol stále pri mne. Možno som to nezvládol aj po psychickej stránke, lebo som sa niekedy zbytočne rozčuľoval nad hlúposťami. Dôležité je, že vo finále nás potiahli zvyšné formácie,“ prezradil šikovný zakončovateľ. Čo považuje košický krídelník za kľúčové momenty sezóny?

„Jednoznačne trénerská výmena. Dostali sme nový impulz, každý hráč sa chcel ukázať v lepšom svetle a začalo sa nám dariť. Dôležité je, že máme štyri vyrovnané formácie a v kabíne vládne súdržná atmosféra. V Košiciach je vždy enormný tlak na hráčov a nič iné ako titul sa nepočíta. Som šťastný, že sme svoju misiu splnili,“ konštatoval Spilar.

Najťažšie bolo košickým hokejistom na prelome kalendárneho roka. Po nepresvedčivých výkonoch sa rapídne znížila divácka návštevnosť a fanúšikovia im svoju nespokojnosť dávali hlasne najavo.

„V tom čase som dlhodobo chorý. Na štadión som toľko nechodil. Viem, že chlapci boli frustrovaní. Všetko to začalo už počas prípravy. Nikto nevedel či sa sústreďovať na Ligu majstrov alebo celý ročník. V strede sezóny sme boli zatavení, unavení a v kríze. Nielen my hráči, ale celý klub má ponaučenie do budúcnosti,“ myslí si košický odchovanec.

Jeho forma na konci základnej časti a bodové štatistiky vo štvrťfinále a semifinále play off boli natoľko presvedčivé, že sa jeho meno začalo objavovať aj v súvislosti s reprezentáciou.

„Neriešil som to. Zaregistroval by som jedine pozvánku. Reprezentačný tréner vie, akých hráčov potrebuje. Človek hrá vždy preto, aby niečo dokázal. Možno mi trochu uškodilo finále, ale treba priznať, že medzinárodný hokej je náročnejší.“

V Košiciach mu po tejto sezóne skončila zmluva. Svoju budúcnosť momentálne nerieši. „Potrebujem si oddýchnuť. S rodinkou plánujeme aktívnu dovolenku v prírode na Slovensku a v lete si chceme vychutnať morský vzduch v Taliansku. Uvidím, kde budem pôsobiť v novom ročníku. Tajným snom je zahrať si v KHL,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Gabriel Spilar