Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poprad nás potrápil, znie zo šatne Košíc po postupe do finále

Hokejisti HC Košice sú prvými finalistami Slovnaft play-off Tipsport extraligy, "oceliari" budú hrať o titul ôsmykrát v rade.

24.03.2015 20:54
hokej, Košice, radosť Foto: ,
Radosť hokejistov Košíc.
debata

Na svojho finálového súpera si musia počkať minimálne do piatka 27. marca, keďže po štyroch dueloch medzi Nitrou a Banskou Bystricou je stav 2:2. Košice ukončili sezónu pre Poprad, v utorok vyhrali po obrate 3:2 a celú sériu 4:1. Finálová séria sa začne 1. a 2. apríla v košickej Steel Arene. Nový majster bude známy najskôr 6., najneskôr 13. apríla.

Košice sa dostali do finále celkovo pätnástykrát, čo je slovenský rekord. Vo svojej zbierke majú sedem slovenských majstrovských titulov (1995, 1996, 1999, 2009, 2010, 2011, 2014), ktoré pridali k dvom federálnym (1986, 1988). Rekordérom v počte titulov je bratislavský Slovan, ktorý ich získal osem (1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2012).

Po postupe Košíc do finále extraligy je definitívne známe aj poradie od 4. miesta v Tipsport extralige. Súťaž sa bude v novej sezóne hrať v rovnakom zložení, keďže Žilina zvládla baráž s Detvou. Rozšíri ju možno po odchode z KHL bratislavský Slovan.

„Poprad bol ťažký súper, vedeli sme to už pred začiatkom semifinálovej série. Výhra 4:1 na zápasy vyzerá možno jednoducho, ale nebolo to skutočne ľahké. Sledujeme v televízii aj našich súperov, teraz sa musíme predovšetkým pripraviť na dôstojné odohranie finále. Ak chce niekto získať titul, musí zdolať kohokoľvek,“ uviedol v rozhovore pre RTVS asistent trénera HC Košice Roman Šimíček.

V utorkovom piatom zápase začal oveľa lepšie Poprad. Domáci v prvej časti hry výraznejšie zaostávali, prehrávali 0:2. Od druhej tretiny sa obraz hry otáčal, v úvode tretej dvadsaťminútovky dali domáci dva góly z hokejok skúsených Martina Štrbáka a Gabriela Spilara. Keď sa už zdalo, že duel dospeje do predĺženia, 67 sekúnd pred záverom rozhodol Marek Bartánus o využití druhého mečbalu a ukončení série. „Prvá tretina nám nevyšla podľa predstáv. Od druhej sme hrali to, čo sme chceli. Hráčom patrí vďaka, že to zvládli. Pred prvou prestávkou sme my tréneri mali v hlavách, že urobíme rachot, napokon sme sa snažili hráčov upokojiť, dať im dôveru, pocítiť, že im veríme a ako tím to zvládneme. Napokon sa to podarilo,“ dodal pre RTVS Roman Šimíček.

Poprad už tretíkrát v sezóne a druhýkrát v semifinále stratil zápas, v ktorom viedol dlho o dva góly. V prvom súboji v Steel Arene vyhrávali hostia ešte päť minút pred koncom 4:2, ale v závere trikrát inkasovali a prehrali 4:5. Predtým 14. decembra 2014 v 34. kole základnej časti viedol po prvej tretine 3:0, v druhej v polovici duelu 4:1, ale napokon prehral 4:6. „Škoda dnešného zápasu. Mali sme ho dobre rozohraný, odohrali veľmi dobrú prvú tretinu, ale nezvládli sme začiatok tretej. V závere sme dostali gól, čo je veľká smola. Momentálne prežívam sklamanie, ale klobúk dole pred chalanmi. Dali do série všetko, bojovali,“ povedal pre RTVS tréner Popradu Milan Jančuška.

„Kamzíci“ môžu odchádzať z Košíc so vztýčenou hlavou. Okrem konsolidovaného súpera bojovali aj so zraneniami. „Keď si zoberiem kádre a dám ich na misky váh aj vďaka našim zraneným Sýkorovi, Paločkovi, Kasíkovi či Fabianovi sa prevážili na stranu Košíc. Majú vyváženejší a širší káder ako my. Nezískali sme v tejto sezóne medailu, ale pre klub je to v jeho súčasnej situácii veľký úspech. Pred sezónou by sme štvrté miesto brali všetkými desiatimi. Bol to zaujímavý ročník, chalani sa v ňom dali dokopy a zabojovali,“ dodal Milan Jančuška.

Poradie v hokejovej Tipsport extralige 2014/2015 od 4. do 10. miesta: 4. HK Poprad, 5. HKM Zvolen, 6. Dukla Trenčín, 7. MHC Mountfield Martin, 8. ŠHK 37 Piešťany, 9. HK 36 Skalica, 10. MsHK DOXXbet Žilina

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #HK Poprad #semifinále play-off